Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film akoby sa celú prvú polovicu skladal z dvoch filmov. Jeden burianovský, kde si hraje Burian sám pre seba so svojimi poľovníckymi historkami o jeleňovi a višni a svojráznymi hudobnými číslami a druhý film normálny s výbornými hercami a obstojným príbehom o komplikovaných rodinných vzťahoch. Našťastie sa to ku koncu spojí, trápne fóry sa vytratia a môžem to považovať za priemernú veselohru minulých čias. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, ale bohužel z ní číší exhibicionismus Vlasty Buriana, který si je vědom své ceny. Viz název filmu. Při scéně s loveckou hostinou jsem si představovala, že takhle podlézavě se chovají kolegové herci k samotnému Burianovi. Každopádně film ustál hned několik hereckých hvězd, což ukazuje na skvělou režii. Na těchto starých filmech je vidět, že kinematografie nikam nepokročila ani po technické ani po scenáristické stránce. Vše už bylo vymyšleno v první polovině dvacátého století. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Baron Prášil je skvělá crazy komedie, kde se setkávají Oldřich Nový a Vlasta Burian. Ten představuje zámeckého pána, který před svou ženou hraje staromilce, ale ve svém tajném zápisníku má seznam nemanželských dětí. A Nový k němu nastoupí, aby připravil půdu pro oznámení novinky, o níž jeho budoucí tchánovci nemají tušení. Udělá to ale tak nešikovně, že  rozpoutá komedii omylů, která se vysvětlí až na úplném konci. Zrovna u tohoto snímku mi poměr Burianova komedianství přijde nejvíce vyvážený. Jeho scénky nejsou příliš dlouhé, tak akorát a humor není moc hrubý. ()

maarr 

všechny recenze uživatele

Opět vynikající veselohra Vlasty Buriana, zřejmě ta nejzamotanější s vynikajícím hereckým obsazením. Čeněk Šlégl ve své životní roli zdegenerovaného šlechtice hraběte Kocharrovského je nezapomenutelný. Pusu, Pusu. Nebo dobře tedy vyřízeno. Dále Marvan v roli bodrého hajného je též perfektní, dále věčně namazaný hajný Patočka v podání Václava Trégla, hospodský Theodor Pištěk, Zorka Janů jako Baronova dcera a nesmíme zapomenout na Oldřicha Nového v jeho typické roli milovníka. Dávám pět hvězdičkek. ()

Atriot 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s králem komiků, neprávem poněkud přehlížený. Neznám vtipnější konverzační veselohru na lehce lechtivé téma manželské nevěry, než je v této komedii. Dobová kritika uváděla, že se spojení komediálních herců Buriana a Nového v jednom filmu příliš nepovedlo, nevím proč, mě to přišlo přirozené. Marvan trochu přehrává, ale hrabě Kocharowski Čeňka Šlégla je doslova geniální figurka a už dávno se stal legendou. Stará dobrá (v tomto případě vynikající) česká komedie s plejádou špičkových prvorepublikových herců, kteří zde pod taktovkou Martina Friče doslova excelují. Film je plný vtipných hlášek a závěrečná scéna, kde baron předává svému novopečenému zeti zápisník pro zapisování nevěr mě doslova dostala do kolen ! Takový byl Archibald ! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. (SeanBean)
  • Film bol natáčaný na zámku v obci Pruhonice. (dyfur)
  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama