Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Anglii roku 1941 se připravuje skupina mladých československých vojáků na náročné úkoly v okupované vlasti. V té době nikdo z nich netuší, jaké konečné důsledky bude mít jejich čin pro historii. V malé osadě Ležáky na Chrudimsku se formuje nová odbojová skupina. Jejich úkol je jednoduchý - shromaždují zbraně na budoucí boj proti německému okupantovi. Na první pohled ale romantické údolí žije svým poklidným každodenním životem. Do místního mlýna nastupuje jako učedník cechu mlynářského Jan Pavliš, mladík původem s Pusté Rybné. V té době ještě netuší jak zásadně tato volba ovlivní jeho budoucí život. S příchodem nového roku se poblíž mlýna objevují i českoslovenští výsadkáři s úkolem koordinovat odbojovou činnost v Protektorátu. Honzík pochopí jediné, a to, že klidné období jeho života je pryč. Výsadkáři s pomocí obyvatel Ležáků a přilehlých Miřetic organizují různé odbojové akce, mezi nimiž je i jedna prioritní - připravit atentát na zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha. Důsledky tohoto činu na sebe nenechají dlouho čekat. Jak prožije osudové okamžiky mlynářský učedník? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Reiner odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutně film-dokument nekvalitně zpracován. Jednak "herecké" výkony jsou strašné a jednak ta "němčina" ... byl problém najít někoho, kdo aspoň trochu umí výslovnost?! Efekty, kamera, postavy - nuda, klišé, ... prostě slabota ve všem. Nepovedlo se. V ničem. A bohužel, ani p. Brzobohatý to nezachránil. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Propásnutá šance. Udělat dokument o Ležákách je záslužný počin, udělat z toho napůl hraný dokument je zajímavý nápad, ale nechat to odehrát takhle je skoro v rozporu s úmyslem přiblížit divákovi, jak bylo během pár dnů rozhodnuto o osudu této osady. Hlas Radoslava Brzobohatého jako vypravěče se poslouchá dobře, ale ty hrané scény, zvláště ve věci takhle citlivé, nemůžou vyznít takhle amatérsky. Velká škoda, ale dám něco navíc za to téma. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Takováto velká témata si zasluhují také patřičnou úctu, to je bez debat. Jako dokument nelze toto dílo příliš brát, jde pouze zfimovaný popis děje, o filmu však také nemůže být řeč, v tomto směru bylo zpracování špatné, akceptovatelné pouze v případě, jednalo-li by se o amatérský film. Proto autoři tento výtvor takticky označili jako filmový dokument, což může v divákovi vyvolat pocit, že může jít o zajímavou podívanou, ale jedná se však o velmi podprůměrné, nedotažené cosi. Zachraňuje to jen doprovodný text čtený Radoslavem Brzobohatým. Protože jinak... ani nechci pomyslet. Téma Léžáky buď veloklepě a s úctou, nebo radši vůbec. Ale rozhodně ne takhle. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Dokumentární a výpovědní hodnota silného tématu je nesporná. Rekonstruktivní filmová forma se ale míjí účinkem na celé čáře a nádech všudypřítomné smrti neproběhne po zádech ani v nejsilnějších okamžicích. Nízký rozpočet dává zobrazit vypálení celé vesnice plamínkem v okně, vyprávění připomíná listování kalendářem a rekonstrukce má do autenticity dál než hitler do synagogy. Vyšší hodnocení by bylo jen ryze za látku. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Film je třeba chápat jako dokument a ne plnohodnotný hraný film. V tomto případě se jedná o výborný filmový dokument. Úroveň značně zvedá komentář Radoslava Brzobohatého. Na opačné straně stojí strojené divadelní výkony herců a mizerně přehrávané dialogy. Nicméně poklona za jinak dobře odvedenou práci. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (18)

  • Obec Ležáky tvořilo do 24. 6. 1942 celkem 9 budov, v nichž žilo 54 obyvatel. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)
  • Od konce října do poloviny prosince roku 1943 srovnalo zbytky Ležáků definitivně se zemí asi 65 vězňů pracovních táborů. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)
  • Vysílačka „Libuše“, kterou obsluhoval Jindřich Potůček, vysílala v lednu 1942 ze strojovny lomu Hluboká u Dachova, který se nacházel v těsném sousedství Ležáků. Potůček vysílal z dvojitého stropu strojovny. Později Libuše putovala i na jiná místa, v dubnu 1942 se však vrátila do ležáckého mlýna Jindřicha Švandy. [Zdroj: Stream.cz] (majky19)

Reklama

Reklama