Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Burian si tady z toho udělal fakt one man show. Kdykoliv je v záběru, jsou ostatní upozadění. Hláškuje jako o život, až je to někdy kontraproduktivní. Protože výsledkem je, že člověk jako by sledoval dva filmy, které se prolínají. Střídmou romedy, kdy se dva mladíci zakoukají do dvou slečen, a druhý film, taškařici, kterou si pro sebe ukradl Vlasta. 6.5/10 ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s Vlastou Buriánem jsem viděl hromadu, vlastně téměř všechny. Vždy jsem se bavil a někdy přímo skvěle, proto si postupně doplňuji i těch pár, které mi zatím unikaly. Katakomby byly jedním z nich a jako film opět nezklamaly. Není to sice od Vlasty Buriána to nejlepší (doporučil bych spíše klasiky: Přednosta stanice, Ducháček, U pokladny stál…), ale stále jde o velmi dobrou zábavu na volný večer. Příběh je jako vždy naivní, nicméně o ten tady ani nejde. Hlavní jsou dialogy a scény, ve kterých vystupuje samotný Vlasta Burián. Opět podává velmi dobrý výkon v roli úředníka Bormana. Borman má pár dnů do důchodu a tak si už může dovolit být upřímný, což si náležitě užívá a to zejména směrem ke svým nadřízeným. Zbytek hereckého osazenstva mu „jen“ skvěle sekunduje a dotváří příjemnou atmosféru bezstarostné komedie v nelehké době Protektorátu. Rád dávám tři velké hvězdy. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie kde exceluje Vlasta Burian. Zajímavý námět a zároveň zjímavý pohled do zákulisí fungování "běžného" úřadu tehdejší doby. Z tohoto hlediska celkem poučné. No a vrcholem jsou ty "mariášové" scény, kde tehdy stejně jako dnes se při hře stírají stavovské rozdíly hráčů. Jako milovník mariášu nemohu dát méně než 5*. ()

Pisoarec 

všechny recenze uživatele

Divoký anděl ve starším hávu, hi hi! Nejdříve nechce ona jeho, pak on ji, nakonec se vezmou a jsou spolu šťastni. Martin Frič, snad nejplodnější filmový režisér na světě (říká se to, já mu to brát nebudu), to s legrací prostě umí. Ať už s Lamačem nebo s Burianem, vždycky se můžete těšit na sérii vtipných dialogů a scének, které dnes již dávno zlidovely a spousta lidí ani pomalu neví, odkud že vlastně jsou. Ostatní herecký ansámbl samozřejmě není vůbec pozadu vedle Nataši s Áďou , si tu jako vždy vedlejší roli střihla má oblíbená paní Růžena Šlemrová (hlavní roli pokud vím, hrála snad jen v Paní Morálka kráčí městem), ale opět s takovou noblesou a charismatičností, že vám mile utkví v paměti. Jinak Vlastík Burian je samozřejme, jak jinak skvělý, ale krom svých střeštěností dovede i hluboce promluvit do duše, až to zamrazí. Škoda tě, Vlastíku.... Co říct na závěr? Frič prostě jen těžko natočí špatnou veselohru a ani tohle nebyl ten případ, takže vhrůůůhu nebo spíš dolůůůů do ,,Katakomb" ()

KanoJJ 

všechny recenze uživatele

Nejúžasnější starej film. Je pravda, že ve všech těch názvech jako pan prezidiální atd. jsem se dost ztrácela, ale jinak to má všechno co má film mít. Je to vtipný, ještě k tomu je to romantický přesně tak jak to mam ve filmu ráda a navíc tam hrajou skoro samý herci na který se dobře kouká (ten Antonín Novotný je fakt fešák a s Adinou jim to hrozně sluší i potom v Modrý Hvězdě). ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)
  • Cena Baťových závodů na Filmových žních ve Zlíně (1940). (argenson)
  • Úradníkov z katakomb a spievané predstavenie na večierku si zahrala hudobná skupina "Kocourkovští učitelé". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama