Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Maminko, já už budu hodný. Jen mě netrestejte novými pohádkami. Na to se nedá dívat a v hlavní roli onan Klus. Proč tohle někdo točí. Mně se chce fakt brečet z té stupidity. Lábus našminkovanej jak transka, ty vole, já jdu do kolen, to samé Vladyka, Vetchý vyřídí holýma rukama početný zástup zbrojnošů v nejhůře natočené "akční" scéně všech dob, prsatá holka si hraje na loupežníka, Sobota v šedivém "civilním" plnovousu, slovenskou herečku Zuzanu Fialovou zapomněli předabovat a její čeština tahá za uši, děj je prošpikovaný písničkami všech stylů, ale postrádající stylovost, hlášky jak ze soft porna, kostyméři neuhlídali dobu, v jaké se příběh odehrává, a tak je k vidění kostým ala Zorro, středověké hadry i jakési neurčité století, a to samé platí o nezvládnuté architektuře. Proboha, alespoň zkontrolujte scénu, než jdete točit. Kdo se má na to dívat, na ty přehlídnuté chyby. Macharáček zabil poslední zbytky obstojných (televizních) pohádek a je vidět, že kus svého Panice, co je tak trochu na nic, propašoval i sem a natočil tak nějak volné pokračování. Režie, jestli se to tak dá nazvat, byla na hranici pětkrát vyhozeného studenta FAMU od závěrečných zkoušek. Těch režijních chyb, co tam bylo. Politická satira do vkusné pohádky nepatří. Zkázu dodělalo podezřele znějící slovo "kudla". Tímto na dlouho končím s českou pohádkovou tvorbou. 0% ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Z českých pohádek, které poslední dobou nestojí za nic, patří rozhodně k těm lepším. Je to vtipné, je to milé a jsou tam super songy + hlas Tomáše Kluse :) Jiří Lábus a Miroslav Vladyka byli jednoznačně to nejlepší na celém filmu, to oni umí.. Občas tam sice byly věci opravdu hodně nelogické, až to bilo do očí.. Ale dalo se to přežít :) (Shlédnout můžete zde.) ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá pohádka a také i občas vtipná. Pokaždé je divné, když zpěvák hraje ve filmu a navíc když si tu zazpívá. Já si na to nikdy nezvyknu. Hlas Vondráčkový mě už taky nudí, ale co, k pohádkám to prostě patří. Obsazení je hodně dobré, krom Kostkový, která se sem absolutně nehodí, nehodí se nikam. :-) Nějak se tu moc komolila sprostá slova a jestli se nějaké dítě dostane později do politiky, tak se bojím, aby díky této pohádce nezmagořilo a nezavedlo nesmyslné daně. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herdek, tohle je opravdu žhavý adept na trezorový film. Daň z komína historicky vzato není žádná novina, ač tedy koukám, že mnoho uživatelů při některých hodinách dějepisu chrnělo. Jo a taky daň z oken svého času existovala, přinejmenším v Anglii. U nás potom existovalo posudné (daň ze sudu, nápověda, mnoho domů mělo uděleno privilegium vařit pivo), taky se platila daň z hospodářských zvířat ve městech (slepici v setnici měl kde kdo, ostatně poplatek za psy je přímý potomek). Dost daňového exkurzu. Politická satira jak víno v pohádkovém hávu. Neschopný, či k vládě neochotný panovnický pár, následník ňouma vychovávaný naštěstí spíš rozumným kuchařem než nerozumnými rodiči a dva skuteční vládci, co si pořídili tématicky truhlu na to, co si nakradli, aby jim někdo neukradl to, co už ukradli sami. Chci věřit tomu, že jsme tuhle pohádku letos viděli poprvé a naposledy, protože za rok už nebude aktuální. To by, kudla, byl vánoční dárek. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak nevím.Viděl jsem pohádku se solidním obsazením,která na mě příliš nefungovala.Běžně pohádky za chybějící logiku nekritizuji,ale čeho je moc...Myslím,že ani v zemích stižených extrémním katolicismem se sedmnáctiletá holka nemusí ptát tatínka,co jí kde narostlo,děti si z pohádky jistě odnesou poučení plynoucí z odkazů na politickou situaci,některé monology a dialogy hraničily s demencí a celý film pro mě zachraňoval překvapivě Tomáš Klus,který dělal,co mohl.Příklad by si z něho mohla vzít Tereza Kostková,která byla absolutně zoufalá. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)

Reklama

Reklama