Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (Cinemart)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (582)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomu příliš nevěřil, že jsem se neodhodlal jít ani do kina, ale nyní čerstvě po zhlédnutí jsem velmi mile překvapen. Yimou Zhang je zručný režisér a jeho vizuální stránka v pohodě dokáže konkurovat Hollywoodu. Potěší Matt Damon, který jako lučištník byl víc než vynikající a zaujme i Willem Dafoe, z Asiatů potěšil Andy Lau, Eddie Peng a princezna Tian Jing, která si střihla roli i v novém Kongovi. Nástup akce je hned už v 15. minutě a obléhání Čínské zdi je velmi velkolepé, zaujala mě strategie, synchronizace armády a všelijaké nástroje či technologie byly velmi podařené. Líbil se mi i vzhled samotných monster, které měly přijatelné CGI. Za mě velmi zábavná a chytlavá podívaná, u které jsem se skvěle bavil. 80% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

U Hrdiny se mi ideologický podtext těžko trávil, u Květů války mě podlézání západnímu publiku štvalo, ve Velké čínské zdi je naopak prezentace západo-čínských vztahů celkem zábava: Když západní hrdinové neustále obdivují vymakanou čínskou armádu a její cool vynálezy, nejde si nevzpomenout, že ve skutečnosti byla Čína několikrát ovládnuta vojensky zdatnějšími turko-mongolskými kočovníky, kteří jsou zde ovšem prezentovaní jako naprostí primitivové a tupci. Že jsou bílí žoldáci zprvu jen lidmi bažícími po penězích, zatímco Číňané bojují za vznešené hodnoty, to je zase slušný OLOL ve světle současného politického působení ČLR. A vlastně je to paradox i vzhledem ke způsobu, jakým je zpracován film samotný. Není to odpad, jak sugerují některé přiostřené recenze (zvlášť pokud budeme srovnávat s běžným standardem velkolepých blockbusterů čínské produkce), spíš generická CGI jednohubka, která se z mysli vytratí dřív, než stihnou pozametat všechen rozházený popcorn v kinosále. Zhanga poznáte díky oku lahodící výtvarnosti a práci s barvami, ale jinak je jeho nejdražší snímek spíše výrobkem, co sjel z továrního pásu, nežli nějakým osobitým dílem. ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Když sem poprvé viděl trailer, na tenhle film, tak sem se chytal za hlavu s otázkou na rtech, proč ????? A po dnešní návštěvě kina, proto !!! Ti ŤÍňani to docela dali, ono sice divák musí přistoupit na tu hru, že sou tam digitální monstra a že je to taková laciná zábava. Ale když tohle, divák akceptuje a přestane v tomhle hledat dvojité sysli a jiné historické odkazy, tak si to užije. Akce byla super, nicméně ta akční finále, mi přišlo takové uspěchané, představoval sem si, že to bude ve stylu vybíjená. Je to škoda, jelikož první bitva na zdi byla nejenom dobře vygradovaná, ale i vynikající co se týče týmového boje. I následující bitva v mlze, byla fantasticky udělaná a napínavá a těch nápadů. Ohh tvůrci měli opravdu, hodně nápadů a tvůrčí tvořivosti, sebevražedné komando, ohnivé koule, sekáčky ve zdech, harpuny a další super zbraně. A Raminovi bych hned hodil sošku Oscara, zaslouží si ji, ty chorály, ty bubny jak se stupňovala akce, tak se i stupňovala bojová hudba. Nicméně ta délka, je prostě nepřítel celého filmu, uspěchané finále je jedna věc, ale ani vedlejší postavy (hlavně generálové) prostě díky tomu nemohli vyniknout. Matt Damon však vynikající, já sem věděl, že ta retadovaná postava Bourna, kterou musí hrát neni jeho chyba, ale opět chyba režiséra či scénáristy. Zde si roli, užívá a jeho postava mně zajímala, hned bych bral prequel abych se víc dozvěděl o jeho postavě. No co se týče, jeho kámoše Pedro Pascal, i tady mně zajímala jeho minulost, nicméně mně mrzí to, jak se rozhodl a udělal co udělal, přeci jenom sem si ho představoval ve finální řežbě po boku Matta a té fešné generálce. Happy End, lze tvůrcům odpustit a poslat jim čtyři hvězdy, a musím podotknout, že je to lepší, než čtyřicet sedm paniců s Keanu Reevesem. https://www.youtube.com/watch?v=NwF5kcgdAso ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Vikingové křížení s Princem z Persie a snad i Johnem Carterem nebo Třemi mušketýry od P. W. Andersona, příběh je nesmírně nablblý, leccos je digitální a každý druhý záběr je zpomalený, herci jsou takřka zbyteční... A přesto to je docela zábavný film s několika efektními scénami, který mi svým zvláštním způsobem připomněl ta kouzelná béčka, k nimž dělal triky Ray Harryhausen. Určitě bych nebyl tak přísný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

K Velké čínské zdi se váže několik legend. Pro středoevropana je zřejmě jedno, zda měla takovou nebo onakou roli, zvlášť když ví, že z režisérského ostrůvku vše řídí zkušený Zhang Yimou. Toho máme spojeného třeba s poetickým Hrdinou, tady ovšem tušíme, že půjde o obyčejnou dobrodružnou řežbu. Navrch hodně digitální. Nic víc, nic míň. Nyní na legendární zeď narazili dva žoldáci, jeden má pro zaoceánského diváka zatraceně profláklou tvář, záhy jsou zajati těmi, kteří zeď střeží, aby se přidali na čínskou stranu před dotírajícími monstry. Zdá se, že pro různé „strany“ natáčí i režisér, protože jde o štědrou koprodukci. Možná se mu z toho trochu rozklepala kolena, ač jsou některé scény skutečně dechberoucí a kostýmy nebo hudba jsou na jedničku, neubráníme se místy pitomým dialogům, kecům o smyslu života, představením všech vznešených klišé a několika dlouhých pohledů do očí v platonické rovině. Naštěstí je to celé poměrně krátké, takže na další nadávky už tak nějak nezbývá čas. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je zobrazené použitie teplovzdušných balónov. Prvá písomná zmienka o ich použití však pochádza z Francúzska, konkrétne z roku 1783, čo je takmer 700 rokov po období, v ktorom sa odohráva dej filmu. (MikaelSVK)
  • S rozpočtom 135 miliónov dolárov ide o najdrahší čínsky film do roku 2016. Kvôli obrovskému množstvu príslušnej posádky pracovalo na produkcii viac ako sto prekladateľov. (beso74)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama