Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak už jenom kvůli těm písničkám je tohle naprostá nádhera! Samozřejmě nejvíc dává - Veď mě loďko kupředu, jedu jedu pro něhu... Tohle sme si s Vezekmínama zpívali, když sme jezdili na protější břeh pro dřevo na voheň :o). Klobouk dolů před všemi herci, kteří zvládli i skvěle zazpívat. Sice to není uplně bez chybičky, ale má to větší koule, než když to zpívá někdo jinej... Tak jako tak je ten dnešní Štědrej den pěkně nakopnutej hned od bóóóžího rána :o) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Klasická z nejklasičtějších pohádek plná chytlavých melodií s ještě lepšími texty a s tak erbenovsky pohádkovou atmosférou, že ani jeho psané knížky ji neumí navodit lépe. Petra Štěpánka jsem vždycky jako dítě považoval za jeden z ideálů mužného prince. Navíc výprava i kostýmy jsou ťip ťop a příběh není brán jako jednoduchá linie hlouposti pro dítě=idiota (což se děje obvykle dnes). Jedná se jako mnohdy jindy o sice pohádkovější, ale dospělácky podaný film, kterému porozumí i to nejmenší dítě podpořený skvělými herci a nádhernou připomínkou dětství pro každého. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska jistě byla kráska. A i přes jistý filmový přístup je tahle (hudební) pohádka spíše o hezkých melodiích zesnulého Angelo Michajlova a zpěvech protagonistů než o pohádkovém vyprávění, které provede nějaký výraznější otisk do divácké paměti. Což o to, herecké obsazení si drží svoji neokoukanost a dvojice Štěpánek &Kotrbová se do rolí hodí a v mnoha ohledech plní divácká očekávání, i když v našich pohádkách bychom jistě našli ještě více nezapomenutelné dvojice. Do toho jim přizvukuje zlý a démonický král Jiří Holý, který je záporákem, jak má být a tudíž z hereckého hlediska je nejzajímavější. Dá se mu i fandit. Obrazově film inklinuje k filmovějšímu pojetí, ačkoliv výprava je přece jen skromnějších poměrů a kostýmy nejsou z těch nejokázalejších. Lyrický styl vyprávění určitě každému hned nesedne. Naštěstí je zde zakomponována celá řada nádherně líbivých a nápaditých melodií se skvělými texty, kterých je pěkná porce, určitě si každý divák vybere tu svoji. Není velká šance, že by se nelíbila ani jedna písnička, která v pohádce zazní. Zkušená matadorka televizních pohádek si na vlastní režijní úsilí vyzkoušela, jak je poměrně nesnadné převádět pohádky českých knižních klasiků na filmový pás. Nejednou je na výsledku znát, jak se s typizovaným knižním pojetím moderní pohádka pere a ne vždy jde z boje jako vítěz. Mnoho režisérů si je toho úskalí vědomo, proto se do dalších adaptací "Zlatovlásky" hned tak naslepo nepustí. Jde tedy režisérce Janečkové ke cti, že se s touhle látkou porvala více než zdatně. Pohádkové kouzlo jest přítomno v přijatelných dávkách. Něco oslnivého, až na hudební složku, tak přítomno není. Zlatovláska ovšem byla pichna. Věděl to Jiřík i král. 60% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to jedna z nejoblíbenějších českých pohádek, jejíž hudební vložka krásně doplňuje typický pohádkový příběh. Jorga Kotrbová byla nádherná ženská, Štěpánek jako Jiřík byl obrovský sympaťák a pan Holý správný slizoun. Dokázal bych zabroukat nebo dokonce zazpívat hned několik písniček a to je na film, který jsem viděl za posledních 10 let tak 2x, dost působivé. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná klasická česká pohádka, která se svou kvalitou téměř dorovná těm nejlepším a nejklasičtějším, a tak patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti pohádek v 70. letech natočeno. Spousta písniček, z toho jedna nesmrtelná, neodolatelný mladý Petr Štěpánek a roztomilá bába kořenářka s podivným, dobře chutnajícím hadem. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Když Jiřík (Petr Štěpánek) zachrání zlatou rybku a od rybářů se dozví, že žije v zámku na jezeře, kam se nelze dostat po souši, vymění jejich loďku za svého koně. Poté, co Zlatovlásku (Jorga Kotrbová) úspěšně získá, vrací se s ní se stejným koněm, kterého přenechal rybářům. (Robbi)
  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)

Reklama

Reklama