Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Kriminální atmosferická pecka! Detektivka z Kapského města, jež je velice drsným místem pro pohodový život (není to zrovna snímek, který Vás naláká na příští dovolenou). Filmu dominuje především skvělý scénář, který míchá etnické problémy, politiku, historii státu, osobní problémy hlavních postav atd. Herecky nejvíce překvapil Orlando Bloom (jedna z jeho nejlepších rolí)! Režisér Salle mě mile překvapil! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

K Zuluovi jsem přistupoval hodně ostražitě, protože velmi vážně hrozila možnost, že to bude pozitivně diskriminační fantasy o zlých běloších a ubližovaných černoších, natočená nějakým sebemrskačským negrofilním žabožroutem. Ale účast Foresta Whitakera slibovala když nic jiného, tak aspoň skvělý herecký výkon, a tím i uspokojivý divácký zážitek. Nakonec to nebyl tak hrozný průser, jak jsem se obával. Jistě, hlavní (nejvyšší) grázlové jsou samozřejmě bílí Afrikánci, kteří se v období apartheidu snažili chemicky vyhladit všechno černé a barevné obyvatelstvo, no a když jim to nevyšlo, tak se holt v současnosti přeorientovali na výrobu fetu. A malému Zuluovi dokonce zlý bělošský pes ukousl v dětství pindíka. Ale ani zfetovaní a krvelační kafři nejsou žádná neviňátka, hlavně když mají v ruce nůž, nebo mačetu. Film má sice stupidní zápletku, ale celkem slušný spád i tempo, navíc jihoafrické prostředí je hodně zajímavé. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je to takový naroubovaný Lethal Weapon - slušný středostavovský černošský policajt a jeho bílý parťák, asociální magor, ochlasta a kurevník, bojují společně proti všem gaunerům okolo. Jen ten průběh je, zaplať pámbu, trochu drsnější, vážnější a dospělejší, no a hodně se mi líbil samotný závěr s motivem pouštní vycházky. Whitaker nezklamal, další parádní výkon. A Bloom zahrál taky výborně (a bez titulků bych ho býval vůbec nepoznal). Čtyři a rychle pryč, než si to rozmyslím. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Foresta jsem měla vždycky ráda a Orlando tady byl výborný. Na mojí letoru bych byla umírněnější v těch vyhrocených scénách, ale jinak jsem se vůbec nenudila. Je to stejně zajímavé, že i takovým lumpům jako je Brian, který jím bezesporu v soukromém životě byl, ve finále všichni fandíme a nedejcháme v momentech, kdy mu jde o život. Byla to zkrátka krimoška se vším všudy a rozhodně ho do průměru nehodím. Po herecké stránce a co se atmosféry týká, si to čtyřku zcela jistě zaslouží. Faktem je, že Francie mě tímto celkem drsným počinem překvapila. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Fíha! Člověk si chce na večer naivně pustit jen "lehčí" kriminálku a místo toho dostane tuhle skvěle napsanou pecku. Hutná, místy až depresivní, atmosféra jako by vypadla spíše z britských detektivek, i přesto zde ale funguje na jedničku. Prostředí Jižní Afriky je totiž vytěženo na maximum a kromě výtečného případu zde tak máme i dozvuky z minulosti apartheidu či rasovou nesnášenlivost. Forest Whitaker i Orlando Bloom jsou v nejlepší formě, místy je to až překvapivě brutální (krysy!!) a nejen díky osobním linkám hrdinů vás snímek v závěru dosti emotivně vysaje. Žánrová lahůdka. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemné francouzské překvapení z poměrně atraktivního a ne právě okoukaného prostředí, ale zato s ostřílenými herci v hlavních rolích, kterým jejich postavy dobře sedly na tělo, zejména Orlando Bloom je v roli na pohled vyžilého a drsného policajta dosti přesvědčivý a brzy si získal mé sympatie. Příběh Zulu je drsný, syrový a krvavý, což dodává na působivosti. S blížícím se koncem je snímek zajímavější a napínavější každým svým coulem a i úplně poslední scény patřičně potěší, tudíž neváhám a dávám 5*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama