Reklama

Reklama

Vrtěti ženou

  • Velká Británie Hysteria (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý doktor Mortimer Granville, snažící se bojovat se zastaralými metodami používanými v medicíně na konci 19. století, se kvůli špatné lékařské péči a špíně na oddělení pohádá se svým šéfem ve Westminsterské nemocnici a opět se ocitá na dlažbě. Přestože mu jeho nejlepší přítel, syn jeho poručníků Edmund St.John-Smythe, nabízí peníze, začne si hledat nové místo. Nakonec nabídne své služby doktoru Robertu Dalrympleovi, který se specializuje na ženské nemoci, především na v tu dobu velice oblíbenou „hysterii“, kterou vykládá jako důsledek „přecitlivělé dělohy“ a vypracoval si i vlastní léčbu. Ta spočívá ve vaginální masáži, kterou si jeho pacientky – bohaté paničky, které jejich manželé zanedbávají – nesmírně chválí … Brzy do své „metody“ zaučí i Mortimera … Ten se seznamuje i s jeho dcerami, z nichž starší Charlotte pracuje v útulku pro potřebné a je to velice sebevědomá, moderní a vše nové propagující mladá žena. Naopak mladší Emily je poslušná dívka, vedená k práci v domácnosti, o níž její otec soudí, že se jednoho dne může stát výbornou manželkou nějakého lékaře. (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (579)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem svižná oddychovka, která je ovšem mnohem zábavnější v linii onoho vynálezu. Romantická linie bohužel tolik nefunguje, i když Maggie Gyllenhaal je zde jednoznačně za ženskou, kterou nejde nemilovat. Takovej viktoriánskej geek v podání Ruperta Everetta byl ale ještě mnohem zábavnější, škoda že nedostal víc prostoru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Český distribuční název zní poněkud z cesty, protože se slavným politickým dramatem Vrtěti psem nemá nic společného. V originále se film jmenuje Hysteria a o jejím „léčení“ na konci 19. století vypráví. Mladý a ambiciózní lékař, pro jehož nové vědecké postupy nemá na sklonku 19. století v Anglii žádná nemocnice pochopení, nastoupí praxi u doktora, který léčí ženskou hysterii zvláštním způsobem – drážděním klitorisu prsty. Tento starší doktor má také dvě dcery, z nichž jedna je sufražetka a bojuje za práva žen, kde a jak to jen jde. A mladý lékař má spolubydlícího, který vymyslí vibrátor. Snímek se jaksi snaží být vším, a není ničím. Není ani romantickou komedií (protože oba hlavní představitelé se během filmu setkají jen třikrát, navíc ona vypadá daleko starší než on, zkrátka k sobě nepasují), ani o komedii (přece jen vyprsťování starých anglických dam člověka moc vesele nenaladí), a nejvíce je asi o boji za práva žen (což je však téma dnes už tak provařené, že nepřináší nic nového). Navíc celé to má značně nelogický happy end, který vlastně ani nedořeší zasnoubení s druhou doktorovou dcerou, ani nenaznačí, že hysterie opravdu existuje (ve filmu se na konci tvrdí, že hysterie neexistuje) a co dál s vibrátory. Ty jsou zde představeny jen jako pomocník pro nudící se ženy, když manželé nejsou doma, nebo s nimi manželky nechtějí mít sex. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Taký nemastný - neslaný film... Je to ľahký žáner, ale akosi nevybalansovaný, lepšie miesta striedajú tie horšie. Línia so vznikom "istej pomôcky" je určite zaujímavejšia (hoci miestami až silene vtipná a nefungujúca) ako postava Maggie Gyllenhaal a všetko okolo nej...Napriek výhradám sa jedná každopádne v rámci kategórie "filmová jednohubka" o príjemné spestrenie času. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jak jsem slyšel, že se bude natáčet film o vzniku vibrátoru, tak jsem si klepal a hlavu. Ne vibrátorem, ale rukou. Jenže Vrtěti ženou není tak úplně film o vzniku vibrátoru, ale spíše romantické drama, kdy chudý a bezvýznamný doktor dostane dceru bohatého papaláše. V hlavní roli excelovala krásná a dokonalá Maggie Gyllenhaal. Pozadu nezůstali ani ostatní herecké osobnosti evropského filmu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolnutí sociálních problémů, dožívajícího středověku v medicíně (dezinfekce), pseudovědy (tzv. hysterie, frenologie) a skvělého režijního i scénáristického zachycení viktoriánské Anglie (kolem 1880), v níž se to vše odehrává, mluví za vše. Český název je hrůzyplný a jednostranným sexismem zavánějící, ne-li páchnoucí (např. varianta HYSTERIE!? by byla nepoměrně výmluvnější). Humor, vážnost i tragédie se tu střídají tak, jak ve vůbec nejtěžším žánru, komedii, tomu má být. V poušti braku a kýče má tento film nesporně co říci. A čím osvěžit a potěšit. Evropský feministický film, zdá se, nabývá na síle nezávisle na datu vynalezení jinak jistě neprudérního a užitečného vibrátoru. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (3)

  • Tanya Wexler se prací na snímku vrátila k režii filmů po 10 letech. (R´Hell)
  • V 53. minutě uchopí dr. Granvill (Hugh Dancy) do ruky jakýsi motor, jenž "otáčí peřím". Při střihu se změní směr otáčení tohoto stroje. (Gmisiycs)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi okolo Dr. Joseph Mortimer Granville, který v roce 1880 patentoval první elektronický vibrátor. (R´Hell)

Reklama

Reklama