Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (657)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hlboký, dynamický, strhujúci dokument o životnej ceste formulového virtuóza Ayrtona Sennu za triumfom, ktorá skončila v roku môjho narodenia, a tak som sa o ňom bohužiaľ dozvedel až omnoho neskôr. Bol to človek s veľkým srdcom, zrodený k závodeniu, a Kapadia úžasne popisuje jeho strastiplnú púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a čoraz nepriateľskejším Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život, nebyť nešťastnej súhry okolností. R.I.P., v našich mysliach a srdciach budeš žiť naveky. Asif Kapadia stvoril jeden z najlepších športových dokumentov vôbec. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ayrton má malý problém. Myslí si, že se nemůže zabít!" Ayrton Senna byl famózní pilot, který se bez rozmýšlení vrhal do každého souboje a tento dokument mu vystavěl podařený náhrobek. Jelikož jsem však sledoval F1 v průběhu celé kariéry divokého Senny i poklidně kalkulujícího Prosta, tak mi nezbývá, než označit dokument za nepříliš objektivní, protože kdyby se jmenoval Prost, tak by byl pohotově k dispozici diametrálně odlišný pohled na věc. Ti dva si zkrátka neměli co vyčítat, ale jejich souboje byly tím nejlepším, co F1 ve své historii nabídla. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podobný případ jako dokument Kličko. Na závodech formulí normálně nevidím příliš zajímavého, nicméně příběh Ayrtona Senny je legenda, která musí upoutat i tehdy, když ji znáte jen v hrubých rysech. A tenhle vynikající snímek ony rysy značně prohlubuje, perfektně vykresluje trochu zvláštní povahu člověka, který žil jen a jen pro vítězství, ukazuje ho ještě jako živoucí legendu... Je to bez přehánění naprostá paráda. Nejemotivnější moment nicméně nepřichází v závěru, kdy dojde k očekávané havárii, nýbrž po prvním Sennově vítězství v Brazílii, kdy i přes obrovskou bolest snad všech svalů v těle s námahou zvedá pohár, pije šampaňské... Úžasné. Ale neznamená to, že by se na konci či při jiných scénách netlačily slzy do očí nebo by setsakramentsky nemrazilo. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, i přestože nejsem fanoušek F1, tak mě tento příběh vzal. Sennu jsem před dokumentem neznal, ale aspoň jsem si udělal určitý přehled o jezdcích starší doby, zájmena o Sennovi. Tento sportovec do F1 podle tohoto dokumentu přinesl hrozně moc. A jak už je známé jedno pravidlo, dokud se nic nestane, tak se nic nedělá. Přijde první tragédie a v tomto případě Senny smrt, začne se něco dít, aby se předešlá tragédie neopakovala. Tato událost potkala bohužel nejlepšího jezdce F1. Nemám co bych vytkl... 9/10 = 95% ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně slušným fanouškem F1, ač můj záběr a paměť - vzhledem k věku - začínají u soubojů Schumachera s Häkkinenem. A ač jsem samozřejmě věděl, že existovali jezdci jako Senna a Prost, nijak více jsem se o jejich historii nezajímal. Senna - jak závodník, tak dokument - mne dostal. Jen ty jeho kecy o Bohu mne nebraly stejně jako trochu moc patetický konec, ale při úmrtí velikána jeho rozměrů je asi pochopitelný. Bylo krásné, jak vzpomínal na ježdění motokár, protože tenkrát to bylo o závodění a ne o politice, která zrovna k němu rozhodně milosrdná nebyla. A úroveň nebezpečnosti tohoto sportu v porovnání s dnešní dobou je fakt neskutečná - hlava nechráněná, kokpit nic nevydržel. Hrůza... 100% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)
  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)

Reklama

Reklama