foto

Mickey Rooney

  • nar. 23.9.1920
    Brooklyn, New York, USA
  • zem. 6.4.2014 (93 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Narodil se jako Joe Yule mladší. Otec pocházel za Skotska a živil se jako komik. Matka byla v té době tanečnice Nell Carter. Vydrželi spolu pouhé čtyři roky. Matka vzala syna k rodičům do Kansas City. Vůně šminky byla však příliš vábivá, a tak po pár měsících oba cestují do Hollywoodu. Obchází ze synem jeden ateliér za druhým až se jí ho podaří roku 1926 u Foxe, kde hledali trpaslíka, zaměstnat. Oblékla šestiletého kloučka do smokingu a uvědomila si, že mu právě vypadli dva přední zuby. „To nic,“ řekla a vsunula mu do škvíry gumovou imitaci doutníku. „Pořádně ho drž a nikdo si ničeho nevšimne“.

Když se připravovalo několik krátkometrážních grotesek podle oblíbeného kresleného seriálu „Lidičky z Toonervillu“, který vycházel v novinách, potřebovali filmaři obsadit postavu Mickeyho McGuira, postavu malého rošťáka v odrbaném cylindru. Joe Yule roli dostal a sní se zrodilo i jeho umělecké jméno Mickey Rooney. Postavu McGuira si zahrál v 28 epizodách a pak už přišli na řadu hlavní role pro MGM.

Společnost potřebovala vyrábět laciné filmy pro svou síť biografů. Jeden z těchto filmů se jmenoval A Family Affair (1937) a děj se točil kolem chlapce z malého města, Andyho Hardyho. Mickey měl v roli Andyho takový úspěch, že další rok si stejnou roli zopakoval ve třech filmech. Postava Andy Hardyho se objevila celkem v sedmnácti filmech a natáčela se devět roků. Mickeyho vzrůst (uvádí se od 152 do 155 cm) mu dovolil hrát 17letého po celou tuto dobu. Studiu MGM vydělávala série miliony amerických dolarů a sám Mickey dostával kolem čtvrt miliónu. První velký úspěch zaznamenal tedy v sedmnácti. V jednadvaceti letech už točil až devět filmů ročně.

Pro generaci dorůstající za druhé světové války byl Mickey Rooney ztělesněním toho, jak má kluk a život na americkém maloměstě vypadat. Moudrého bělovlasého otce Hardyho zpočátku hrál Lionel Barrymore, později Lewis Stone. Vždy dokázal Andyho usměrnit. Důvěrnou kamarádku hrála copatá a pihatá holka s velkýma očima, Judy Garland. „Vážnou známost“, půvabnou a rozumnou Polly Benedict hrála Ann Rutherford. V zástupu dívek, které čas od času odváděly pozornost od Polly, se objevili žabci jmen jako Lana Turner, Esther Williams, Kathryn Grayson a Donna Reed.

S Judy Garland si zahrál v muzikálech jako Babes in Arms (1939), Strike Up the Band (1940), Babes on Broadway (1941), Girl Crazy (1943). Jako ostřílený herec se objevil po boku Spencera TracyhoCaptains Courageous (1937). Elizabeth Taylor učil jezdit na koni v National Velvet (1944). Nezapomenutelnou roli Hucka si zahrál v The Adventures of Huckleberry Finn (1939). V letech 1938 až 1940 byl Mickey poplárnější než Clark Gable, Gary Cooper a Spencer Tracy. Byly to zlaté časy a zdálo se, že vše tak půjde dál.

Za rok 1938 získal, společně s herečkou Deannou Durbin, osmnáctiletý Mickey zvláštní ocenění Cenu filmové akademie, Oscara za kladné ztvárnění mladistvého. Podobnou cenu předával své kamarádce Judy Garland o rok poději. Byla to jeho nejlepší kamarádka a on jí miloval jako svou sestru. Proto, jak později tvrdil, si nic jiné než tento rodinný vztah nedokázal představit. Trávili spolu spoustu času. Navštěvoval Judy doma a často si vyšli do zábavního parku v Santa Monice. Svého druhého Oscara, tentokrát za celoživotní dílo, obdržel v roce 1982. Po 50 letech u filmu.

Zatímco jeho filmová kariéra skvěle pokračovala, soukromý život se poněkud začal měnit. Občas se rád napil a zaflirtoval si. Možná, že i díky své malé postavě, si častokrát počínal dost výbojně. O děvčata však rozhodně nouzi neměl. Což přidávalo vrásky na čele i vládci studia MGM. Louis B. Mayer se zhrozil když, se dozvěděl, že jeho mužský symbol, vzor mravného dospívání, se má ženit se svůdnou hvězdičkou Avou Gardner. Rooney si do svých plánů však nenechal mluvit a v lednu 1942 se s Avou vzali. Manželství však bylo od počátku katastrofa. Mickey pil, karbanil a domů chodil pozdě. Rozvod se konal v květnu 1943.

Kariéra vrcholila v roce 1944 a pak přišel dlouhý sestup. Téhož roku byl odveden do armády. Působil ve vojenském zábavním souboru a absolvoval s ním v blízkosti fronty tisíce kilometrů. Než válka skončila, zlepšil náladu skoro dvěma milionům americkým vojákům. V roce 1946 byl poslán do civilu.

Vrátil se do Hollywoodu, kde mu slibovali návrat k filmovým rolím. Studia však začínala mít problémy. Hroutily se sítě biografů. Konkurencí začala být televize. Omezovaly se náklady a vypovídaly smlouvy hercům. Mickey se navíc pohádal se šéfem studia MGM, a tak mu záhy nebyla obnovena smlouva.

Vytvořil si vlastní společnost. V roce 1950 mu bylo 30 let a zavírala se mu cesta do ateliérů. Talent mu nikdo nemohl odepřít, leč příroda mu nenadělila potřebnou výšku na to, aby mohl hrát romantické role milovníků. Jak sám jednou řekl: „Jednoho krásného dne jsem konečně pochopil, že já si nikdy žádnou milostnou scénu s Ingrid Bergman nezahraji. Došlo mě, co lidem od filmu už dávno. Bylo nám všem jasné, že s tím nic nenadělám.“

Co si nemohl troufnout na plátně, zkoušel v soukromí. Po sňatku s Avou chvátal k oltáři ještě sedmkrát a zplodil deset dětí.

Ač jeho společnost v roce 1962 vyhlásila bankrot, on sám se rozhodně nevzdával. Psal scénáře, pracoval jako reklamní herec. Hrál v nočních klubech a dokonce jednou přijal pozvání a účinkoval na soukromém večírku pro nějakého snoba.
Velmi nelibě snášel, když mu naopak jednou bylo doporučeno neúčastnit se banketu při udílení cen Akademie.

V roce 1963 se zdálo, že se na něj usmálo štěstí. Stejně pohaslá hvězda jako on a jeho dávná a milá kamarádka Judy Garland ho přizvala k učinkování ve své TV show The Judy Garland Show.  Po letech si padly zase do náručí a protančili a prozpívali šest dní jako za starých časů. On byl kulatější a ona naopak hubenější. Léta poznamenala tělesné schránky, ne však jejich vztah a vitalitu. Na tom se nic nezměnilo.

Zatímco Judyina kariéra již klesala (zemřela v roce 1969), Mickey našel pevnou půdu pod nohama a zmohl se i na nějaké filmové role. Na jaře roku 1979 se režisér Carroll Ballard rohodl pro zfilmování klasického dětského románu Waltera Farlehyo The Black Stallion a Mickeyho angažoval do role starého trenéra učícího malého chlapce jezdit na koni. Za tuto filmovou roli byl nominován na Oscara, kterého ovšem nedostal. Jeho výkon byl ale přímo úchvatný, a tak možná i díky tomu broadwayský producent Harry Rigby, který právě připravoval společně s Terrym Allenem Kramerem muzikál v poválečném stylu, nabídl roli komika právě Mickey Rooneymu. Stejně jistou ruku prokázal i při výběru druhé hlavní postavy, tanečnice. Byla to Ann Miller a muzikál se jmenoval „Sugar Babies“. Úspěch to byl tak pronikavý, že producent musel spěšně vyjednávat pronájem většího divadla. Mickey na Broadwayi nikdy nehrál a doslova si ho podmanil. A to i v další roli ve hře „The Wonderful Wizard of Oz “. Za roli v „Sugar Babies“ byl rovněž nominován. Tentokrát na cenu Tony. Diváci ho milovali.

