Reklama

Reklama

Strach nad městem

  • Francie Peur sur la ville (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

V pařížských ulicích řádí vrah, který si své oběti pečlivě vybírá. Říká si Minos, podle postavy z Dantovy Božské komedie, a svými zločiny chce očistit společnost od bahna, které představují ženy žijící amorálním způsobem. Nejdříve jim vyhrožuje po telefonu a pak udeří. Vyšetřování vede inspektor Le Tellier, který je znám svými poněkud netradičními způsoby a především svou buldočí povahou, s níž se honí za „svými“ zločinci. V tomto případu nemá Le Tellier příliš času, neboť Minos stále uniká a nechává za sebou oběti doslova inspektorovi pod nosem... Strach nad městem byl již šestou spoluprací režiséra Henriho Verneuile a Jean-Paula Belmonda. I zde je Belmondo šarmantní, svůdný a neúprosný. Jeho kaskadérské kousky ho v tomto filmu málem stály život. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu

Recenze (239)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který si užívám a můžu ho vidět třeba po stopadesátépáté. Asi každý ví, že tu Bebel málem přišel o život a i to dává tomu filmu a té scéně, ve které se to mohlo stát takový zvláštní náboj. Bebel je tu nekompromisní tvrďák, tak jak ho máme rádi a zápletka a děj taky nemají chybu. Skvělý film, skvělá detektivka... skvělý Bebel! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

´Dirty Harry´ po francouzsku. Belmondo coby policajt s nekonvenčním přístupem ke zločincům - myslím, že by ani prsty na obou rukách nestačily na spočítání, kolikrát jsme Jeana Paula v této úloze viděli. Podle dění ve filmu (notně "přepálená" akce) a s vědomím, že si tento film Belmondo spoluprodukoval, se nelze ubránit dojmu, že tenhle vznikl hlavně proto, aby Belmondo ukázal, jakej je to pořád macho a jaké pěkné kaskaderské kousky má ještě v zásobě (nutno říci, v tomhle ohledu neměl mezi hereckými kolegy konkurenci, ani v legendárním "odpírači" kaskaderských doublů Steveovi McQueenovi). Protože triviální zápletka rozhodně není to, co by ´Strach nad městem´ zdobilo, logika se běžela někam schovat a některé příšerné dějové faux pas jsou k neuvěření. Vše korunuje ultra-zavilý záporák, který by se krásně vyjímal v každé parodii. Spousta ´belmondovek´ stále působí svěže a nápaditě, tahle mezi ně bohužel nepatří. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Komisař Letellier je v Paříži něco jako Drsný Harry Callahan v San Francisku. S ničím se moc nemaže a střílí i v plném vagonu metra. Belmondo předvádí spoustu kaskadérských kousků a hraje svého komisaře docela s chutí. Nic to však nemění na tom, že tenhle film patří spíš k těm slabším v Belmondově filmografii. Celá zápletka byla hodně vágní a místy to působilo docela směšně, ač se tentokrát nejedná o komedii. Takže pro Belmondovi fanoušky jedna povinná položka do sbírky, ale jinak průměrný film. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Stylová krimi, kterou vhodně uvádí i ukončuje dobová hudba (škoda že se nedočkáme výraznějšího hudebního motivu i v průběhu děje). Film, o kterém si díky drobným detailům (kutálející se skleněné oko, prozrazení vraha hned v úvodu) budete matně pamatovat, že jste ho "kdysi viděli", přestože podle dostupných informací v televizi nadabovaný nešel dřív než v polovině devadesátých let. I přes počínající nešvar dabování více postav jedním hercem ještě stále solidní dabing (ČNTS Nova 1995) s Jirkou Krampolem a Michalem Pavlatou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné kaskadérske kúsky sú jedna vec, druhá vec je, že film s tak pútavým príbehom i názvom si doslova pýtal väčšie napätie. To tu chýba. Scény s vrahom, pri ktorých by mal divák tajiť dych, sú príliš odfláknuté, chýba tam atmosféra "strachu nad mestom" , čo je veľká škoda. Navyše záporák je pomerne rýchlo divákovi jasný. Belmondo si však svoje odkrútil i odskákal. Pred 20-timi rokmi som to videl trochu inak, dnes to už tak originálne nepôsobí. 60%. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu absolvoval Belmondo několik svých nejobtížnějších kaskadérských scén v životě. Při jízdě na střeše metra mu v tunelu kus železa probodl ruku a při běhu po střechách propadl skleněnou výplní. (Sifaka)
  • Při jízdě komisaře Jeana Letelliera (Belmondo) s inspektorem Moissacem (Denner) v autě je předjíždí Škodovka. (tomas.sulc.7)
  • Černý motocykl, s nímž ve filmu jezdí záporný hrdina Minos (Jean Martin), je Kawasaki Z1 900 z roku. 1974. (Rodimus)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama