Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

HAL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavé i pro člověka který o Formuli 1 ví tak maximálně to že tam jezdí jákýsi Schumacher, a o existenci nějakého Senny dosud neměl ani tušení. Hlavně proto že stěžejním ve filmu/dokumentu je archeotypální a univerzálně funkční souboj dvou nesmiřitelných rivalů, zatímco o samotná auta jde až v druhé řadě. Díky tomu je obzvlášť první polovina vážně skvělá, dynamická a nabušená emocemi víc než většina klasických sportovních filmů dohromady. V půli druhé ale jednak ustupuje "duel" do pozadí a jde se víc do hloubky do pravidel soutěže (= pro nefanoušky nezajímavé), a jednak se s blížícím se koncem čím dál víc tlačí na adoraci Senny a zacementování jeho heroického obrazu při tragickém konci, slzičky included. Funguje to pořád a to i po pocitové stránce (je to zkrátka smutné i pro cyniky), ale už to není tak bezchybný dojezd jako byl samotný start. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji dokument, který by tak chytře i funkčně pracoval s tak širokou škálou emocí a byl natolik silný, že tím přebije i výhrady ohledně faktu, že je v něm vše prezentováno způsobem, který jde na ruku neposkvrněnému odkazu Ayrtona Senny (aneb chudák Prost, kterého to vyličuje div ne jako Antikrista). ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom športových filmov a závody Formuly 1 sledujem iba keď prechádzam okolo televízora. Napriek tomu mi bolo meno Ayrtona Sennu známe už pred zhliadnutím tohto filmu. Veď to bol po Emersonovi Fittipaldim jediný pilot z Brazílie, ktorého som poznal. Jeho život a pretekárska kariéra obsahovali množstvo dramatických momentov, ktoré bolo možné v životopisnom filme využiť tak, aby to nebolo iba o krúžení monopostov po okruhoch. Niečo sa samozrejme podarilo, inde bolo treba použiť nožničky, aby sa dominovalo "čo hovorí" pred "kto hovorí". ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně slušným fanouškem F1, ač můj záběr a paměť - vzhledem k věku - začínají u soubojů Schumachera s Häkkinenem. A ač jsem samozřejmě věděl, že existovali jezdci jako Senna a Prost, nijak více jsem se o jejich historii nezajímal. Senna - jak závodník, tak dokument - mne dostal. Jen ty jeho kecy o Bohu mne nebraly stejně jako trochu moc patetický konec, ale při úmrtí velikána jeho rozměrů je asi pochopitelný. Bylo krásné, jak vzpomínal na ježdění motokár, protože tenkrát to bylo o závodění a ne o politice, která zrovna k němu rozhodně milosrdná nebyla. A úroveň nebezpečnosti tohoto sportu v porovnání s dnešní dobou je fakt neskutečná - hlava nechráněná, kokpit nic nevydržel. Hrůza... 100% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý slovenský športový fanúšik si pri diskvalifikácii Ayrtona pri finále v roku 89 v Japonsku určite spomenie na prípad Martikán vs. Estanguet na LOH v Aténach a francúzsku diplomaciu. Je mi z nich nanič. Pri pohľade na Sennu a Prosta je úplne jasné, kto bol z nich ten sympaťák, milovaný davmi. Bohvie prečo už dnes F1 nie je tým, čím bývala za čias rivality týchto dvoch pretekárov a bohvie prečo nie som schopný pri nej vydržať dlhšie, ako jeden okruh. Dokument o jej najslávnejšom pretekárovi, o jej zákulisí, o tom, ako dokáže byť občas smiešna a ako veľa dokáže znamenať pre národ, pre ktorý je víťazstvo v nej to jediné, čo ju dokáže emocionálne držať nad vodou, je naopak zážitkom neopakovateľným. Argentína mala Maradonu, Brazília Pelého a Sennu. Spoločne mali a majú ešte boha. Bez problémov by som zvládol aj režisérsky zostrih. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • Navzdory omezenému uvedení do kin se film ve Velké Británii zasloužil o rekord v sekci dokumentů, s výdělkem 375.000 liber za první promítací víkend. (HellFire)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)

Reklama

Reklama