Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Anglii roku 1941 se připravuje skupina mladých československých vojáků na náročné úkoly v okupované vlasti. V té době nikdo z nich netuší, jaké konečné důsledky bude mít jejich čin pro historii. V malé osadě Ležáky na Chrudimsku se formuje nová odbojová skupina. Jejich úkol je jednoduchý - shromaždují zbraně na budoucí boj proti německému okupantovi. Na první pohled ale romantické údolí žije svým poklidným každodenním životem. Do místního mlýna nastupuje jako učedník cechu mlynářského Jan Pavliš, mladík původem s Pusté Rybné. V té době ještě netuší jak zásadně tato volba ovlivní jeho budoucí život. S příchodem nového roku se poblíž mlýna objevují i českoslovenští výsadkáři s úkolem koordinovat odbojovou činnost v Protektorátu. Honzík pochopí jediné, a to, že klidné období jeho života je pryč. Výsadkáři s pomocí obyvatel Ležáků a přilehlých Miřetic organizují různé odbojové akce, mezi nimiž je i jedna prioritní - připravit atentát na zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha. Důsledky tohoto činu na sebe nenechají dlouho čekat. Jak prožije osudové okamžiky mlynářský učedník? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

oje 

všechny recenze uživatele

Dokumentární a výpovědní hodnota silného tématu je nesporná. Rekonstruktivní filmová forma se ale míjí účinkem na celé čáře a nádech všudypřítomné smrti neproběhne po zádech ani v nejsilnějších okamžicích. Nízký rozpočet dává zobrazit vypálení celé vesnice plamínkem v okně, vyprávění připomíná listování kalendářem a rekonstrukce má do autenticity dál než hitler do synagogy. Vyšší hodnocení by bylo jen ryze za látku. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Viděno po Lidicích. Jako hraný dokument se tento může hrdě postavit vedle svých britských kolegů. Dost ho sice sráží amatérský přístup, ale řekl bych, že celkově to dopadlo nad očekávání. Je to rekonstrukce událostí. Tvůrci si museli pohrát i za kulisami hotového filmu, ověřit fakta, vyzkoušet je v terénu a podobně. Ve filmu najdete i dost emocí. 70% = 4-/5 ()

Reklama

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Propásnutá šance. Udělat dokument o Ležákách je záslužný počin, udělat z toho napůl hraný dokument je zajímavý nápad, ale nechat to odehrát takhle je skoro v rozporu s úmyslem přiblížit divákovi, jak bylo během pár dnů rozhodnuto o osudu této osady. Hlas Radoslava Brzobohatého jako vypravěče se poslouchá dobře, ale ty hrané scény, zvláště ve věci takhle citlivé, nemůžou vyznít takhle amatérsky. Velká škoda, ale dám něco navíc za to téma. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Jako rekonstrukce určitě dostačující. Popis jednotlivých osob před závěrečnýmí titulky rozhodně dobře přehledný, ale ty hrané scény vážně mohly být lépe zahrané o tom žádná. Ovšem záleží prostě, jak se na to díváte, jestli jako na film nebo jako na dokument. V každým případě si myslím, že i Ležáky by si zasloužily klasický celovečerní film jako mají Lidice. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi bude tento dokument hodnotit objektivně. Velmi totiž vítám snahu připomenout divákům tolik opomíjenou ležáckou tragédii a poukázat tak na zločiny, které se za 2. světové války v našich zemích děly. Lidská paměť je velmi krátká, proto na straně jedné jsem za tento dokument velmi vděčný. Na straně druhé však musím přiznat, že mohl být zpracován daleko lépe. Určitě bych nevytýkal dialogy, které podle režiséra byly autentické, nevyčítal bych ani občas horší herecké výkony, co mě však mrzelo, bylo velké množství postav, jmen, vztahů, které v konečném důsledku byly velmi nepřehledné a znemožňovaly divákovi více proniknout do celého příběhu a cítit to pověstné mrazení v zádech. Také bych více času v dokumentu věnoval onomu osudnému dni 24. 6. 1942 a např. osudu jediných dvou přeživších devčat Šťulíkových. Třeba na úkor podle mého názoru zbytečného připomínání základních historických souvislostí, které jsou většině diváků, jež mají zájem takový dokument sledovat, stejně známé. Jak jsem však napsal už na začátku, kvůli samotnému tématu nebudu hodnotit zcela objektivně. Proto 4*. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (18)

  • Protokoly z poprav zachycují i zoufalá, ale nesmírně odvážná poslední slova některých popravených. Cestou na popraviště zněla směrem k příslušníkům gestapa i zvolání jako: „Vy vrazi českého národa!“, „Ať žije Beneš!“, „Pomstu všem Němcům,“ nebo „Ať žije svobodné Československo!“ [Zdroj: Stream.cz] (majky19)
  • Během komunistického režimu se o odvaze ležáckých občanů příliš nemluvilo. Mezi pomníky ležáckých domů se dokonce koncem 50. let jezdil motokros. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)
  • Před zapálením osady byla rozbita domovní okna a shozeny střešní tašky, aby plameny měly větší rozsah. Švandův mlýn byl zapálen až jako poslední. Většina policistů během vypalování osady pila alkohol a dění v osadě fotografovala. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)

Reklama

Reklama