Reklama

Reklama

Ohavný Dr. Phibes

  • Velká Británie The Abominable Dr. Phibes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Doktor Phibes měl jednoho dne autonehodu, která mu změnila život. Při autonehodě přišel o svou ženu a ztratil půlku obličeje. Měl strašný vztek na doktory, kteří operovali jeho ženu a vyčítal jim že ji nezachránili. Doktor Phibes se chtěl doktorům pomstít tak, že na ně pošle morové rány jako v Egyptě, které by je zlikvodovali podle bible: mraky kobylek, armády žab, regimenty krys a další... (JayCZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

hladass 

všechny recenze uživatele

Skvělý, ale trochu zvláštní horor s jakožto vždy výborným Vincentem Priceem, který se mstí za smrt své ženy devíti doktorům... Vraždy jsou hodně originální a působivé, inspirované desíti egyptskými pohromami, ale v některých případech dost nereálné... Co snímek neuvěřitelně sráží, jsou naprosto zbytečné a rádoby humorné scény s policisty... Bez nich by byl Dr. Phibes neuvěřitelně temný a depresivní horor, který svou hudební stránkou připomínal to nejlepší z Fantoma Opery a stránkou vizuální se chvílemi dosti blížil italským mistrům... Takže za mě velká spokojenost, ale kvůli mizerným scénám s policisty dát absolutní hodnocení nemohu... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hodně podařený kousek. Snímek vzdává hold gotickým hororům studia Hammer a sytě barevným nasvícením zase staré italské škole, ale záměrně připomíná i jiné klasiky žánru, častou hrou na varhany pak hlavně Fantóma opery. Vincent Price exceluje coby ohavný doktor Phibes, který podle deseti egyptských ran vraždí kolegy z oboru. Na stopě mu je detektiv Trout, který svým zdánlivě přihlouplým ztvárněním vnáší do příběhu vítané odlehčení, místy dokonce až humorné prvky. Samotné vraždy nejsou sice realistické, je jich však dostatek a nepostrádají nápad. Moc příjemný horůrek. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že se jedná o takovou retro vyvražďovačku s některými moc "pěknými" nápady, jak sprovodit člověka ze světa. Ve skutečnosti by většina způsobů ve filmu ukázaných vůbec nefungovala, ale přesto nebo zrovna proto, že jsou úmrtí podaná s nadsázkou a s jasnou nesmyslností, jsou zábavná. A dokonce mě u filmu napadlo, že autoři současného hitu Saw se nechali, hlavně poslední pasti, inspirovat při psaní scénáře. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Chytnul jsem slinu na nějakej starší kultovní horor a padlo to na tenhle kousek. Popravdě jsem čekal o něco víc, ikdyž z výsledku zklamanej nejsem. Nejvíc mi celkovej dojem kazila ta detektivní linie. Vyšetřující vypadal komicky stejně tak jako jeho marný vyšetřování. Naopak Vince Price v roli Dr. Phibese předvedl skvělej výkon a jeho vraždy v podobě deseti egyptských ran jsou cool. Zub času sice trochu ubral filmu na síle, ale i tak se jedná o povedenej horor a měl by být povinností každýho hororovýho fanouška. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Uf. Scény s Vincentem Pricem jsou dobré a on sám je fakt démonický (i když mi občas vadila jeho přílišná teatrálnost). Stylizace do detektivního temného až černého fantomového románu počátku 20. století mi přišla v pohodě. Myslím si, že tohle byl mokrý sen Tima Burtona. Caroline Munro pouze na fotkách je zajímavý článek filmu (nebyl jsem si jist, jestli je to ona a nakonec jsem zjistil, že ji do závěrečných titulků ani nenapsali). Přesto mě to ale nezasáhlo, jak jsem čekal. Místy mi to přišlo dokonce až nezáživně nudné a ukecané. Pro mě tohle rozhodně není nejlepší film ani role Vincenta Price. Ale tak mám za sebou aspoň další (už 72.) kousek z knihy 101 hororů, které musíte vidět než umřete). ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Peter Cushing byl původně osloven pro roli Vesalia, ale odmítl, protože ošetřoval svou těžce nemocnou manželku. (Chatterer)
  • Přestože se film odehrává v roce 1925, vybavení domu odpovídá interiérům let 70. a stejné je to i s oblečením. (liquido26)
  • Josephu Cottenovi vadilo, že se musel naučit všechny svoje repliky, zatímco Vincent Price ty svoje namlouval až dodatečně. Price mu na to jednou odvětil: "Ale Joe, já si je stejně pamatuju." Vincent Price byl v Hollywoodu známý pro svou schopnost zapamatovat si repliky všech postav, nejenom té své. (liquido26)

Reklama

Reklama