Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

drederik 

všechny recenze uživatele

Scénu, kdy ředitel banky při čůrání pokropí obnažený drát vysokého napětí a jeho manželka nad bezvládným tělem pronese jen: "To je poprvé co jeho nástroj zajiskřil", si vybavim vždycky, když vidim na zemi kabel a hned vim co nemám trefovat, ať už to k tomu svádí sebevíc. Pokaždý mi je Bebela na konci líto, ale když začne okouzlovat další paničku, lítost se rychle mění v závist. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Na pomezí válečného dramatu a lupičské komedie si neodolatelný Jean-Paul Belmondo vybrušuje darebácký cynismus do ironické ostrosti, když tváří v tvář zlatým cihlám odhazuje (všichni odhazují) masky prázdného vlastenectví, pochybného hrdinství či vratkých (milostných) spojenectví. Tahle podrazácká historka překvapuje svou surovou nevyzpytatelností, i když dokonale úderná po celou dobu stopáže není. Slabší 4 * [dříve 3 *]. ()

Reklama

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Už jsem měl možnosti vidět od pana Belmonda hodně filmů, ale tady jsem byl přímo zklamán. Je to zatím nejhorší film, kde se mistr žen vůbec nepředvedl. Film se mi zdá tak nějak umělý a naprosto hraný. Vztah s Němcem v tanku při útěku je přímo přikovaný k nerealitě a absurditě. Seděl jsem pět minut v křesle a netučil jsem jestli to měl být nějaký skrytý vtip. Jednání Němce, který překpokládá, že se mu bude věřit, nedokonalé. Prostě celý film ve mě zanechal poloviční výraz pořádného filmu, který si představuji od Belmonda. Musím přiznat, že manželka bankéře byla navýsostech sexy. Její ženské a prohnilé jednání přidává tomuto filmu minimálně jednu hvězdičku. Už pro tu originálnost a předvedení, které se jen tak ve filmech této provenience nevidí. Jacques Villeret se opět ukázal v roli naprostého hlupáka, na kterého jsou používány ty nejlehčí psychologické triky a on vždycky podlehne. Je mi ho tak líto. Miluji jeho film Večeře s blbcem, ale tady kledá na absolutní dno. Film jsem strávil, neboť mým cílem je vidět celou filmografii hlavní postavy. Jinak děs a bída a nespraví to ani ředitel banky, který chčije do jámy po výbuchu bomby a zabije ho vysoký proud. Všem ostatním doporučím neopakovatelnou komedii, kde šéf Belmondo hraje jako dokonalý bůh. Nenapravitelný je o tísic a jeden kilometr dál než tato prázdná, nízkopoložená, ostudné komedie. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zase ti Frantíci a jejich humor. Experti největší! Tahle válečná komedie je tak nahláškovaná a vtipná, že jsem se se chlámal skoro celou dobu. Belmondo s humorem sobě vlastním každou situaci bere s nadhledem a s úsměvem na tváři. Bombastické skloubení srandy s válečnou hrůzou! Pár přeživších legionářů se v Tunisu pokouší vyloupit banku, ale bez komplikací to nejde. Belmondovi vydatně sekundují všechny další postavy (opět v geniálním starém českém dabingu) a na scéně se objevuje jako manželka bankéře i krásná Marie Laforet, která hrála Belmondovu milenku v Policajtu nebo rošťákovi a manželku z Veselých velikonoc. Ladí jim to jako vždy skvěle! Nehorázná prdel a mám chuť si film pustit znovu, což se stává opravdu jen velmi vyjímečně. Žeru hudebního skladatele Delerueho a tady střídá tolik božích motivů a hudebních nástrojů, že se mi z toho točí krásou hlava. I teď, když píši tyto řádky mě jede z beden jeho geniální soundtrack, který si stoprocentně pořídím na krásném vinylu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na tento film je třeba mít dobrou náladu, zato pak si člověk opravdu užije a od srdce se zasměje. Zábava je to vskutku náramná, tento pohled na svět i mezilidské vztahy je jeden z "nejrozumnějších" a nejzábavnějších. Obdivuju Francouze, že se dokáží sami sobě smát, jejich hrdina v pohodě kolaboruje s německým důstojníkem za účelem mrzké loupeže zlata, a ideály francouzské republiky jsou mu zcela ukradené. Francouzi jdou na film do kina a ještě za to Belmonda milují. To je panečku přístup k věci! V tomhle filmu jsou totiž hajzlové úplně všichni. Nadmíru povedená záležitost. 90% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)

Reklama

Reklama