Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Redaktor Viktor Bláha, hlavní hrdina veselého příběhu, si rád vymýšlí bláznivé historky a rád se baví na úkor svého okolí. Až jednoho dne narazí na roztomilou dívku, která má fantazii ještě větší než on a dokáže s ním držet krok… Komedie režiséra Martina Friče Roztomilý člověk vznikla podle románu F. X. Svobody "Kašpárek". Režisér Martin Frič do hlavních rolí obsadil tehdy již slavný originální komický pár – Oldřicha Nového a Natašu Gollovou. Byli pro režiséra zárukou vysoké herecké úrovně i diváckého úspěchu. Osvědčili se mu již v komediích Eva tropí hlouposti, Kristian a Hotel Modrá hvězda. Roztomilý člověk byl bohužel jejich posledním setkáním před kamerou. V příjemné a vkusné veselohře si s chutí zahráli také Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Jaroslav Marvan a František Filipovský. (Česká televize)

(více)

Recenze (174)

junxi91 

všechny recenze uživatele

Další komedie, která měla za úkol rozveselit Čechy v temných dobách německé okupace. Tentokrát je hlavním hrdinou redaktor Viktor Bláha, který přemlouvá svého kolegu Jana Valteru, aby jej další den zastoupil v práci, protože musí jít na svatbu. Jeho největší zábavou je vymýšlet si různé historky, protože má bujnou fantazii a baví jej čeřit poklidnou hladinu života. Vždy někomu sdělí nějaké své "tajemství" a pak pobaveně sleduje, jak se to roznáší mezi lidmi. Vydává se tedy na svatbu svého bývalého spolužáka Ivana Molendy, který si bere krásnou blondýnu Karličku. Netuší ovšem, že na svatbu dorazí také její přítelkyně Polda, která má stejnou představivost, jako on. Lži se postupně začnou obracet proti němu. Vymyslí si třeba to, že Molenda je cirkusový artista a v noci trénuje na kruzích, které má zavěšené v ložnici. Vymýšlí si o sobě, že je známým německým skladatelem, čemuž zase příliš uvěří nevěstina matka. Také o sobě prohlásí, že je ženatý, a tak musí přivézt svou ženu...Jak si poradí v této složité situaci? Pomůže mu jeho spolubydlící, nebo mu to zavaří? A jak se do toho zaplete věčně opilý strejda Jaroslav Stárek? Nebylo to úplně špatné, na mě trochu stará škola, ale občas jsem se zasmál a Oldřich Nový v kombinaci s Natašou Gollovou tvořili naprosto úžasný herecký páreček lhářů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zamotávanie do klbka klamstiev Viktora Bláhu mimoriadne baví a bavilo aj mňa, pokiaľ to bolo v rozumných medziach. Tie hranice boli v poslednej tretine už prekročené a lži sa stávali naivnými až hlúpymi, ale záverečné minúty všetko vynahradili. Skvelé vyvrcholenia nie sú v komédiách pravidlom, ale tu sa koniec vydaril a taký mi zostal aj celkový dojem z filmu. Najroztomilejšia osoba vo filme bola určite Nataša Gollová a jej okamžité pohotové naladenie sa na tú správnu strunu. –––– Mívám tak jasné představy, že někdy už sám nevím, co je skutečnost a co fantazie. –––– Valtera, samo nebe mně ho zesílá. Pane staviteli, ten mně vždycky všechno zkazil, a teď dávejte pozor, jak to napraví. ()

Reklama

Amras 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy "Maca" Friče. Vždy, když slyším jeho jméno, si mohu být jist, že mě čeká kvalitní film. Totéž se samozřejmě stalo i s tímto filmem. Frič je prostě odborník na komedie. Takové filmy, které vznikaly v průběhu války, jsou jedny z nejlepších z české kinematografie. Obzvlášť pak komedie. Roztomilý člověk, je asi určitě nejlepší, co jsem od tohoto bravurního režiséra viděl. Už jen to obsazení - Nový, Gollová, Pešek..... To už mluví za vše. Tito herci patřili ve své době k elitě českého filmu. U filmu jsem se skvěle bavil od začátku až do konce. Jen by mě zajímalo, proč v dnešní době nevznikají takové podobné filmy, na stejné nebo podobné úrovni. Je škoda, že nejvyšší hodnocení je pouze 5 *. Tento film by si totiž zasloužil mnohem, mnohem víc (takových filmů je ale víc). ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Ač fanda Oldřicha Nového, tak tento snímek mi vůbec nesedl. Režisér to s těmi vtípky a vylhanými příběhy kapánek přehnal. Je pravda, že český divák je potěšen a rád se pobaví na cizím neštěstí, ale co je moc, je moc. Tento snímek jsem viděl kdysi dávno. Pak jsem si ho s odstupem času (víc než 20 let) koupil na DVD, jako téměř všechny staré české filmy, které na DVD vyšly. Poté jsem ho shlédl ještě jednou a zřejmě i naposled. Založil jsem ho do své filmotéky a už se k němu vracet nebudu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový je v tejto krejzy komédii natoľko roztomilým človekom, že by si zaslúžil pár zaúch. Inak klasické zámeny, nedorozumenia, milé klamstvá, aby sa nakoniec všetko šťastne skončilo. Myslel som, že klišé ohľadom telefónov pri posteli je klišé amerických mainstreamových filmov z druhej polovice 20. storočia, ale Frič predbehol dobu. Ešteže Marvan nemusel vôbec vstávať z postele. Príliš som sa v tomto nonstop dialógovom chaose nevyznal, ale posledných 5 minút ma svojim vtipom dostalo. Škoda, že nie aj tá predchádzajúca väčšina filmu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "Kašpárek", který napsal F. X. Svoboda. (Terva)
  • Zázračná Lipice, kterou Bláha (Oldřich Nový) zmiňuje, skutečně existuje. Jde o část obce Pelhřimov, jsou zde skutečně dochované památky z dob Karla IV. a na jejím území je také zmíněný pramen. (Thanoris)
  • Nataša Gollová jako Polda Krušinová čte ve vlaku Ženské noviny a Nataša Gollová je na obálce! (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno