Reklama

Reklama

Společně vytrváme - členové Bratrstva neohrožených

(TV film)
  • Česko Skutečné bratrstvo neohrožených (více)
USA, 2001, 74 min

Režie:

Mark Cowen

Kamera:

Steven Wacks

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.), Jiří Ptáčník (vypravěč), Wilhelm Brückner (a.z.)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1942 zformovala americká armáda dobrovolnický výsadkový pluk pro boj v týlu nepřítele. V útvaru byla rota vojáků, kteří se ocitli v přední linii války v Evropě. Seskočili v Normandii v den D, bojovali za osvobození Nizozemska, udrželi frontovou linii v bitvě v Ardenách v tzv. Bitvě o výběžek a obsadili Hitlerovo Orlí hnízdo. Tato rota utrpěla jedny z největších válečných ztrát. Byli to muži z Bratrstva neohrožených, 506. výsadkového pluku 101. vzdušné výsadkové divize. Toto je příběh skutečných hrdinů, kteří se stali předobrazem dnes už kultovního seriálu Bratrstvo neohrožených. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Síla tohohle dokumentu spočívá ve faktu že vše vyřčené znáte ze seriálu, to nicméně neubírá na intenzitě prožitku, právě naopak. Nechápu že tenhle dokument není součást celého seriálu jako závěrečný díl. Výpověď hrdinů z roty E je i po letech stále emotivní a silná. Konečná věta nakonec přivodila slzy. Vynikající prace. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Seriál Bratrstvo neohrožených je bezkonkurenční a proto jakmile jsem našel tento dokument ještě ten den jsem se na něj musel podívat. Moc mě zaujal, například když hned na začátku mluví Carwood Lipton o tom jak se dočetl v časopisu LIFE o výsadkářích a díky tomu se jím taky stal, dojde vám že to bylo i v seriálu a že to prostě je fakt reálně a že je to výborně zpracované, tvůrci tenkrát na nic nezapomněli a hlavně díky tomu vznikl legendární seriál o válce. I v černobílém videu poznáváte vojáky, což jen opět dokazuje jak tvůrci udělaly dobře že vybíraly herce podle toho jak byly skutečným vojákům podobní, například Bill Guarnere se dá velmi snadno poznat nebo Dick Winters. Komu se líbí seriál tohle prostě musí vidět, je to neuvěřitelně silný dokument, člověk si pak všechno dává pěkně dohromady jak to vlastně bylo, skvělé! (10/10) ()

Reklama

Wishkah 

všechny recenze uživatele

No vzhledem k tomu, že tenhle dokument poskytl rozhovor přímo účastníků roty E, tak mi to přišlo hodně narychlo spíchnuté. Přišlo mi to takové zkratkovité. Myslím si, že tihle pánové měli dostat větší prostor. Mělo to trvat přes dvěhodiny, mělo se víc vzpomínat na průběhy bitvy, mělo se víc vzpomínat na kamarády padlé, zesnulé i ty živoucí. Prostě tomu k dokonalosti něco chybí. Místo dokumentu dopručuju spíš knížku od Stephena E. Ambrose ()

brodži 

všechny recenze uživatele

Když si člověk uvědomí, jaká hrůzná druhá světová válka byla, jaké se točí o válce filmy kde voják na jeden zásobník vystřílí celou rotu tak toto je snad životopisný film. Členové roty E vypráví o svých veselých zážitcích i o smrti, kterou viděli v přímém přenosu a nebo si na ně přímo sáhla a podařilo se jim nakonec uniknout. Předloha pro kultovní seriál Bratrstvo neohrožených jenž musel zasáhnout skoro každého diváka. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Dokument nadväzujúci na legendárny seriál Band of Brothers (2001), ktorý pred kamery postavil samotných účastníkov a to z tejto konkrétnej, 101 divízie, aka 'bratov' z Easy Company. Napriek úctyhodným hodnoteniam sklamanie, keďže dokument nijako na seriál nenadväzuje, konkrétne postavy nie sú so seriálom prepojené a ani sa vôbec o pravdivosti, či presnosti seriálu nevyjadrujú. Seriál a dokument sú na sebe skrátka nezávislé, bez prepojenia, pričom dôvodom vzniku dokumentu je len úspešnosť seriálu. Nič to ale nemení na snahe prejaviť hlbokú úctu k preživším, vidieť a počuť ich priame svedectvá, pri ktorých sa skutočne zdá, že nie sú 'americky' hrané. Koniec koncov, pri mužoch vysoko nad 70, so značne zhrubnutou kožou, je to málo pravdepodobné. Chronologicky sa však dozvieme kľúčové výsadky "Roty E", od výcviku, cez D-Day, bitku o Ardény, až po obsadenie Hiltlerovho hniezdečka "Eagle's Nest". Zaujala aj jedna zo záverečných myšlienok od majora vo výsluhe..."Nikto Vám nikdy nepovie, ako sa vysporiadať so zajatím. Zajatím!? Ježiš, o tom sa budeme rozprávať, keď sa tam dostaneme. No...a sme tam. Ahaa?! Takže, ako to máme riešiť?" Myšlienka, ktorá sa veľmi v dokumentoch či vojnových filmoch nespomína, keďže tie zväčša končia víťazstvom. Ale už nie tým, čo sa dialo nasledujúci dni, týždne a mesiace, napríklad so zajatcami. Záver dokumentu je ako inak, sentimentálne patetický a politicky korektný, no 'v norme'. Dostupné aj na YT. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama