Reklama

Reklama

Pollyanna

  • USA Pollyanna
Rodinný / Komedie / Drama
USA, 1920, 58 min

Obsahy(1)

Pollyanna je malé osiřelé děvče a tak je poslána, aby žila u své náladové, nevrlé tety Polly. Brzy Pollyanna zjišťuje, že spousta lidí v tetině městě v Nové Anglii je stejně mrzutých jako teta. Avšak dívčin nevyléčitelný optimismus, například v případě její "radostné hry", kterou hledá světlou stránku na každé situaci, přináší mladistvou, veselou změnu do usedlého starého města... (ČSFD)

(více)

Recenze (5)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

První filmová adaptace povznášejícího příběhu s nejoptimističtější hrdinkou své doby, Pollyannou, od literární autorky Eleanor Hodgman Porter. Vypráví o osiřelé dívce s pozitivním přístupem k životu, která využívá životní filozofii, jíž se naučila od svého otce. Používá něco, čemu se říká hra na radost, což znamená, že bez ohledu na situaci vždy hledá něco, z čeho by se mohla radovat. Je to tedy takové téma o radosti, solidaritě a laskavosti. Ale bude k ní osud stejně laskavý? Vidět všude a na všech jen to dobré je možná synonymem ve smyslu benevolence, ale koneckonců vždy se někde nějaké ale najde. Z příběhu tak nenápadně čiší poselství či ponaučení o vytváření dobré nálady za všech okolností, ale je třeba se mít na pozoru. Dějově je scénář dobře zvládnutý, a to nejen ve veselých scénách či dramatizacích, které se objevují, ale především v emotivních situacích. Technická stránka je pro němý film typická. Krátká stopáž tomu dává větší punc, ale i tak se to bohužel neobešelo bez určitých nedostatků. Každopádně jako hodinová filmová reklama na literární předlohu funguje dobře. ()

Reklama

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Jako ztvárnění optimistické dětské knížky je to neuvěřitelná hrůza, i když bereme ohled na rok vzniku. Sedmadvacetiletá Mary Pickford je v roli jedenáctileté Pollyanny zoufalá a záplava lokýnek to nezachrání. Ostatní postavy se taky moc nepovedly. Téměř celým filmem nás provází dost depresivní hudba, mající s původním posláním knihy pramálo společného. Když se Pollyanna po úrazu poprvé znovu snaží postavit a dá si na hubu, je to tak pro diváka docela velkým zadostiučiněním. Jako hororově-komická parodie na sladký příběh mě to ale nesmírně bavilo, i když to asi nebyl záměr.. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

První filmové zpracování úspěšné dětské knížky z pera Eleanor H. Porter. Nakažlivě pozitivní přístup titulní hrdinky a její bytostná snaha vidět ve všem a ve všech jen to dobré mezi čtenáři knížky a diváky filmu brzo zlidověl. Jméno Pollyanna tak časem získalo ve společnosti až pejorativní přídomek. Asi každý známe ze svého okolí nějakou Pollyannu. Triviální příběh je po filmové stránce zručně zpracovaný a obsazení miláčka Ameriky Mary Pickford do hlavní role bylo sázkou na jistotu. Mary má i lepší filmy, ale "Pollyanna" nabízí klasicky milé a bezelstné pohlazení po duši, a to není vůbec málo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Knižka Eleanor H. Porterovej je známa na celom svete a populárnu dievčenskú postavu sa rozhodla stvárniť na nemom filmovom plátne Mary Pickford, jej nižšia postava ju predurčovala k Pollyanne. Filmársky na slušnej úrovni, medzi divákmi mal veľký ohlas. Druhá recenzia. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Mary Pickfordová ztvárnila roli dvanáctileté dívky, i když já bylo 27 let. (Lenarek)

Reklama

Reklama