Reklama

Reklama

Své přeložení do Fort Apache plukovník Owen Thursday pociťuje jako hluboké a ničím neospraveditelné pokoření. Nechápe, proč právě on, hrdina občanské války, má za své zřejmé zásluhy jen velet vojákům někde na pokraji divočiny. Své pohrdání a nespokojenost dává všem asně na vědomí od chvíle příjezdu. Přitom právě tady je zrovna nezbytné stále být na pozoru, protože v okolí pevnosti se stále více objevují stopy indiánů, kteří opět vykopali válečnou sekeru. Kapitán Kirby York se v kraji dobře vyzná a pokouší se krotit nereálné představy svého nadřízeného. Nemá však příliš mnoho šancí. Plukovník Thursday rozhodně nehodlá jakýkoliv konflikt s protivníkem řešit dohodou. Rázně odmítá cenné připomínky svého podřízeného Yorka. Rychlou porážkou Apačů, chce posílit osobní postavení v generálním štábu spojeneckých vojsk. Vůbec jej přitom nezajímá, že nesmyslně hazarduje s životy svých mužů... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

sud 

všechny recenze uživatele

Fordova kavaléristická trilogie měla ve své době slušný úspěch, vstříc dnešku se na ní (navzdory jiným Fordovkám) již docela slušně podepsal zub času. "Fort Apache", ač se nejedná o žádné veledílo, je patrně z celého tria nejsilnějším článkem, především díky lahůdkové postavě plukovníka Thursdaye ve skvělém podání Henryho Fondy. John Wayne v modré uniformě s mrožákem pod nosem nemá to patřičné charisma. 60%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý slavný western roku 1948 je spíše oslavou armády, než opravdovým westernem. Půlku filmu zabere "veselý" vojenský život, bály, romantické pletky i pitky a střet s Apači na který se člověk těší přijde až ke konci. A především je to představení nabuřelého, pedantického a ke konci mimózního plukovníka Thurdsaye (výborný Fonda). Ten vyžaduje zbytečnou kázeň, neposlouchá dobré rady svého kapitána Yorka (standartní Wayne) ohledně Apačů a nepřeje lásce své dcery a mladého poručíka. A když pak ke konci vyprovokuje zcela zbytečný nesmyslný střet s Apači, kteří jsou v právu, člověk místo toho aby si užíval bitvu by brečel vzteky. Protože Apačům nejde nefandit a na straně vojáků je spousta postav, na kterých Vám už bude záležet. Jinak samotná bitva je skvělá, stejně jako třeba klasické pronásledování dostavníku, Ford umí krásnou kameru, burácející westernová hudba se střídá s prastarými šlágry (Oh Dem Golden Slippers), Shirley Temple byla zajímavá a Victor McLaglen je správnej drsoň. Ale i tak je to většinu filmu spíše nuda. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný western se skvělými postavami v hlavní roli. Henry Fonda hraje postav, která je rozhodně zajímavější - v tom, jak je dvojznačná - než ta, kterou hraje John Wayne, ale ten nejspíš nechtěl moc vypadnout z té své správňácké kolonky. I tak je ale příběh silný a ty postavy tam dokonale sedí. Finále je takové, jak mělo být. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je to bežné, že John Wayne musí poslúchať rozkazy. Rozkazy od vyššej šarže, aj herecky, od samotného Henryho Fondu. Rozkazy pochybné aj očividne hlúpe, ale taká je asi armáda po celom svete, nielen Ameriky za oných čias. Za čias, keď ešte Apači nevyzerali ako indiáni, ale skôr ako piráti z Karibiku. Aj naša dnešná predstava o ich výzore je možno len produktom lži, tak ako je film zakončený veľkolepou lžou, pri ktorej vznikajú vojnoví hrdinovia z tvrdohlavých magorov, čo privedú svet k skaze. Za to, s akou odvahou nám to film predostrel, pridám aj štvrtú hviezdu. Inak by to bol len priemerný prehnane dlhý film s toľkýmy prejazdami konských povozov, jazdcov s trúbkou, ozbrojených vojakov a indiánov, až som v sedle zaspával. –––– Propusť celou rotu. Omlouvám se. – Omluvy si schovejte pro naše vnoučata! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi rád bych dal hereckému duetu Fonda & Wayne 4*, ale nejde to. Bohužel mě tento western nedokázal přikovat do sedačky a scény, které se mi zdály nadprůměrné a velmi dobře natočené, byly velmi málo k vidění. John Ford zde předvádí svůj klasický rukopis charakteristický pro své staré westerny. Má smysl pro rozvláčnost, zjemnění v podobě Shirley Temple a jejího vztahu k mladému poddůstojníkovi či tanečními bály. Samozřejmě nám také servíruje dávku gradace, která končí závěrečnou bitvou. John Wayne hraje charakterního a zkušeného vojáka, což mi na něj sedí a přál jsem mu přežití oné bitvy. Solidní podívaná. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (10)

  • Shirley Temple (Philadelphia Thursday) a John Agar (Michael Shannon O'Rourke) byli v době natáčení filmu manželé, ale o pár let později prošli vysoce medializovaným rozvodem s obviněním z manželského zneužívání, nevěry a alkoholismu. (Marek06)
  • John Agar v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Massacre", kterou napsal James Warner Bellah. (Hans.)

Reklama

Reklama