Osobní život Rooneyho, včetně jeho častých cest k oltáři, se ukázal být stejně epický jako jeho vystupování na obrazovce, kině a divadle. Mickey se rozešel i ze svou osmou manželkou Jan v červnu 2012.

V roce 2011 podal žalobu pro týrání a podvod na nevlastního syna Christophera Abera a jeho manželku. Rozhodl se také prolomit ticho kolem týrání seniorů. Vypovídal před Senátem ve Washingtonu D.C. Vyprávěl i o svém vlastním a srdcervoucím osudu. Požádal prostřednictvím Vrchního soudu, aby trvale mohl bydlel se svým synem Markem Rooneym, který byl hudebníkem a jeho manželkou Charlene, umělkyní v Hollywood Hills. V červnu 2012 se tedy rozešel (některé zdroje tvrdí, že se rozvedl), ze svou osmou manželkou. Ironicky tvrdil, že po osmi neúspěšných manželstvích se nikdy necítil a necítí lépe a že konečně našel štěstí a mír v životě. Cítil se v blízkosti svého syna moc šťastný.

Mickey Rooney zemřel 6. dubna 2014. Šel si jen odpoledne zdřímnout a už se nikdy nevzbudil. Bylo mu 94 roků. Mickey Rooney se poprvé objevil na plátně v šesti letech jako trpaslík žvýkající gumový doutník. Od té doby hrál v desítkách filmů, byl čtyřikrát nominován na Oscara a dva také získal. Roku 1934 mu bylo třináct a zahrál si v muzikálu „A Midsummer Night's Dream“ („Sen noci svatojánské“), úlohu uličnického čtveráckého skřítka Puka a hrál ho skvěle. Jak sám říkal i po padesáti letech: „Ten nejlepší a pravý Puk jsem byl vždy jen já.“ A nám nezbývá než mu věřit. Jeho filmová kariéra trvala úctyhodných 88 roků a navždy zůstane zapsána zlatým písmem do dějin filmu.

Lubor "KIT.HL" Horák

Herecká filmografie

Filmy

2017 Dr. Jekyll and Mr. Hyde
2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
Noc v muzeu: Tajemství hrobky
2012 Driving Me Crazy
Voices from Beyond, The
Woods, The
2011 Bamboo Shark
Mupeti
Night Club
2010 Gerald
Now Here
2009 Saddle Up with Dick Wrangler & Injun Joe
2008 Empire State Building Murders (TV film)
Lost Stallions: The Journey Home
Miser Brothers' Christmas, A (TV film)
Tropická bouře
Wreck the Halls
2007 A Christmas Too Many
A Life in Words and Music
The Greatest Show Ever
2006 Noc v muzeu
Thirsting, The
2005 Strike the Tent
Šťastný skřítek
2004 To Kill a Mockumentary
2003 Paradise
2002 Topa Topa Bluffs
2001 Já a mé přízraky (TV film)
Lady a Tramp II: Scampova dobrodružství
2000 Phantom of the Megaplex (TV film)
1999 Až najdu domov
Boys Will Be Boys (TV film)
Holy Hollywood
1998 Alone. Life Wastes Andy Hardy - a.z.
Babe 2: Prasátko ve městě
Face on the Barroom Floor, The
Internet Love
Michael Kael contre la World News Company
Sinbad: The Battle of the Dark Knights
Zvířátka
1997 Killing Midnight
1995 Brothers' Destiny (TV film)
1994 Making Waves
Outlaws: The Legend of O.B. Taggart
Radio Star - die AFN-Story
Revenge of the Red Baron
1992 Komando andělů
Legenda o vlčích horách
Maximální nasazení
Piko a Kolumbus
Vida láctea, La
1991 Mými hrdiny byli vždy kovbojové
Silent Night, Deadly Night 5: Smrtící hračky
The Gambler Returns: The Luck of the Draw (TV film)
1990 Vánoce mezi svými (TV film)
1989 Erik Viking
Malý Nemo: Dobrodružství v Dřímkově
1988 Bluegrass (TV film)
1986 Lightning, the White Stallion
Malí zachránci (TV film)
Návrat Mika Hammera (TV film)
Někde musí být poník (TV film)
1985 Starostliví medvídci
1984 It Came Upon the Midnight Clear (TV film)
1983 Bill na vlastních nohou (TV film)
1982 Císař peruánský
1981 Bill (TV film)
Creole
Leave 'em Laughing (TV film)
Liška a pes
Senior Trip (TV film)
1980 From Raquel with Love (TV film)
My Kidnapper, My Love (TV film)
O'Malley (TV film)
1979 Arabské dobrodružství
Donovan's Kid (TV film)
Rudolph and Frosty's Christmas in July (TV film)
Černý hřebec
1978 Kouzelná Lassie
1977 Domino
Drak Elliot
1976 Find the Lady
Rachel's Man
1975 Juego sucio en Panamá
Polibky z Hongkongu
The Intruder
1974 Návrat do země Oz
Thunder County
Year Without a Santa Claus, The (TV film)
1973 The Godmothers
1972 Evil Roy Slade (TV film)
Fol-de-Rol (TV film)
Podsvětí
Richard
1971 Manipulator, The
Mooch Goes to Hollywood (TV film)
1970 Cockeyed Cowboys of Calico County
Městem chodí Santa Claus (TV film)
1969 80 Steps to Jonah
Comic, The
The Extraordinary Seaman
1968 Skidoo
Vienna
1967 Ready and Willing (TV film)
1966 L'Arcidiavolo
Nástraha v zátoce
1965 Jak vycpat divoké bikini
Twenty-Four Hours to Kill
1964 Tajná invaze
1963 To je ale bláznivý svět
1962 Requiem for a Heavyweight
1961 Everything's Ducky
King of the Roaring 20's - The Story of Arnold Rothstein
Snídaně u Tiffanyho
1960 Platinum High School
The Private Lives of Adam and Eve
1959 Big Operator, The
The Last Mile
1958 A Nice Little Bank That Should Be Robbed
Andy Hardy Comes Home
1957 Baby Face Nelson
Comedian, The (TV film)
Mr. Broadway (TV film)
Operation Mad Ball
Pinocchio (TV film)
1956 Francis in the Haunted House
Magnificent Roughnecks
The Bold and the Brave
1955 The Twinkle in God's Eye
1954 Atomic Kid, The
Drive a Crooked Road
Mosty na Toko-Ri
1953 A Slight Case of Larceny
All Ashore
Off Limits
Screen Snapshots: Mickey Rooney - Then and Now
1952 Sound Off
1951 My Outlaw Brother
The Strip
1950 Blesk na kolečkách
He's a Cockeyed Wonder
Quicksand
1949 The Big Wheel
1948 Summer Holiday
Words and Music
1947 Killer McCoy
Love Laughs at Andy Hardy
Screen Snapshots: Out-of-This-World Series
1945 Mickey the Great
1944 Andy Hardy's Blonde Trouble
O Velkou cenu
1943 Girl Crazy
Lidská komedie
Thousands Cheer
1942 A Yank at Eton
Andy Hardy's Double Life
Personalities
The Courtship of Andy Hardy
1941 Andy Hardy's Private Secretary
Babes on Broadway
Life Begins for Andy Hardy
Men of Boys Town
1940 Andy Hardy Meets Debutante
Mladý Tomáš Edison
Rodeo Dough
Strike Up the Band
1939 Andy Hardy Gets Spring Fever
Babes in Arms
Judge Hardy and Son
Loews Christmas Greeting (The Hardy Family)
Morálka na dovolené
The Adventures of Huckleberry Finn
1938 Andy Hardy's Dilemma
Boys Town
Falešný lord
Hold That Kiss
Hollywood Handicap
Judge Hardy's Children
Love Finds Andy Hardy
Love Is a Headache
Out West with the Hardys
Stablemates
1937 A Family Affair
Cinema Circus
Hoosier Schoolboy
Live, Love and Learn
Poslední otrokář
Stateční kapitáni
Vítězný běh
You're Only Young Once
1936 Down the Stretch
Malý lord Fauntleroy
Riffraff
The Devil Is a Sissy
1935 A Midsummer Night's Dream
Ah, Wilderness!
Pirate Party on Catalina Isle
Reckless
The County Chairman
The Healer
West Point of the Air
1934 Beloved
Blind Date
Death on the Diamond
Half a Sinner
Hide-Out
I Like It That Way
Love Birds
Manhattan Melodrama
The Lost Jungle - a.z.
The Lost Jungle
Upperworld
Žena v poutech
1933 Big Chance, The
Broadway to Hollywood
The Big Cage
The Chief
The Life of Jimmy Dolan
The World Changes
1932 Fast Companions
High Speed
My Pal, the King
Officer Thirteen
Sin's Pay Day
The Beast of the City
1931 Mickey's Diplomacy
Mickey's Stampede
Mickey's Thrill Hunters
Mickey's Wildcats
The Hunter
1930 Mickey's Bargain
Mickey's Warriors
1928 Mickey's Big Game Hunt
Mickey's Wild West
1927 Orchids and Ermine
1926 Not to Be Trusted

