Reklama

Reklama

Jak vyřešit alarmující míru kriminality? Legalizací všech zločinů. Na jednu jedinou noc v roce se Amerika blízké budoucnosti proměňuje v nejnebezpečnější místo na Zemi. Když se vás někdo rozhodne zabít, nikdo vám nepomůže, protože všechny složky záchranného systému jsou během Očisty mimo provoz. Funguje to náramně, i díky tomu život v téhle zemi v ostatní dny připomíná ráj. Jen se ho nemusíte dožít. Krvavý thriller s hororovými prvky natočili tvůrci série Paranormal Activity, kteří vás budou děsit tak, jak je jim vlastní. Úspěšní a bohatí Sandinovi se na Očistu připravují v bohorovném klidu. James (Ethan Hawke) prodává bezpečnostní systémy, díky nimž svůj dům proměnil v nedobytnou tvrz. Jeho manželka (Lena Headey) a děti, teenageři Charlie a Zoey, proto mohou nerušeně pozorovat prostřednictvím bezpečnostních kamer svět tam venku a výjimečná dramata, která tahle specifická noc přinese. Všechno změní jeden cizinec, který se znenadání objeví u jejich dveří a úpěnlivě prosí o záchranu. Pustit ho dovnitř, nebo nepustit? Rozhodnutí, které učiní, obrátí jejich život naruby. Z nezúčastněných pozorovatelů se stanou hlavními postavami v mimořádně krvavém dramatu, které nemusí ani jeden z nich přežít. Tahle noc bude zatraceně dlouhá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 037)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem jsem měl problém od prvního traileru. Onen námět, o kterém tu většina diváků hovoří jako o "dobrém nápadu", mi přijde naprosto debilní. Mé politologické já se okamžitě pouští do úvah, které vedou k závěru, že takovýhle režim by nefungoval a neprosperoval. Tvářit se po 364 a půl dne jako liberální demokracie a pak na dvanáct hodin zavést jakýsi hobbesovský přirozený stav, to je tak politologicky, filosoficky a morálně šíleně ujeté a nepřesvědčivé, že se o tom nemůžu alespoň nezmínit. No ale budiž, nehodnotím filmy jen podle námětu, ale snažím se přistoupit na pravidla hry daného filmového vesmíru. S takovým přístupem The Purge hezky funguje zhruba do okamžiku vypršení časového limitu, který dali útočníci Hawkeově rodině. S vlámáním se agresorů do baráku se ale celá konstrukce zbortí jak domeček z karet jen proto, aby na sebe kladné a záporné postavy mohly jedna po druhé narážet a vzájemně se likvidovat. Opravdu perfektní taktický výkon ze strany útočníků :-D ... V závěru pak tvůrci přijdou s jedním celkem zajímavým zvratem, ale jeho provedení není příliš přesvědčivé. The Purge je solidně řemeslně zvládnutý, navzdory problematickému námětu se mu po zhruba polovinu stopáže daří fungovat a vzbuzovat napětí. Škoda, že zvlášť v závěru působí ta společensko-kritická linie až směšně. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nezajímavý poster a říkal jsem si, to bude o nějakém blbci v masce. Dnes mi to ale nedalo a na film jsem se podíval a musím uznat, že docela jsem byl v napětí, jak to dopadne. Toho haranta bych na místě utloukl. Položil jsem si otázku, jestli já sám bych takový den využil k očistě a popravdě, odpověď je "ANO" a zřejmě by to byla hromadná vražda. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nebudu přeci u Očisty chválit jen tento hodně zvrácený nápad kdysi z budoucnosti. Že má film nějaký nápad se přeci předpokládá ještě před jeho vznikem. Docela mě bavila akční část, stále má své kouzlo dobře mířená rána do hrudníku brokovnicí, která darebáka pošle na kulečníkový stůl. Rovněž hlavní záporák disponuje zvláštním charismatem v hlase. Jinak je to ovšem o dost slabší ani se nedá říct hororová role pro Ethana. PS: Začínám přemýšlet nad tím jestli ti Amíci nejsou teďka nějak chorobně závislí na mučení. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli ještě pořád platí, že film je prostě jenom film, tak zariskuju a navzdory všem těm slohovým cvičením na téma "Proč je myšlenka Očisty nejhorší v dějinách lidstva" napíšu, že takhle dobrý nápad jsem dlouho neviděl. Nejsem magor, abych běžel na další schůzi obecního výboru, že chci v naší vesnici zavést každoroční Očistu; jsem divák, který rád vidí nové věci. Akorát mě štve, že se s nápadem víc nepracovalo. Film je jen o něco málo delší než průměrné video na Youtube, a přitom za sebou nechává tolik otázek a nevyužitých šancí, že připomíná výkony našich hokejek na loňském mistrovství dvacítek. Nabízí se taky otázka, co bych teda v noc Očisty dělal já, kdyby mi osadní výbor návrh schválil. No, doma bych asi nezůstal... ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Nápad tzv. výročnej očisty, kedy počas 12 hodín nebudú zločiny ilegálne, aby sa ľudia vyzúrili a boli slušní po zvyšok roka, je bez pochýb zaujímavý a neprišiel mi ani taký nereálny, pretože si viem predstaviť, že „v srdci demokracie“ môže byť za pár rokov možné všetko. Čo sa však týka filmového spracovania, je škoda, že sa týmto nápadom zaoberá iba zo začiatku a po chvíli sa to bezhlavo prehupne na home invasion vyvražďovačku; síce dobrú, ale so zbytočne premrhaným potenciálom. Atmosféra je zo začiatku príjemne znepokojivá, ľudia sa pripravujú na očistnú noc a vo vzduchu cítiť napätie, neistotu a strach. Keď sa však v dome jednej rodinky ukryje chlapík, ktorého vonku čaká kopa fanúšikov s (nielen) mačetami, rozbehne sa napínavý boj o život. Bohužiaľ tu ale priveľa postáv lezie na nervy, zápasí s demenciou a napriek slušnému vygradovaniu všetko končí v podivnom, rozporuplnom finále. Ale za jedno pozretie to stojí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Podľa záznamov bezpečnostných kamier je zrejmé, že každoročná "Očista" sa koná v noci z 21. 3. na 22. 3. (GTS_PUNK)
  • Na začiatku filmu je James Sandin (Ethan Hawke) dohladka oholený, v polovici má jemnú briadku a na konci je znova oholený. (kubqo)

Související novinky

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Očista míří do televize

Očista míří do televize

04.10.2016

Kolik znáte hororových sérií, které jsou čím dál tím lepší a výdělečnější? Ano, Očista je spíš thriller než horor, rozhodně ale vydělává „hororové" peníze. Není tedy divu, že mají její tvůrci velké… (více)

Reklama

Reklama