Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

velmi slušná atmosférická záležitost,která sice nedosahuje kvalit např. Greengrasová United 93,přesto diváka spolehlivě údrží v napětí od začátku až do konce.Nakonec ani nevadí,že divák dopředu ví jak vše dopadne,ani,že se režisér drží určitých standartů běžných pro podobné filmy.Co mi přišlo trošku zbytečné je dějová linie z ministerstva doprovázející Carole.Samy o sobě by stačily linie GIGN a letadla...80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně rozkecaný, ale postupně přituhuje a záverečná akce je luxsní realistickej hard core. Jen mě občas přišlo chování teráčů vysloveně pitomý, ale oni nemaj mozek ani nic, to nejsou lidi, ale zmrdi, který by všude jinde mimo evropu byli odprsáknuti jak nepotřebný nic, jen v Evropě se může stát, že zmrd co naplánoval masakr v Paříži si žije spokojeně v kriminále, má právníka, odmítá vypovídat a žije a papá z daní, kteří platí mimo jiné i pozůstalí po obětech toho hnusu. ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Podprůměrně zvládnutá simulace skutečného únosu letadla teroristy. PŘEPADENÍ není ničím vyčnívající film. Za zmínku stojí možná vizuální podoba, kdy jsou barvy pomocí filtrů potlačeny a obraz tak místy dostává punc černobílého filmu. Tato technika dává více vyniknout realističnosti. Na pár posledních minut, kdy se konečně dočkáme útoku speciální jednotky, není ve filmu nic zajímavého. Celou dobu sledujeme jen handrkování vlády, řvaní muslimů v letadle (člověk si až říká, jestli byli opravdu takoví blbci) a to je celé. Dále se zaobíráme psychikou vojáka před akcí. Co jiného také o tomhle natočit....pak mne napadá, proč to vlastně točit?! ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Arabský fundamentalisti unesou letadlo a asi hodinu volaj do kontrolní věže, ať jim od letadla odvezou pryč schůdky; tolik asi první polovina filmu. Ve zbytku pak po sobě teroristi se SWATem vystřílí asi milion nábojů, aniž by kdokoliv cokoliv trefil. Nejzásadnějším poznatkem je pro mě fakt, že policajti ze SWATu nejraději bezhlavě střílí z revolveru a nad jinýma taktickýma možnostma ani neuvažujou. Jestli zkratka SWAT skutečně znamená Special Weapons and Tactics, tak týpci tentokrát tedy žádnou speciální taktiku nepředvedli (pakliže tedy není speciální taktikou ležet na zemi a pálit jako blázen). Jako debil pak působí týpek - cestující - kterýho teroristi pošlou ven z letadla, ať odjede ze schůdkama, když to nejde, tak se vrátí (místo aby zdrhl) a za svojí blbost je po zásluze popraven. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Lepšie by spravili, keby z toho spravili hodinový dokument, ako celovečerák veľký fail. Režisér nevie stupňovať napätie, navodiť atmosféru a takisto nepochopil, že divák potrebuje kontakt s postavami. Nič som sa nedozvedel ani o motývoch teroristov, ani o súkromí postáv zo špeciálnych jednotiek, ktoré boli načrtnuté, ale nijak sa nerozvíjali. Škoda, na tak silnej udalosti sa dal postaviť veľmi silný film. 55%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)
  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama