Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Nejen díky pěkným zpívaným písním, nádhernému prostředí, velmi slušným hereckým výkonům, ale především i díky samotné atmosféře. Petr Štěpánek v roli Jiříka předvedl opravdu solidní výkon – jeho dobré skutky byli po zásluze odměněny a samozřejmě nesměl chybět ani happyend jak má být. Na Zlatovlásku já prostě nedám dopustit ani po tolika letech… ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhezčích našich pohádek, plná chytlavých písniček, zvířecích loutek a jednom kuchaři, který nakonec přišel ke štěstí v podobě zlatovlasé princezny. Sympaťák P. Štěpánek jako Jiřík, J. Kotrbová (když odečtu její výrazný hlas dustojnice Hooligan z MASH :) tak jí to moc sluší - ale nejsem si jistý, zda písničky zpívá ona. Nejlepší postava ovšem král v podání J. Holého! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná klasická česká pohádka, která se svou kvalitou téměř dorovná těm nejlepším a nejklasičtějším, a tak patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti pohádek v 70. letech natočeno. Spousta písniček, z toho jedna nesmrtelná, neodolatelný mladý Petr Štěpánek a roztomilá bába kořenářka s podivným, dobře chutnajícím hadem. ()

Mortemiss 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, na kterou jsem se dívala, když mě ještě rodiče krmili přesnidávkami. Vždy se mi líbily ty její zlaté třpytivé vlasy, v dnešní době by s takovými vlasy nemohla vyjít ani před dům, protože by ji naši spoluobčané skalpovali a pořídili si nové auto. Nikdo to nemá snadné, ještě že v té době byli lidé tak mírumilovní :)) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl tuto klasickou českou pohádkovou inscenaci se zpěvy hodnotit dobovými měřítky, váhal bych mezi nadprůměrným a špičkovým hodnocením. Kontext polistopadové tvorby mě však mé váhavosti rychle zbavuje. Jedna z nejlepších rolí mladého Petra Štěpánka, špičkové výkony Peškův a Holého v královských rolích, vlídný standard Marie Rosůlkové a superlativy nad hudbou a texty se tu už plýtvalo dost. Ve scénáři se podařilo zachovat až překvapivě mnoho z krásné klasické erbenovské češtiny. U Janečkové režie je nutno ocenit, co z relativního "mála" výpravy dokázala vykouzlit včetně zvládnutí animovaných prvků s úspěchem nahrazujících - možná, že bych měl napsat alternujících - sofistikovanější triky. Jímavá, srdce hladící pohádka je už dnes nadčasovým kaménkem klasické mozaiky zlatého fondu české pohádky. Myslím, že jí ten krásný osud všichni ze srdce přejeme. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Když moucha litá okolo pavučiny, jsou zřetelně vidět lana, na které je připevněna. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama