foto

Martin Matejka

  • nar. 26.5.1972 (48 let)
    Trenčianské Teplice, Slovensko, Československo

Biografie

Martin Matejka prožil dětství ve slovenských Trenčianských Teplicích. Již na gymnáziu se věnoval amatérsky divadlu. Protože pochází z učitelské rodiny, mělo se za to, že i on se vydá na kantorskou dráhu. Nakonec se ovšem rozhodl pro pražskou DAMU (katedru alternativního divadla), kam nastoupil jak se svou sestrou tak svým kamarádem ze střední školy Martinem Velikým.

DAMU absolvoval v roce 1993 a se zbytkem celého ročníku nastoupil do nově vzniklého Dejvického divadla. Zde účinkoval v inscenacích Jana Borny, Jakuba Krofty, Jana Schmida či Arnošta Goldflama.

Spolu s kolegy a režisérem Janem Bornou přešel v roce 1996 do Divadle v Dlouhé (dřívější Divadlo Jiřího Wolkera). V tomto divadle působí dodnes. Hraje a hrál zde role ryze činoherní ovšem rád hraje i s loutkami. Česká televize uvedla záznamy některých inscenací tohoto divadla, ve kterých M.Matejka hrál: JAK JSEM SE ZTRATIL ANEB MALÁ VÁNOČNÍ POVÍDKA (2002), SOUDNÉ SESTRY (2007), MAŠKARÁDA (2009), LÉKAŘ SVÉ CTI (2010) či BĚSI (2008).

V českém filmu se poprvé objevil v roce 1995 MALOSTRANSKÉ HUMORESKY (povídka Buldoček). Menší role měl ve filmech např. BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA (1997 - kde vyslovil legendární větu že "Gustáv Husák je starý kokot") nebo ve filmu VÝLET (2002 - role slovenského celníka). Mihnul se také v řadě seriálů NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE, ULICE, ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, COMEBACK, REDAKCE.

Martin Matejka je vášnivý běžec. Jeho sestra Magdalena Zimová a švagr Karel Zima jsou také herci.

Kevin "Kevinator" Kevinator

Herecká filmografie

Filmy

2017 Lajka
2013 Babovřesky
2009 Ocas ještěrky
2008 Vlna (TV film)
2007 ...a bude hůř
2002 Výlet
1999 Totem, tabu a andělé
Zprávy z domova (studentský film)
1998 Minulost
1997 Báječná léta pod psa
1996 Eine kleine Jazzmusik (TV film)
1995 Malostranské humoresky
1988 Ako sa kráľ vecí nahneval (TV film)

TV seriály

2019 Specialisté (TV seriál)
Deja vu (S03E21)
2018 Dáma a Král (TV seriál)
Smrt na dlouhých vlnách (S02E04)
2017 Modrý kód (TV seriál)
Velký formát (S02E13)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Vietnamská válka (S03E17)
Veruna se stěhuje (S03E16)
Dramatické okolnosti (S03E11)
další epizody (4)
2016 Na vodě (TV seriál)
Na suchu (E05)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Konec sněhové královny (S02E02)
Lázeňské bagety (S01E07)
Kuchařská celebrita (S01E06)
další epizody (4)
Rapl (TV seriál)
Nástřel (S01E01)
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Pohřešovaná (S01E11)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Vítěz nejde do finále (E04)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
Svatba na louce (S01E02)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Sekretář (S04E12)
2008 Comeback (TV seriál)
Gott Ex Machina (S01E02)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)

Dokumentární

2018 Defenestrace 1618 (TV film)
2014 Televise bude! (TV film)

Divadelní záznam

2011 Naši furianti (divadelní záznam)
2010 Lékař své cti (divadelní záznam)
2009 Maškaráda čili Fantom Opery (divadelní záznam)
2008 Běsi (divadelní záznam)
2007 Soudné sestry (divadelní záznam)
2005 Lhář (divadelní záznam)
2002 Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2018 Galavečer GRAND Festivalu smíchu (TV pořad)