Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radikální film chladnokrevně zachycující život dospívající dívky v současném Srbsku provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především pokládá otázku, jak moc ovlivňují nastupující generaci digitální revoluce a proměny tradičních hodnot. Srbský film KLIP je čerstvým vítězem prestižního rotterdamského festivalu, kde zaujal především silou a autentičností své výpovědi. Příběh šestnáctileté Jasny, která se snaží definovat své místo ve světě a dospět, je totiž na samé hraně toho, co o dnešních teenagerech chceme vědět. Jasna je bezhlavě zamilovaná do o něco staršího Djoleho, ale jejich vztah je spíše než na romantických procházkách založen na divokých mejdanech plných drog, alkoholu, rozvášněného balkánského popu, násilí a sexu, který si natáčejí na mobilní telefony, ostatně stejně jako celý svůj život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (310)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Láska je sex. Já nejsem nic. Já jsem všechno. Být výjimečný! Jak moc silná je touha být výjimečný. A bytí, to je nuda. Internet je mé místo. Hltám instantní zbytky. Fet zavírá oči a tiší, dovoluje se radovat. ,, ...Ale lidé byli stvoření s prázdným místem v jejich srdcích, které nedokáže nic zaplnit... '' No. Minimálně na tvorbě toho místa přepečlivě pracujeme. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Srbské Kids? Jenže zatímco před dvaceti lety mě Kids šokovaly a bavily, Klip mě nešokoval, ani nebavil. Prostě tendle typ filmů už neni pro mě, už sem z toho vyrost. Navíc ten film vzbuzuje dojem, že Srbsko je naprostá díra, kde žijou jen odpudiví retardi, kerý sou ale jen normální teeni a teenky. Tak nevim. Klidně bych se bez vidění tohodle Klipu obešel. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Párty, drogy, tanec a tvrdý sex jako způsob komunikace teenagerů... Chápu. Nemohu popřít, že celá ta sekvence provokativních scén mezi hlavními postavami docela působivě eskaluje a oplývá určitou vypointovaností, přesto bych ale čekal nějaký větší dějový posun, či vývoj charakterů. Klip mě dokázal šokovat, ale ne skutečně oslovit, či se mě emocionálně dotknout. Na jednu stranu rozhodně nejde o plytkou samoúčelnost, na druhou však ani o skutečně hodnotný vztahový film. 6/10 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíš průser, ale o to milejšího překvapení se mi dostalo. Jistě, dalo by se namítat, že některé věci nejsou zrovna uvěřitelné (třeba takové demolování školy) a toho natáčení mobilem je tam na můj vkus poněkud moc. Jenže jednak má tento film funkci demonstrativní a druhak, a to hlavně, zase tak moc vzdálené dnešní realitě to podle mě není. Jinak, neřekl bych, že je tam přemíra sexu, spíš chybí alespoň náznak romantiky, což snímek krapet sráží. Celkově bych to viděl na slabší 4*, i když hodnotit Klip není zrovna moc jednoduché. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Snímek Maji Miloš šokoval diváky nejen rotterdamského festivalu explicitními sexuálními scénami a krutostí každodennosti mladých z periferie Bělehradu. Hlavní hrdinka Jasna utíká od rodiny a těžce nemocného otce do kolotoče večírků a divokých sexuálních zkušeností. Objektem jejího zájmu je o něco starší Djole, dokonale naplňující (nejen) balkánský archetyp silného macha a alfa samce, stejně jako Jasna přijímá vzorec lascivní vyzývavé ženy, se kterým je konfrontována i díky zpěvačkám srbské taneční hudby. Nejde o to, že by byli hrdinové bezcitní, Jasna projevuje při praxi v sirotčinci i přes drogový rauš dávku empatie, Djolo se během náhodného setkání s Jasninou rodinou chová jako vzorný syn nejlepší kamarádky dívčiny matky. Mládí odkojené akčními filmy a pornem však na city nehraje, nasazuje masku surovosti, a tak je i happy end Klipu zakamuflován ránou pěstí a tekoucí krví. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Ruská premiéra filmu mala byť 30. augusta 2012, avšak jeho premietanie zakázalo Ministerstvo kultúry, ktorému prekážalo vulgárne vyjadrovanie sa jeho hrdinov, to, že užívajú drogy a alkohol a v neposlednom rade „pornografické“ zobrazenie sexu medzi neplnoletými protagonistami snímky. Za tento krok si ministerstvo vyslúžilo obvinenia z cenzúry. (Sufferer)
  • Hlavný hrdina hrá vo filme známu počítačovú hru “World of Warcraft“. (Johnny.ARN)
  • Film získal hlavnú cenu na prestížnom filmovom festivale v Rotterdame a cenu holandských filmových novinárov. (Sufferer)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama