Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinka novinářů vyšetřuje zmizení amerického občana kdesi na území Evropy. Podaří se jim zjistit pouze jedinou stopu, která je zavede do zapadlé, polské vesničky Alvaina. Novináři se tedy slepě vydávají zjistit příčinu jeho zmizení, aniž by tušili co zlověstného vesnička skrývá. (PetriK12)

Recenze (148)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení odehrávající se tentokrát u našich severních sousedů. Hixploitation se nám tentokrát promíchalo s náboženskou tématikou a funguje to více než dobře. Mlha u Rákosníčkova rybníčku by se dala krájet a samotný Rákosníček je tajemnější než hrad v Karpatech. Není pravda, že první polovina je nudná, jak píše JASM a ostatní to po něm papouškují. Sice druhá polovina je lepší, ale prvotní zavedení do děje nepostrádá skvělou atmosféru. Závěrečné dění je velmi napínavé, skvěle natočené a nahání hrůzu. Myšlenka filmu je taky zajímavá a já jsem s filmem celkově nadmíru spokojen. 75% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Před sledováním toho filmu jsem si přečetl několik varovných komentářů, ale ty byli dost zcestné. Filmů s „náboženskou“ tématikou či „vymýtání ďábla“ mám doma spoustu, ale většinou musím na ně mít náladu. Jako nevěřícímu mi tohle téma moc blízké není a tak leží až na spodu mé filmotéky. Čas od času ovšem udělám výjimku a pak se nestačím divit, proč že jsem to tak dlouho odkládal. The Shrine je přesně ten případ. Ačkoliv snímek nedisponoval žádným převratným rozpočtem, tak se tvůrcům podařilo natočit slušný atmosférický film, u kterého jsem se já teda rozhodně nenudil. Navíc se to odehrává v dosti pobožném Polsku, takže Kanaďani získali bodík navíc. Až na slabší herecké výkony tomu nemám mnoho co vytknout. 70% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Copak stojí za podivnou mlhou v lesíku u vísky? Doutnající nelegální skládka? King Kong? Spaliny přiletivší z ostravského Mittalu? Rákosníček? Kdeže. Jen socha démona čekající se svým prokletím na zvídavé zaoceánské žurnalisty.. Pokud si divák proklestí cestu hereckou produkcí těch tří kanadských žertů a uzívanou kombinací hixploitationu a rituálních náboženských kratochvílí, dostane za odměnu vskutku výživný konec dle nejnovější příručky mladého exorcisty. Když jsme u toho fuj, fuj středověkého Polska - výživnější, než mražený bramborák s obsahem posypové soli.. No řekni, milá Carmen, nebyla by lepší ta reportáž o včelách..? ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

No, řekněme si na rovinu, že žádný zázrak to skutečně není. První hodina, kdy se tři Amíci rozhodnou čmuchat v zapadlé polské vesnici (přičemž ani jeden z tamních domorodců Polsko neviděl ani na mapě), je velmi nezáživná a obsahuje jedinou zajímavou pasáž, kdy obě dívčiny bloudíce v mlze pohlédnou do tváře ďábla. Když už se zdá zápletka s fanatickými křesťany dostatečně vyhrocená, překvapí filmaři opravdu nečekaným dějovým veletočem a v posledních dvaceti minutách nabere film na tempu i zajímavosti, pač posednutí ďáblem a následný exorcismus patří k tomu nejlepšímu, co může divák ve světě hororů spatřit. V tomto případě je sice vymítání velmi odfláknuté, nicméně samotná grandiózní image ďáblem obdarované dívčiny si s ničím nezadá a následný masakr křesťanského obyvatelstva potěší srdce nejednoho antikrista. Celkově se sice jedná jen o velmi průměrný film, ale některé pasáže opravdu stojí za to. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

V prvom rade tvorcovia Shrine poznajú mapu lepšie ako ich kolegovia, ktorí natočili filmy podobného zamerania. Kým v Hosteli, odohrávajúcom sa na Slovensku, môžeme vidieť české informačné tabule a v Captifs z úst domorodého srbského burana zase počuť češtinu, predstava poľskej dediny v Shrine je predsa len realistickejšia. Hoci to v Alvaine vyzeralo ako pred 60-70 rokmi v ruskej derevnji a kňazi (Poľsko je výrazne katolícke) boli poobliekaní ako pravoslávni popi, o to nešlo, skutočnosť bola totiž ešte horšia. To, čo sa ukrývalo v lese a hustej hmle bolo úplne z iného sveta. V tomto horore som našiel niekoľko odkazov na M. Bavovu Masku démona alebo Exorcistu, či staré buranské lesné naháňačky, ale príbeh, tak, ako bol postavený, zdal sa mi neotrepaný. Obsahoval 3 prekvapujúce dejové zvraty a zopár odhalení. Šokujúce bolo pre mňa najmä zistenie, ktoré súviselo s tým, kto je v skutočnosti nebezpečný. Kombinácia buranského a démonického hororu bola skrátka šťastná voľba. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama