Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama