Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Buenos Aires. Zlodejíček Johnny Farrell (Glenn Ford) sa osudnou náhodou zoznámi s Ballinom Mundsonom (George MacReady), prevádzkovateľom ilegálneho kasína a začína preňho pracovať. Jedného dňa si Ballin privedie novomanželku, speváčku Gildu (Rita Hayworth) a Johnnyho požiada, aby na ňu dohliadal. V Gilde Johnny spoznáva svoju bývalú milenku. Veci sa skomplikujú viac, než by ktokoľvek z nich očakával... (MIMIC)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (122)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Gilda je úplne iná ako Laura alebo Mildred Pierceová. Ale stále silne melodramatická, používa hlavnú postavu ako ideál, od ktorej sa všetko točí a aj atmosféra okolo nej tomu náležite prispôsobená. Škoda tej silnej ženskosti, príliš neracionálnych a nelogicky chovajúcich sa mužských postáv a až čudesných zvratov, kedy sa pristihnem v pasážach, ktoré nepovažujem za prekonané. Lenže hrá tu bezchybná Rita Hayworth, ktorá to ťažisko a nátlak hravo zvláda, čím sa celá nálada filmu akosi citovo pozastaví, netreba sa zameriavať na krimi pozadie, ktoré je naproti ústrednej téme len zastierajúce a moc na ňom nezáleží. A vôbec jedna z najerotickejších scén, aké som mal možnosť vidieť. Bola len jedna, ale stála zato! ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem viděl několik opravdu skvostných noirů, takže Hilda se mnou moc nezahýbala. Možná je to proto, že když si z ní odmyslíte Ritu, tak Vám nezbude nic moc navíc, film jako takový totiž není žádné veledílo. A jak jsem si dokázal smazat všemi tak zbožňovanou Ritu? Jednoduše - její výkon mě ani trochu nenadchnul. Postava pěkná, několikrát hezky pohodí hřívou, ale jinak ... po herecké stránce byla škrobená a afektovaná, po taneční vyloženě neohrabaná, takřka maskulinní, všechny písničky místo ní nazpívala jiná herečka. P.S. Abych jen planě netlachal - pokud chcete vidět ženskou, která svým nevynuceným sexappealem taví filmové plátno, tak zkuste Avu Gardner v "The Killers". ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Ak by sa príbeh týkal iba kasína, zakázaného kartelu a tak podobne, teda bez ústredného milostného trojuholníku, bolo by to o dosť záživnejšie. Ale kedže trojuholník až na záver všetko ostatné vytesňoval na druhú koľaj, zostala tak len nudná noir dráma s dialógmi plnými milostnej/nenávistnej vaty. "Milujem" tie vzťahy, kde sa dvaja nenávidia až tak, že sa do seba zaľúbia - "presne" ako v reáli. Mladý Glen Ford, ktorého poznám až z neskoších období, síce nebol márny, ale herecky u mňa viac zabodoval 'menej uchopiteľný' George Macready. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Pozreté po cca 10 rokoch znova a vystavené skúške časom. A revidujem na 4*. Prvá polovička výborná: má to atmosferické intro, spád, dobrý voice-over, napätie medzi postavami. Neskôr sa to však mení na zdĺhavú melodrámu o sebadeštruktívnej láske. Okrem ikonickej Rity musíme z vedľajších postáv spomenúť podareného „záchodára“ (oproti nemu je zasa postava policajného detektíva smiešna, zjavuje sa a mizne podľa potrieb scenáristu). Záver: bez Rity a Forda, vycibrených dialógov a peknej kamery by to bol len praobyčajný (melodrama) noir. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nebyl na rozdíl od (nejen) zdejší většiny tak oslněn Ritou, dostalo se mi pouze slušné detektivky, kde se hlavní postavy chovali místy trochu podivně. Téma mírně psychopatické lásky "až za hrob" sice výrazně lépe (a temněji) zpracová např. Polanski v Hořkém měsíci, ale jako solidní ukázka vyřizování účtů pomocí psychologické války film určitě obsotjí. Nicméně od Rity jsem čekal poněkuď více, to už mě spíš zaujal Glenn Ford. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (10)

  • Ve scéně, kdy se Rita vrací zpět do Argentiny od Toma plácne Johnnyho přes obě tváře. Ve skutečnosti mu zlomila dva zuby a Glenn Ford držel dokud se scéna nenatočila. (Kulmon)
  • Melodramatický noir s pesničkovými číslami získal kultový status vďaka pamätnej prerušenej strip-show v podaní Rity Hayworthovej. Jej hlas bol pri speve nadabovaný Anitou Ellis, inšpiráciou pre lascívne čierne saténové šaty bol portrét Virginie Gautreau od Johna Singera Sargenta z roku 1884. (MIMIC)
  • Rita Hayworth ve filmu skutečně nezpívá. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama