Reklama

Reklama

Ohavný Dr. Phibes

  • Velká Británie The Abominable Dr. Phibes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Doktor Phibes měl jednoho dne autonehodu, která mu změnila život. Při autonehodě přišel o svou ženu a ztratil půlku obličeje. Měl strašný vztek na doktory, kteří operovali jeho ženu a vyčítal jim že ji nezachránili. Doktor Phibes se chtěl doktorům pomstít tak, že na ně pošle morové rány jako v Egyptě, které by je zlikvodovali podle bible: mraky kobylek, armády žab, regimenty krys a další... (JayCZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Ani horor, ani paródia, ani groteska, ani black comedy (na čiernu komédiu je čierna až príliš) - tým všetkým nie je Dr. Phibes (i jeho rovnako skvelé pokračovanie). Ťažká žánrová zaraditeľnosť (ja razím termín gotické capriccio) na jednej strane a zároveň vyhranenosť štýlu na strane druhej vyvolávajú v divákovi zvláštne šteklivé napätie. Štylizácia prostredia, charakter a konanie postáv i samotná akcia - to všetko je koncipované tak halucinačne bizarným spôsobom, že sa stáva proste neodolateľným. Namiesto toho, aby titulný doktor hneď v úvode svoje obete jednoducho postrieľal, vymýšľa deviantne zábavné spôsoby zabitia, pričom stíha pateticky smútiť za zosnulou manželkou a la nekrofilný poeovský milovník a platonicky flirtovať s nemou spoločníčkou s užitím košatého slovného prejavu, básnivo vzletnej reči, ktorá je tu jednou z hlavných atrakcií a nanovo definuje pojem "nepriamej reči"... Divák má pocit, že naňho z obrazu požmurkávajú tisíce neviditeľných očí. Toto nie je bežný film, toto spadá do kategórie dadistických performancií, ktoré sa cez 1. sv. vojnu konali v kabarete Voltaire v Zurichu - dívať sa naň (i na jeho sequel) inou optikou by bolo obrovským nedorozumením. Určitá "estetická kvalita", či skôr maniakálny panesteticizmus, s akým Dr. Phibes vraždí svoje obete, robiac z nich skutočné ready-made objekty je sarkastickou narážkou na dokonalého getlemana, ktorý robí všetko s "dobrým vkusom". Geniálna alternatíva pre "alternatívnych" ľudí. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hodně podařený kousek. Snímek vzdává hold gotickým hororům studia Hammer a sytě barevným nasvícením zase staré italské škole, ale záměrně připomíná i jiné klasiky žánru, častou hrou na varhany pak hlavně Fantóma opery. Vincent Price exceluje coby ohavný doktor Phibes, který podle deseti egyptských ran vraždí kolegy z oboru. Na stopě mu je detektiv Trout, který svým zdánlivě přihlouplým ztvárněním vnáší do příběhu vítané odlehčení, místy dokonce až humorné prvky. Samotné vraždy nejsou sice realistické, je jich však dostatek a nepostrádají nápad. Moc příjemný horůrek. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Uf. Scény s Vincentem Pricem jsou dobré a on sám je fakt démonický (i když mi občas vadila jeho přílišná teatrálnost). Stylizace do detektivního temného až černého fantomového románu počátku 20. století mi přišla v pohodě. Myslím si, že tohle byl mokrý sen Tima Burtona. Caroline Munro pouze na fotkách je zajímavý článek filmu (nebyl jsem si jist, jestli je to ona a nakonec jsem zjistil, že ji do závěrečných titulků ani nenapsali). Přesto mě to ale nezasáhlo, jak jsem čekal. Místy mi to přišlo dokonce až nezáživně nudné a ukecané. Pro mě tohle rozhodně není nejlepší film ani role Vincenta Price. Ale tak mám za sebou aspoň další (už 72.) kousek z knihy 101 hororů, které musíte vidět než umřete). ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tento starší zaprášený kousek originální pomsty jednoho doktora, ve kterém (jak tu uvádějí i jiní) se musel kdysi zhlédnout i malý Jimmy a natočit pak svůj SAW. Způsoby vražd jsou některé dost podařené, na druhou stranu je tam spousta 'mysteriózního' balastu, který moc nemusím. I tak, sečteno podtrženo jde o slušný průměr (pokud budete mít jako já slovenský dabing, budete spokojeni ;). ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naivní, ale o to zábavnější hororová vyvražďovačka, ve které září Vincent Price. Že se tvůrci Sedm i Saw možná inspirovali právě zde, už bylo zmíněno, já bych jen dodal, že je to slušný a nápaditě zábavný snímek z poctivé staré školy. Pro fanoušky žánru povinnost, i když si přiznejme, že Dr. Phibes zřejmě nikoho pořádně nevyděsil ani v 70. letech, kdy vznikl. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Josephu Cottenovi vadilo, že se musel naučit všechny svoje repliky, zatímco Vincent Price ty svoje namlouval až dodatečně. Price mu na to jednou odvětil: "Ale Joe, já si je stejně pamatuju." Vincent Price byl v Hollywoodu známý pro svou schopnost zapamatovat si repliky všech postav, nejenom té své. (liquido26)
  • Vincent Price se během natáčení několikrát zhroutil a poničil si tím svou masku. (liquido26)
  • Přestože se film odehrává v roce 1925, vybavení domu odpovídá interiérům let 70. a stejné je to i s oblečením. (liquido26)

Reklama

Reklama