Reklama

Reklama

Lajka

  • angličtina Laika (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nelehký je život fenky Lajky na periférii ruského velkoměsta. Po svém odchytu je násilně přeškolena na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu Lajku do vesmíru následuje množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Hustonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po nedlouhé době jejich harmonického nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputuje i první člověk a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Hustá parafráze na lidstvo. Je tu určitá podobnost s Orwellovou farmou zvířat. Fakt se na to (obzvlášť zezačátku) nedívalo dobře a bylo těžké najít, pro koho je kurňa taková věc určená? Pro děti to není, co se do toho plete muzikál? Prostě dost těžko snesitelný animák, na který se ale jenom tak nezapomene. Tohle člověk bude buď milovat, nebo nenávidět. Pro svou nervozitu si však tento snímek získal moje sympatie. ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Co to kur*a bylo? Co jsem to viděl? Jako, dokud byla Lajka na Zemi a nespolkla ji černá díra, šlo to. Ale pak se z toho vyklubala totální šílenost. K čemu mi je, že tvůrce má asi dosti fantazie, když to pak ve výsledku vypadá otřesně jak vizuálně, tak i scénářem. Jo, scénář, ten má děr, že by se jeden zbláznil, ale nebudu s tím tady plýtvat čas. Mě by hlavně zajímalo, kdo je cílové publikum. Na děti je to moc úchylné, na dospělé moc infantilní. Já s tou úchylností nepřeháním. Chcete vidět animák pro děti, kde se zpívá písnička o množení? No prosím. Chcete vidět mimozemšťana, kterému celý film regulérně stojí péro? No prosím. Chcete vidět počátek exofilního gay porna? No prosím. Navíc celý ten film je ještě veganská agitka. Asi bych na to nahlížel jinak, kdyby to bylo 12+, ale mládeží přístupné? Ne, to fakt ne... Jako, jestli chtěl režisér udělat animák pro děti jinak, tak to podělal. Jestli chtěl udělat animák pro dospělé, tak nechápu, proč to je mládeži přístupné. Nechápu. Asi jsou cílovkou vegani s exofilií, jinak fakt nevím. Navíc, celé je to neskutečně nudné. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně bohužel spíše zklamání. Na Lajku jsem se hodně těšil od chvíle, kdy jsem viděl na ulici plakát (už ani nepamatuji, kdy mě naposledy nějaký film dostal do kina na základě svého plakátu), protože mě nadchnul námět o prvním zvířeti ve vesmíru, jakož i výtvarné zpracování (Klimtovo Fimfárum mám strašně rád). Film má určitě celou řadu pozitiv - již zmiňovaná výtvarná stránka je podle mě prostě úžasná, líbilo se mi namluvení všech postav, kvalitní sound design, jakož i to, že se tam vyskytuje azbuka, a občas je to vtipné (byť spoustu vtipů nemohou děti pochopit, což mě spolu s 85 minutovou stopáží přivádí k otázce, zda je Lajka skutečně primárně určena dětským divákům, protože je podle mě pro ně prostě moc dlouhá). První zklamání se ale dostavilo už ve chvíli, kdy jsem zjistil, že je to muzikál (což jsem předem nevěděl) a že je většina písniček strašně pitomá, a druhé v momentě, kdy jsem si musel přiznat, že se u toho docela nudím. Navíc mi tam trochu vadilo překrucování historie - je úplně v pohodě, že Lajka místo smrti na palubě Sputniku 2 přistane na palubě osídlené exotickými tvory a ještě si s sebou vezme svoje štěňata - to se mi právě na tom filmu líbí a to byl ten moment, kvůli kterému jsem to hlavně chtěl vidět - ale moc mi nesedlo to, jak jsou zde vykresleny lidské postavy sovětských vědců a kosmonautů a obecně faktografický kontext, do něhož je děj zasazen - myslím, že větší věrnost realitě by filmu nijak neublížila, naopak. Během projekce jsem navíc neměl pocit, že by se dětské publikum v kině nějak extra bavilo - neslyšel jsem je snad jedinkrát se zasmát (zato se tam vedle mě nějaký týpek permanentně chechtal fórům typu srp a kladivo na palubě kosmické lodi, což je přesně ten typ humoru, který nemají děti šanci pobrat). Za mě tedy bohužel ve výsledku spíše velice rezervovaný dojem - kdyby to bylo bez těch písniček a více se to drželo faktů, asi by se mi to líbilo víc. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar fantazii! V každém směru originální je nový film Aurela Klimta, animovaný převážně klasickou technikou. Klobouk dolů, protože hlavně technická stránka filmu je opravdu impozantní. Přestože vtípky cílené snad více na rodiče, než děti, občas balancovaly na hraně vkusu, v sále se bavili všichni bez rozdílu. Některé narážky a pointy naopak trefily do černého. Rozpaky budí i některé písně. Celkově ale prima filmík pro celou rodinu. Všichni její členové se budou mít při sledování Lajky filmově. Woo. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Nesmyslný paskvil. Je mi záhadou, pro koho má být film určen - pro dospělé diváky je příběh příliš infantilní a plochý, pro dětského diváka zase nevhodný pro vulgární, záchodový humor. Narážky na socialismus děcko ani nepochopí. Film uráží jednak Rusy, jenž jsou vykresleni jako zhýralé, ožralé a uprděné trosky bez mozku, jednak černochy, jenž jsou připodobňováni k opicím a otrokům. Metaforou čeho měl být onen slizký, úchylný mimozemšťan jsem nepochopila. Dabing otřesný a hudba snad ještě horší. Mám ráda ruské tradicionály a z písní je cítit podobná rytmika, ale všechna hudba působí jako šitá horkou jehlou. Animace postav dle mého dost trhaná. Námět o Lajce - psovi, jenž byl odeslán na smrt do vesmíru - nabízel zkrátka mnohem více. Představovala jsem si, jak dojemný, snový a vysoce imaginativní příběh by mohl vzniknout, kdybychom dětem nabídnuli příběh o Lajce, která nezahynula, ale našla lepší místo k žití - planetku obývanou jen zvířátky. Výsledek jako je tento jsem ale nečekala. Kdyby se autor vystříhal pubertálních vtipů o prdění a s*aní ve vesmíru, udělal by lépe. 30% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Na samotné výrobě filmu v ateliéru se podílel komorní štáb pouze pěti lidí (celý film animovali pouze tři animátoři), zatímco na postprodukci se podílely desítky až stovky odborníků z pražského studia UPP. (Zdroj: Anifilm)
  • Tvůrčí tým při výrobě použil mnoho animačních technik včetně nákladné 3D a komponování velkých exteriérů. Tvůrci také použili např. novou technologií využití zařízení motion control pro pohyby kamery a snímání. [Zdroj: Česká televize] (ČSFD)
  • Loutkový film Lajka se natáčel deset let ve třech různých českých studiích a vyšel tvůrce na 58 milionů korun (2 miliony euro). (Lyret)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama