Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si nebyl jistý, co čekat od filmu pro děti, který je starý bezmála osmdesát let. No, nakonec jsem byl velmi příjemně překvapený z toho, co jsem viděl. Tohle je film, který není nutně hezký, příjemný, ale má vyhrocené momenty, která tu fungují. Tohle je jeho nesmírná síla, stejně jako herecké výkony, díky kterým přetrval až do současnosti a je stále zajímavý. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Statoční kapitáni je hollywoodsky naporcovaný príbeh o posolstve zo života, ktorý má vyššiu, rozumej nepredstaviteľne vznešenejšiu cenu, než to, čo mladý chlapec žil doposiaľ. Oceniteľný je najmä spôsob komunikácie medzi Tracym a mladým Harveym, pretože on je drzý (výborné Flemingove vedenie ambivalencie) a tempársky oproti prostému staršiemu námorníkovi kontrastne vyčnieva. Waxman v rámci filtrácie hmly a ilúzie exteriérového feelingu perfektný, posolstvo vzrastá na diváckom pôžitku a finále je už ale samozrejme predvídateľné. Ale vzhľadom k dobrej komunikačnej disproporcii a následného odhaľovania drobných čiastočiek dávajúcich zmysel - poctivé skonštalované a vôbec sa nečudujem, ak film nostalgicky doznieva v určitej fanúšikovskej skupine, pretože je skutočne kvalitný. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Krasny film o bohatem a namyslenem klukovi, ktery se nestastnou nahodou dostane na rybarskou lod, kde musi stravit tri mesice sveho zivota. Je prijemne sledovat klukovu mentalni promenu, pratelske pouto k jednomu rybari i jeho vztah s otcem. Pobavi i hecovani a hlasky rybaru. Hereckym vykonum vevodi jako temer vzdy vynikajici Spencer Tracy. Pekny dobrodruzny film. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výchova zpovykovaného synáčka hrdiny kapitalistické práce v lůně dělnické třídy. Trochu podivný námět. Hm, od předlohy, pamatuji-li si ji dobře, se tato adaptace liší. V knize je Harvey výrostek, zde chlapec, Manuel byl v románě vedlejší postavou - Harveyův kamarád a mentor na lodi byl Diskův syn. Je to celé předžvýkané Hollwoodem, zalité sentimentem a cukrované pathosem. Ale některé scény z lodi jsou kouzelné a celý film zachraňují. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi vyzretý detský, respektíve mládežnícky film. Ukazuje nápravu rozmaznaného chlapca, ktorý je však ešte vo veku, v ktorom je to akceptovateľné a vinu nesú rodičia. Harveyho otec ale nie je záporná postava, ktorá sa na konci uvedomí a všetko skončí šťastne, je to inteligentný sympatický chlap, ktorý iba nemá čas. Čo samozrejme neznamená, že to neskončí šťastne, že...Poteší snáď každý záber na mori, vždy pôsobia na svoju dobu dôveryhodne a niekedy až úžasne. Film ukazuje aj ten najhlbší smútok, aký môže dieťa zažiť a vysvetľuje ho taktiež svojmu publiku veľmi inteligentne a nevtieravo. Takže dá sa povedať, že americké deti 30. rokov mali v kinách väčšie šťastie ako tie dnešné, ktoré sú buď vychovávané filmami polopate, alebo vôbec. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (10)

  • První film MGM, který byl odvysílán v televizi. Bylo to v roce 1955. (Kulmon)
  • Ani jedna scéna se nenatáčela na moři. (Kulmon)
  • Spencer Tracy o roli Manuela příliš nestál. Vadilo mu, že bude v několika scénách zpívat. (Kulmon)

Reklama

Reklama