Reklama

Reklama

Ethan žije v malém nudném městečku Gatlinu a nemůže se dočkat až odejde na univerzitu. Od té doby, co zemřela jeho matka, tak otec nevyšel z pokoje, a tak jim chodí pomáhat její nejlepší přítelkyně Amma. V novém školním roce přijde do třídy dívka Lena Duchannesová, která je neteří místního podivína. Její strýc Macon Ravenwood bydlí ve velkém domě, ze kterého nevychází a s nikým se nebaví. Namyšlené spolužačky Lenu slovně napadají, protože jako křesťanky s ní nechtějí být ve třídě, po celém maloměstě o ní kolují pomluvy a za vinu dostává změny počasí a vliv na ostatní. Ethana však dívka zaujme a snaží se s ní skamarádit. Ethan daruje Leně medailon, při jehož předání uvidí oba hořící dům a záběry z války, a pak se Ethan probudí doma a nechápe, co se stalo. Amma chce, aby medailon zahrabal, zapomněl na něj a dal si pozor na rodinu Ravenwoodů. Ethan jde zpátky do domu, na zahradě má halucinace a začne ho škrtit. Lena ho zachrání a poví mu, že členové její rodiny mají zvláštní schopnosti a jsou zaklínači. Ethan ji obdivuje a políbí ji. Ammy je jasnovidkou a opatrovnicí tajné knihovny zaklínačů. Macon ji požádá, aby promluvila s předky, kteří by jí pomohli zastavit Sarafin, ta je nejmocnější temnou zaklínačkou, skutečnou matkou Leny a vstoupila do těla paní Lincolnové. Lena bude mít brzy 16. narozeniny a v tento den bude vyvolena jako zaklínač světla nebo temnoty. Lena se díky své sestřenici Ridley dozvídá o Sarafin a o kletbě všech zaklínaček v rodině, které jsou vždy voleny k temnotě. Macon stále věří, že jí nemusí v den narozenin pohltit temnota, drží ji v domě a zamezí kontaktu s Ethanem. Ethan dokáže díky své lásce přerušit kouzlo a vezme Lenu do knihovny za Ammou. Lena najde knihu, kterou potřebuje a celé týdny si v ní pročítá o zaklínačích. Dočte se, že kletbu je možné prolomit, když zemře ten, koho miluje... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (380)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Zvláštny žánrový hybrid, pri ktorom som si netrúfal odhadovať, k čomu sa to každých 5 minút bude prikláňať (Burton, seriózna teen love story, paródia, historizujúca dráma). Očakával som priemer a dostal som ho, a tak ma mali možnosť potešiť maličkosti, ktorých bolo dosť (hlavná dvojica, príbeh, parodické vykreslenie malomestského kresťanstva, dialógy a Irons). ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě to ze začátku velmi překvapilo, určitě zde není na místě srovnávání s Twilight, první polovina docela fungovala, vypadalo to na pohodovou víkendovou oddechovku se sympatickým hereckým obsazením, kterému samozřejmě vévodí Jeremy Irons a Emma Thompson. Jenže zhruba v půlce se vše zlomí a celý film spadne někam hluboko do podprůměru, najednou vše tak nějak přestane dávat smysl, psychologie postav se zcela vytrácí, emoce nefungují a naprosto chybí jakékoliv napětí, nebo gradace. Jsem přesvědčená, že se mi celý film do pár dnů zcela vytratí z hlavy, druhý díl mě už určitě nezajímá. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, jako nápad není zase tak špatný, ale bohužel mi teda ta volba mezi temnotou a světlem přišla jako velká kravina, ale když od toho odhlédnete tak se to dá. Každopádně zpracování, no nevim. Nebylo to úplně špatný, ale zároveň to nebylo dodstatečně zábavný, aby mě to zabavilo celou délku (dvou hodin!!), myslim, že zkrácení by filmu dost prospělo. Emma Thompson byla ještě strašnější než v jiných filmech a ústřední dvojice mi byla silně nesympatická. Ale je to takový průměr, asi to nenadchne ani neurazí. 3* ()

Grran 

všechny recenze uživatele

Jedná se o pěknou pohádku, která nevyžaduje příliš soustředění, ani přemýšlení. Pokud očekáváte náročný film, budete zklamáni, spíše jde o odpočinkový film k shlédnutí po obědě.. I přes to tento film může nabídnout poněkud nečekaný konec. Co se týče efektů, doufal jsem vzhledem k slibnému potenciálu o mnoho víc, než jsem dostal, některé efekty až příliš připomínaly efekty z filmu Chobotnice z II. patra.. Také herecké obsazení do toho mohlo dát víc. Je to film, na který se kouknete jednou, usmějete se a už jej víckráte vidět nepotřebujete, ale pobaví a zabaví... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons si na chvilku odskočil ze Svatého stolce aby si zahrál malou roli v naprosto neznámém fantasy (navíc s dost pitomým názvem zavánějícím červenou knihovnou) podle naprosto neznámé (alespoň pro mě) literární předlohy. Aniž bych věděl do čeho jdu jsem si film pustil a nakonec musím říct že jsem vcelku překvapený. Technicky, herecky a hudebně je to velice solidně odvedená práce. Ovšem ty čtyři hvězdy jsou trochu na hraně, zejména díky tomu, že fantasy rovina filmu je místy dost šílená a logika občas solidně skřípe. Jenže jakmile se na scéně objeví pěkná a přirozená baba, v tomto případě Alice Englert, jde objektivita tak trochu stranou. A hlavně něco víc v tom nehledat, tenhle film je čistý popcorn. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (7)

  • Jack O'Connell byl původně obsazen jako postava Ethan Wate, ale těsně před natáčením byl nahrazen Aldenem Ehrenreichem. (Kritiq)
  • Básně na stěnách a stropu v Lenině (Alice Englert) pokoji pocházejí básníků Williama Blakea, Alfreda Lorda Tennysona, Edna St Vincenta Millaye a Rumiho. (Dr Lizal)
  • Jde o druhý film, kde spolu hrají Viola Davis (Amma) a Thomas Mann (Link). Předtím to bylo ve filmu Něco jako komedie (2010). (Kritiq)

Související novinky

Po Divergent přijde Insurgent

Po Divergent přijde Insurgent

13.02.2014

Stmívání odstartovalo fenomén knižních adaptací pro mladistvé, které se pokouší nasbírat divačky přes odvážnou hlavní hrdinku a nadpřirozený koncept. Ve šlépějích Twilight ságy se snažily kráčet… (více)

Dorostenci zachraňují lidstvo a ničí dobrý vkus

Dorostenci zachraňují lidstvo a ničí dobrý vkus

14.09.2012

Jednoho dne budeme ještě s láskou vzpomínat nejen na Harryho Pottera, ale možná i na Twilight ságu. Skutečnou odpalovací rampou pro nové šílenství v Hollywoodu jsou ale až Hunger Games, se kterými… (více)

Reklama

Reklama