Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Ďábel má nad námi takovou moc, jakou mu sami dovolíme.“ Příběh, odehrávající se v 18. století, líčí rychlý vzestup i pád uznávaného mnicha Ambrosia. Jeho silná oddanost Bohu je pomocí intrik vědmy Matyldy naprosto podlomena a Ambrosio se tak dostává před Svaté oficium. Touha vyhnout se trýznivému trestu, který ho čeká, ho dovádí až k domluvě s ďáblem. Zde však čeká další zrada. (Ena.)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (57)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

A takhle to dopadne, když si do kláštera plného cudných mnichů pustíte Déborah Francois. Film má stoprocentně svá pozitiva a svá negativa. Negativní je jeho délka a také děj, který i kdyby se zkrátil o 20 minut, tak člověk, který ho sleduje musí být trpělivý, jako bratr Ambrosius. Pozitivem jsou rozhodně krásné exteriéry i interiéry a kostýmy. A hlavním pozitivem je naprosto parádní Vincent Cassel, který ovšem nezklame nikdy. Pan Herec! Musím říct, že konec filmu mě přesvědčil, že ty tři * jsou rozhodně zasloužené a nedá se uvažovat o horším hodnocení. To, že Matthew Lewis sepsal něco s takovýmto vyústěním někdy v 18. století je pro mě úctyhodné. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

očekávání z filmu bylo větší, přesto úplně nezklamal a možná i silnější 3hvězdičky si zaslouží. Výpravná stránka byla rozhodně výrazná a působivá a herec v hlavní roli neměl chybu - své charisma uměl skvěle a přesvědčivě podat. Tempo příběhu občas pokulhávalo a utahaný děj v půlce i trošku nudil. Přerod důstojného mnicha v nadrženého hříšníka plného nezvladatelného chtíče byl však uvěřitelný. A myslím, že nic neprozradím to, co bylo jasné už od začátku - ďábel rozhodně toto kolo vyhrál. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, o jaký žánr se v tomto případě jedná, protože z toho, co jsem pochopila z vyprávění pana režiséra během diskuzní sekce, která následovala po promítání filmu, neměl ani on sám moc ponětí, co vlastně točí. Škoda. Mnich má totiž v jistých scénách přesně tu zvláštně temnou atmosféru, kterou bych od něj čekala (Ambrosiova otázka po mši s trnovou korunou týkající se toho, jak dobře si vedl, nebo nejistota z příchodu nového, maskovaného mnicha), nikdy si ji ale nedokáže dlouhodobě udržet. Ano, pan Dominic Moll má cit pro hezkou kameru (krásná balance mezi slunečnými a temnými částmi), pro dobré obsazení, hezké lokace, slušný hudební podkres. Bohužel vše dohromady nevysílá žádnou zprávu; tedy minimálně ne tak silnou, jak by ve srovnání s předlohou mohlo. Tomuto filmu totiž chybí jasné určení toho, jak chce na diváka zapůsobit, čímž nakonec přichází i o intenzivitu. [Glasgow Film Festival 2012] ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Rozpolcený Vincek váhá mezi kundou a Bohem. Nakonec zvítězí zdravý rozum a smočí. A to nikoliv oplatku v mešním víně. Je z toho pak pěkná polízanice. Kudlanky v 15. století totiž nerady vidí, když jim personál vykropí cokoliv jiného než hrobku nějakého sveřepého světce. A tak milému Vinckovi řádně zatopí. Takže vy, co si i v 21. století myslíte, že je celibát zdravý, vůbec není proti přírodě a stačí sem tam přeleštit u nějaké pohádkové modly či baculatého andělíčka, do toho jděte po hlavě, neváhejte pak vykasat sutanu a přinutit nějakou jeptišku ječet fistulí Kyrie Eleison po dvou hodinách nepřetržitého bušení. Uleví se vám a dneska už vás za to snad ani nikdo neugriluje. ()

dewil21 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí středověkého kláštera o otázkách víry a hlavně o sexu, jak jinak... I mnich je jen člověk. No a když se taková bláznivá fanynka našeho horlivého askety Ambrosia spojí se samotným satanem, aby se svému idolu dostala pod sutanu, nemůže to dopadnout jinak... Jak se říká, s jídlem roste chuť, takže nezůstane u jednoho dostaveníčka pod křížem. Ale i mladá křehoučká fanynka se přejí a tak si Ambrosio vyhlédne další křepeličku, nehledě na zbytek přikázání...Osobně bych uvítala detailnější zpracování scén o porušování slibu čistoty, jinak je však Mnich velice pěkný, temný festivalový snímek... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • O knize "Mnich", kterou je snímek inspirován, se zmiňuje spisovatelka Jane Austenová ve svém díle "Northangerské opatství". Titul je pak zmiňován i ve stejnojmenném filmu  Northangerské opatství (2007). (Asmodin)
  • Film sa natáčal hlavne v meste Girona v Katalánsku. Niektoré pasáže sa nakrútili aj v Aiguamúrcii, Almeríi a Madride (Španielsko). (Arsenal83)

Související novinky

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

Vincent Cassel zůstává králem zločinu

09.08.2010

Právě dotočil gotický thriller ze 17. století The Monk, na podzim jej uvidíme v roli baleťáka v Aronofského Black Swan, ale pak se vrátí k tomu, co mu jde poslední dobou nejlépe – likvidování lidí. A… (více)

Reklama

Reklama