Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o památkách na českém území, které jsou zařazeny do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Divákům se tak nabízí možnost seznámení nejen s jedinečnými památkami, ale i historií jejich vzniku a přesahem do míst a krajů, kde se nacházejí. Všechny tyto památky se vyznačují výjimečně cennou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním díle jsem velmi spokojený, ba nadšený a už se těším na další. Projev pana Táborského jako průvodce je velmi příjemný a o kameře by se téměř daly skládat básně, letecké záběry jsou přímo úchvatné a dechberoucí. Jen více takových děl o krásách naší země, inteligentně a zajímavě přiblížených. Přimlouval bych se o zaměření pohledu filmařů také na méně známé (přece jen, památky UNESCO jsou atraktivní i bez tohoto lákadla), ale jistě také krásné kouty naší vlasti, kterých je velmi mnoho. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jde o pokus přiblížit běžnému divákovi památky zapsané v UNESCO. Možno vidět hodnotné záběry staveb, hlavně ty letecké jsou pěkné. Ovšem na druhou stranu se člověk mnoho nového nedozví, jelikož stopáž je vyplněna spíš hudbou než slovem a i to slovo, když už zazní, obvykle neodhalí žádná fakta, ale jen obecně známé pravdy. Mne pořad sváděl spíš k přetáčení vpřed a nakonec jsem viděl všechny díly jen z rychlíku. Kamera dobrá, ale průvodní slovo velmi velmi nenáročné. 60% ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Lednicko-Valtický areál a Třebíč a moc se mi líbily letecké záběry a vůbec vizuální stránka pořadu, komentář M. Táborského taky hodně dobrý. Ale kvůli omezené stopáži se na spoustu věcí nedostalo - čekal jsem něco víc o zámku Lednice a pak něco víc o městě Třebíč. Jak je to omezeno jenom na památky UNESCO, zabíhá se i do největších detailů a přitom unikají větší souvislosti. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Především super kamera a neotřelý komentář. Víc takových dokumentů, protože jsem často zírala, jak krásná místa se v naši republice taky dají najít. Je jasné, že do dokumentu vyberou ty nej záběry, ale prostě ta místa tu máme a krásná jistojistě jsou i s nějakými zde neviditelnými vadami. Je to naše dědictví, jak zdůrazňuje každý z dílů. Seriál se tedy zabývá památkami zapsanými na seznamu UNESCO, čímž je vymezený obsahový rámec a je pak na scénáristech, aby to nějak oživili. Celkem se jim to povedlo. Ano, jsou tu základní, mnohdy nudná fakta, která jsou ale nezbytná, aby naprostý neznalec věděl o čem bude řeč, ale dozvídáme se i pikantnosti a zajímavosti ze života lidí pojících se k oněm památkám. Musím uznat, že Táborského oblíkali hodně střídmě, jako šedivou myšku nebo důchodce... ale kupodivu jsem to pak už nevnímala, aspoň to neodvádí pozornost od památek :) Táborský je kupodivu sympaťák (pro mě překvapení, jelikož ho znám spíš ze záporných rolí) a hlavně má velmi profesionální projev. Perfektně gestikuluje, jako kdyby vyprávěl básničku a dával si na všem moc záležet. V některých dílech jsem obdivovala jak dokázali zajímavě vyprávět třeba i o menších místech, např. o sloupu na olomouckém centrálním náměstí nebo vile Tugendhat. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všech odvysílaných třinácti dílech dokumentu (edit: 1. série z r.2012) nemohu jinak než udělit, resp. ponechat, plný počet hvězd. Skutečně výtečné provedení s opravdu bohatou dávkou informací, které nejsou pouhé tlachání a omýlání známých dat z prospektů, ale jsou to poučné a zajímavé informace. Úchvatná profesionální kamera i pěkná hudba. Špička mezi dokumenty české produkce! A potom ať někdo říká, že to kvalitně nejde... :) 100% ()

Galerie (256)

Zajímavosti (1)

  • Jeden díl se natáčel 3 dny. (M.B)

Reklama

Reklama