TV seriály

2015 Americký táta (TV seriál)
A Star Is Reborn (S12E10)
1998 Stories from My Childhood (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Exodus (S04E15)
1997 Kleo létající jednorožec (TV seriál)
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Radioaktivní muž (S07E02)
1994 Plný dům (TV seriál)
Vánoční past (S08E11)
1990 Černý hřebec (TV seriál)
1988 The Golden Girls (TV seriál)
Larceny and Old Lace (S03E21)
1982 One of the Boys (TV seriál)
1964 Mickey (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Last Night of a Jockey (S05E05)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1954 The Mickey Rooney Show (TV seriál)

Dokumentární

2016 Ava Gardner - La Gitane d'Hollywood (TV film) - a.z.
2014 Marsha Hunt's Sweet Adversity
Outrageous Sophie Tucker, The
2010 Marilyn Monroe - Ich möchte geliebt werden
Marilyn Monroe - Tod einer Ikone
When the World Breaks
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
Hollywood tančí a zpívá: 1940
Hollywood tančí a zpívá: 1950
Hollywood tančí a zpívá: 1970
2008 A Musical History
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film)
2006 Hedy Lamarr: Secrets of a Hollywood Star
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
2003 Biography: Elizabeth Taylor (TV film)
Seabiscuit: Racing Through History - a.z.
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Last Days of Judy Garland: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Elizabeth Taylor: The E! True Hollywood Story (TV film)
Intimate Portrait: Donna Reed (TV film)
Sharon Stone - Una mujer de 100 caras (TV film) - a.z.
1997 Kings of the Court
1996 Musicals Great Musicals: The Arthur Freed Unit at MGM (TV film)
1995 America: A Call to Greatness (TV film)
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1994 A Century of Cinema
That's Entertainment! III Behind the Screen
The Our Gang Story - a.z.
To je zábava
1992 MGM: When the Lion Roars (TV seriál)
1991 Benny Hill: The World's Favorite Clown (TV film)
Closer Look: Elizabeth Taylor, A (TV film)
Something a Little Less Serious: A Tribute to 'It's a Mad Mad Mad Mad World' (TV film)
1990 Hollywood on Parade
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
Playboy Video Centerfold: Dutch Twins - a.z.
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1987 Biography (TV seriál)
1982 Hollywood's Children - a.z.
Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1976 It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
Hooray for Hollywood
1974 Just One More Time
To je ale zábava!
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1970 Hollywood Blue
1967 Omnibus (TV seriál)
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1958 Glamorous Hollywood
1956 Screen Snapshots: Playtime in Hollywood
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1943 Show Business at War
1941 Meet the Stars #4: Variety Reel #2
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
1938 Another Romance of Celluloid
Screen Snapshots Series 18, No. 4
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 3
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 24
Voice of Hollywood No. 8, The

Režijní filmografie

Host