Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

1. film sa odohrava v obdobi dynastie Severny Song, podla mojich vypoctov urobenych podla toho co Damon hovoril generalke niekedy po Hastingse (1066) do nastupu dynastie Jin na severe (1127) lebo vtedy by uz asi nemohol zit. Prve bomby s prachom Cinania pouzivali dolozitelne okolo roku 1000 ak neratame Zhuge Liangove miny pri jeho juznych expediciach v tretom storoci.  
2. idiota poznate tak, ze pouziva v komentoch na tento film ideologicke ramce 20 storocia, napriek tomu ze ten konflikt vo filme je medzi europskym individualizmom (a tu sa mozme bavit ci europa v tom case bola individualisticka) a cinskym konfucianskym (!) dorazom na prednost celku pred jednotlivcom.
3. ak mate nacitaneho Konfucia a aspon zakladne veci s taoizmu pripadne nejake tie piliere cinskej literatury tak si musite klopkat na celo z toho co su schopni uzivatelia CSFD o tomto filme napisat lebo toto je rydzo cinsky film kde poplatnost zapadnym vzorom moze byt len v zenskych vojakoch a veliteloch, kedze klasicka cinska literatura pozna len par zien co drzali v ruke na bojisku zbran (napr. v Troch kralovstvach Zhu Rong a Sun Shanxiang) a aj to je otazka kedze take oblubene hry ako Dynasty Warriors su z Azie a prave ony uviedli tie silne zenske postavy do (herneho sveta)

Celkovo je film pre mna velkym prekvapenim a aj ked na povrchu to vyzera ako Marco Polo pre Dynasty Warriors manikov tak je treba povedat ze pod povrchom je to hodne podvratny politicky film, len nie je o konflikte cinskeho komunizmu a zapadneho liberalneho kapitalizmu, ako skor o pripomenutie toho odkial sa zobrali inovacie, ktore pomohli ovladnut Europe svet. Ked Cinanka hovori anglicanovi ze by bola radsej, keby  prach nevidel, ma to vo vztahoch Britov a Ciny historicke konotacie.

 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

navíc film se odehrává v období Ming, což je ještě před nástupem komunismu a celé té jednotné Číny, tak jako velká většina bojových filmů, které sou točeny, takže nevim proč tady řešíte, kdo je větší komouš 

na příspěvěk reagoval runner85, Kodousek

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

robfi

Hodnocení CSFD neberu vážně od té doby, co byl geniální Silent Hill postaven procentově na téměř stejnou úroveň jako úplně neoriginální, parodický, vypičený brak Halloween H20. A třeba to, že Walking dead není vůbec v žebříčku seriálů, zatímco je tam hromada volovin, to už je úplně na bombu mezi oči.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

A pak tu je také jakýsi kulturní okruh, do kterého se momentálně Česká republika řadí - spíše západní než východní (i kvůli špatným 40 letům zkušeností, že ano - to se ovšem týká pouze vztahu ke komunistickým zemím, ne Japonsku apod., tam jde prostě jen o jiný, do jisté míry pro širší vrstvy obyvatelstva stále cizí přístup k umění - i když to se čím dál víc stírá a má to čím dál víc fanoušků i tady - ale je třeba si uvědomit, že většina hodnocení je stále od těch mas, ne od nějakých více filmově pozitivních lidí jako jsou tady na csfd)

Tím teda nechci vůbec říct, že veškeré filmy z Ruska nebo Číny nebo odjinud budou hodnoceny špatně - to je dost demagogické a hloupé prohlášení, protože se stačí podívat na žebříčky a kolik filmů i ze SSSR je tu hodnoceno přímo výborně a jako zásadní díla kinematografie. Problém u tohoto filmu je, že je to prostě ta klasická a obyčejná fantasy a navíc s přístupy, které nejsou zdejším lidem tak vlastní jako přístupy Hollywoodu. + Teda film jsem ještě neviděl a nevím jak to je u něho, ale všiml jsem si, že když se snaží natáčet takovéto blockbustery Indové, Rusové nebo asi i Číňané, tak mnohdy kopírují postupy Američanů, jenom hůře - to pak nemá šanci zaujmout už vůbec.

Pak tu jsou čínské filmy jako Hrdina, Klan nebo Tygr a Drak a ty jsou výborné a přijímané většinou diváků :)

Ale to je jen můj osobní pohled na věc. Já patřím mezi lidi, kteří když vidí kvalitní film, tak si ho užijou, ať je z jakékoliv země. A myslím si, že mezi takové lidi patří i většina těch kritiků, kteří tenhle film nepřijali zrovna kladně - prostě se jim to nelíbilo, stejně jako se jim vůbec nelíbí mnohé americké spotřební fantasy posledních let - viz Já Frankenstein a podobné hrůzy.

