Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 2

Recenze (140)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mělo jít o vychytralý plán, nakonec se z toho stala bláznivá sledovačka – během které vlastně nebylo jasné – kdo je ve skutečnosti ten „smolař“. Zpočátku to byla vážně prdel - Bourvil perlil nejen slovně, ale i svými trampotami, balením holek a naivitou, Louis de Funès zase coby šéf povedené partičky gangsterů, kteří se sami často dostávali do problémů. Užíval jsem si to co to jen šlo, humor, postupné ztráty cenného nákladu i atraktivní děvčata – ovšem v poslední třetině tomu začal pomalu docházet dech. Možná to bylo tím, že to v TV končilo až po půlnoci a mě se chtělo už chrápat, možná tím, že tvůrcům začali docházet vtipné nápady – no nevím, každopádně lepší průměr. 60% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po dokumentu Bláznivá dobrodružství Louise de Funese jsem dostal si chuť doplnit některé z jeho filmů, co jsem zatím neviděl. Jako první šel na řadu Smolař, kde si střihl spolupráci s Bourvilem a moc se jim to povedlo. I když je to spíše odlehčenější komedie na jeden večer. Ve Smolaři nejde o příběh, který je banální a slouží spíše jen jako kostra k navěšení jednotlivých scének a gagů. Ty jsou to hlavní, proč se má cenu na Smolaře dívat. Některé z gagů jsou excelentní, některé jsou ovšem jen průměrné a bohužel občas jsou ve filmu i slabší místa jako výplně mezi vtipnými scénami. Přesto mohu dát lepší tři hvězdy a doporučení na pohodovou a nenáročnou komedii. Škoda jen, že spolu Bourvil a de Funese nestihli pracovat častěji. Jdu si s chutí zopakovat Velký flám. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Je tu někdo? - Ne, nikdo tady neni. Komediální road movie gangsterka, s vynikající ústřední dvojicí Bourvil - de Funés, ve které nejde o nic menšího, než o diamanty, zlato či heroin. Cesta rozpálenou Itálií, spousta intrik, krásných žen i scenérií, ale hlavně skvělého humoru. Smolař kdysi býval, společně s Fantomasem a Velkým flámem, mou nejoblíbenější Funésovkou a i dnes si na něho rád udělám čas. Oddychovka jako stvořená. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodně mě překvapilo, že hlavní roli zde má skutečně Bourvil, přičemž na Louise de Funèse zbyly skutečně ty druhé (i když hodně výrazné a nepřehlédnutelné) housle a fakt, že se za celý film potkají opravdu zřídka. Je znát, že jak dvojice Bourvil & de Funès, tak režisér Gérard Oury měli ještě co dohánět a dotahovat a k "Velkému flámu" urazit ještě dlouhou cestu. Přesto (i když vtipů, které by vás zvedly ze židle, je jen pár) působí hodně příjemně a spolehlivě pobaví. 75%. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Funés nehrá toho typického nerváka na akého sme zvyknutí, ale je príjemné vidieť, že vtipom prekypuje tak či onak. Významne k úspechu prispel aj Bourvil a títo dvaja velikáni si navzájom skvele sekundujú. Príjemným spestrením je aj malá rola "žandárov", ktorí si stoja za svojou povesťou. Túto skvelú kombináciu ešte dotvára prekrásne prostredie Talianska a Francúzska a máme road movie ako vyšitý. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Ve Francii navštíilo film téměř 12 miliónů diváků. (hippyman)
  • Po přenasazení českého dabingu z roku 1977 na remasterovanou kopii byla závěrečná scéna (původně výrazně zkrácená) ponechána v původním znění s titulky. (Disk)
  • Zeleného Jaguára si během filmování půjčil syn prvního asistenta a odjel s ním na oslavu do Říma, kde jej zdemoloval, což opozdilo celé natáčení. (camper)

Reklama

Reklama