Jen poznámka na konec, Hunger games byl pro tebe odpad, pro mě, kdybych byl dneska kritičtější min. 3 hvězdy, dvojka pak byla ještě lepší. Toť můj názor, když uvidím tenhle film a nebude se mi to vůbec líbit, tak tomu dám třeba 1 hvězdu a nebude to kvůli mému politickému postoji, ale kvůli subjektivnímu názoru na kvality filmu. Nebo to třeba bude Guilty Pleasure, to bych byl docela rád.

na příspěvěk reagoval Beckett51

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

robfi

Nemusíš hned konspirovat... stačí si uvědomit, že každýmu se holt líbí něco jinýho a každej má jiný způsoby, jakýma filmy hodnotí.

robfi

robfi (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Samozrejme, ze trzby nerovnaji se dobry film. Nicmene na CSFD mam tedn pocit vubec lidi nehodnoti kvalitu filmu, spise tu vladne jakasi podivna posedlost radoby artem + proklamovani politickych postoju. Kdyz se podivam na hodnoceni opravdu obludnych filmarskych pocinu z nedavnych let, coz je za me napr. cela serie Hunger Games, tak toto je typicky odpad, se zavrenyma ocima jedna hvezda, nicmene tady kolem 70%. Kdyz se podivam na slaby podprumer, coz je za me  jedna hvezda, napr. film Fantastická zvířata a kde je najít, tak ten tu ma 78%. Kdyz nasadim tuto optiku na prijemne kratky, zabavny, vizualne dobre provedeny a herecky dobre obsazeny cinsky pokus, tak za me 4hvezdy, ale na CSFD prvni den 58% a ted 65%. Z toho pulka lidi film nevidela, ctvrtina nepochopila rozdil mezi fantasy, historickou rekonstrukci a psychologickym dramatem a strasne jim vadi, ze postavy byly ploche a neprochazely bourlivym vnitrnim vyvojem. To je jako jit na Ramba a cekat romantickou komedii. Film je naprosto v pohode, ve svem zanru je jeden z nejlepsich v poslednich letech. Hold, nema to nalepku made in USA, takze budeme mavat a proklamovat ty spravnacke politicke postoje.... Jako za bolsevika.

na příspěvěk reagoval Beckett51, Sabrewulf

robfi

robfi (hodnocení, recenze)

kotasbk

hehkotabsk, tvoje sdeleni je asi tak podnetne, jako recenze hlucheho na Beethovenovu 9tou, kterou sice neslysel, ale videl obal od CDcka.
No hlavne, ze mas jasno, ze to je odpad... hlavne, ze v Cine uz to vydelalo tech 150mega dolaru nazpet.

Typicky odpad, ze ?

DtX

DtX (hodnocení, recenze)

Když jde někdo do kina na film kde milion přerostlejch ještěrek útočí na velkou čínskou zeď a očekává novej Shawshank, tak je to těžký. Já se bavil po celou dobu a o tom to je.

runner85

runner85 (hodnocení, recenze)

robfi

napríklad ja by som ignoroval všetky oddieli a všimol si len tie modré. To je celkom normálne. :D 

na příspěvěk reagoval robfi

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

robfi

Dobrá práce. Těchto scénáristických chyb jsem si během projekce vůbec nevšiml. Snižuji hodnocení o další hvězdu.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

robfi

robfi (hodnocení, recenze)

No vida, 63%, vcera 58%, zitra bude doufam 70%.

Jinak, par postrehu k tem , kteri tam hledali nelogicnosti. Specialne jsem se na ten film dival podruhe a zadne nesmysly, ktere jste tam jakoze "nasli", tam ve skutecnosti nejsou.
Zato tam jsou jine, ktere mozna mohou pobavit ty, co uz to videli.

SPOILER.

- Hned v uvodu, Matt jede pousti  a horami, pri prenocovani zabije demona-pruzkumnika. Celkem to ve filmu zabere jen par minut. Kdyz se ho pak ptaji, kde monstrum zabil, tak tvrdi, ze dva dny jizdy severne v horach. Jak behem par filmovych minut prekonal nekolik dni cesty ? Asi ma kone Stinovlasova brachu a zapomnel to rict banditum, co ho celou dobu tezce pronasledovali.

- Scena s rachtanim klicema u vezeni, po Mattove zatceni. Tian se nelibi delani ramusu. O chvilku pozdeji delaji vodni kola kraval, jako cela stavebni ceta se sbijeckama.

- Uvodni bitva, Matt vidi cerne, cervene a modre oddily, ale uplne ignoruje zlute oddily, ktere obsluhuji navijaky a veze. Pak se jeste objevi fialove oddily, ktere neobsluhuji vubec nic :)

- Umyty Pedro ma mnohem vetsi jizvu, nez mel spinavy Pedro.

- Legolasoviny v jidelne. Cinani v prvnim zaberu po vystrelu tleskaji, i kdyz nemohou absolutne nic videt. Matt sice pribodne misku ke sloupu, ale Cinani stoji az daleko za tim sloupem. Krom toho, prvni sip letel primo mezi ne. Cinanum to ale ocividne vubec nevadi.

- Magnet se pricvakne na stojan navigacniho pristroje, ten se roztoci a po peti otackach zase zastavi (tzv. reverzni pulzni magnetizmus).

- Nocni utok na hradbach a smrt generala. Demon se neslysne dostane nahoru, neslysne zabije straze, nacez na sebe upozorni tim, ze zacne delat schvalne kraval a necha se zabit. Sotva general zemre, jsou liduprazdne hradby zaplnene do posledniho mista, pekne barevne v ctyrstupech a vsichni maji na hlave bilou pasku. Pohrebni lampiony jsou pripraveny a bubenicka show nachystana. Jak to tak rychle dokazali ? Co se mezitim stalo se zabitym demonem ?

- Denni utok v mlze. Demon se neslysne dostane az nahoru na hradby a zabije typka u naslouchaci trouby (LOL), ale o zaber pozdeji jsou vsecka monstra dole a teprve splhaji nahoru po zdi. Jak se ten jeden demon teda dostal nahoru ?
- Vystrelene harpuny odvijeji nekolik desitek metru masivniho zelezneho retezu, ale ten je vubec nebrzdi ani netlaci svou tihou obloukem k zemi. Krom toho se desitky metru tlusteho retezu vejdou na miniaturni rucni navijak. A kampak se podely bile pasky z pohrbu generala ?
- Schizofrenni Matt u navijaku: "Povolte navijak, potrebujeme vice casu, aby uspavaci lektvar zabral". O sekundu pozdeji: "Lektvar zabral, pritahnete navijak".
- Pistalkove sipy piskaji, i kdyz jsou zabodnute v demonech a otocene naopak k proudicimu vzduchu
- Matt a Pedro preziji vybuch strelneho prachu v bezprostredni blizkosti, ktery roztrhal demony na cucky, ale jim neublizi. Neco podobneho predvede Tian Jing v Pekingu, pri zachranne balonove scene.

- Willem Dafoe se sice boji explozi, to mu ale nebrani jit na trezor napechovany strelnym prachem s rozbuskou (pravda, na kontrolu odpalu posle umyteho Pedra, ktery zustane umyty i po mega vybuchu).

- Chyceny demon, odvezeny do Pekingu, je prebornikem v nove olympijske discipline. Skok z mista - v kleci - i s tou kleci.

-Posledni na mem seznamu, ale urcite ne posledni ve filmu. Tarzaniada na lane - navod. Vylez na vrsek prosklene veze, otevri okno, vyhod ven lano s kotvou. Kotva se zachyti na tram asi tak dva metry od okna. Dej si kratky rozbeh, proskoc oknem ven. Prolet asi 200 metru vzduchem, se stovkou demonu za prdeli. Zachran svet. Vrat se zpet, nezranen, na vychozi misto na vezi. Jako doping muzes pouzit mega tlakovou vlnu po vybuchu, ktera ti samozrejme nic nedela, dokonce ani nerozflaka tu prosklenou vez, odkud jsi odstartoval.

P.S. Nezapomente, je to Fantasy, tj. neco jako pohadka anebo sci-fi. Zadna vedecka a uz vubec ne historicka rekonstrukce.

na příspěvěk reagoval Psychor, runner85

robfi

robfi (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

****CSFD je parta dementů, právě jsem přišel z kina a je to slušné fantasy s naprosto nádherným vizuálem. Viděno ve 3D.****

100% SOUHLAS, GREAT WALL PODLE ME NAPROSTO JEDNOZNACNE PATRI DO TOP TEN 2016.
ZE TU NEJACI MAMLASI NEROZEZNAJI FANTASY OD HISTORICKEHO FILMU A PUKAJI ZAVISTI, ZE CINA UMI NATOCIT MEGAFILM S MEGAHERCI, KTERY SE TOCI KOLEM CINY, CINANU A CINSKYCH DEMONU, NO TAK SE BEZTE PODIVAT NA SAXANU A LEXIKON KOUZEL A PAK TU NECO PINDEJTE O ODPADU... 

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

CSFD je parta dementů, právě jsem přišel z kina a je to slušné fantasy s naprosto nádherným vizuálem. Viděno ve 3D.

na příspěvěk reagoval robfi

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Cerhenak

Protože VČZ je koncipovaná jako globální blockbuster a kdo chce globální blockbuster, musí obsadit do hlavních rolí globální hvězdy. Louis Koo nebo Nicholas Tse jsou hvězdy jen pro čínsky mluvící publikum. Ostatně i Jackie Chan - pravděpodobně nejpopulárnějších asijský herec vůbec - se v Hollywoodu dostal maximálně k několika středorozpočtovým filmům.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Cerhenak

tak produkovali to amíci, takže je logické, že si tam museli obsadit někoho ze svých řad, ale osobně v tom nevidím problém

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama