Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (84)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem uvažoval, jestli 3 nebo 4... Ale prd, to není vůbec pravda. Ve skutečnosti jsem chvíli uvažoval, jestli půjdu opravdu proti proudu a dám plnou dardu, a to z několika důvodů: Zaprvý se film snaží ukázat, že východoasijskou kulturu, resp. japonskou kulturu, nemůže západní člověk nikdy pochopit; zadruhý Matthew Fox je výtečnej; zatřetí Tommy Lee Jones, ať už MacArtymu není vůbec podobnej, má okoukaný jeho gesta, až to vtipný není; začtvrtý Eriko Hatsune je nádherná ženská a zápátý ta všudypřítomná atmosféra poválečnýho Japonska má svoje kouzlo a svojí filmovou krásu. Nakonec jsem ale dal 4, protože ve skutečnosti celý ten zárodek příběhu, totiž předválečná love story, mi přišel vlastně prvoplánovej (neřekl bych, že zbytečnej), a do té politiky snímek spíš nakoukl, než aby vhlédl zhluboka dovnitř. Ale za to, že se nenásilně a upřímně snaží film ukázat, jak odlišní vlastně jsme, si ode mně zaslouží jeden velký potlesk. Jo a emoce se u mě projevily, ne že ne. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Je velice těžké posuzovat mentalitu japonského národa z pozice anglosaského uvažování.Uvažovat nad mírou viny pro jednotlivé mocenské složky státního aparátu.Jsou tu nesporná fakta.Je jasné kde je agresor a kdo rozpoutal útočnou válku.A bylo by naivní domnívat se,že válka začala bez požehnání císaře.Tentýž konfrontován s jaderným infernem,které Američané seslali na japonská města rozhodl o kapitulaci.Ale opravdu rozhodl?Nebyl jen jako titulární hlava státu pouhou figurkou, která byla nucena cosi národu sdělit po hrozbou zničení dalších měst.........Rozhovor Mc Arthura s císařem je zajímavý a jeho prosba císaře o pomoc při snaze zase postavit Japonsko na nohy je skutečně pozoruhodná.Je dobré,že se neopakovaly chyby jako versailleská dohoda po I.světové válce.Tohle se týká i Německa.Nicméně ruka spravedlnosti dopadla na řadu ministrů japonské vlády a to bylo dobře.Slušný film. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co s císařem Hirohitem po skončení války? Byl to vrah, který by měl skončit na šibenici, anebo byl jen obětí japonského způsobu života? Tohle mají vyřešit postavy filmu "Emperor", samozřejmě postavy založené na skutečných poválečných událostech a postavách. Jen je škoda, že film je místy tak neskutečně sterilní. Vždyť tohle by mohl být příběh jak blázen! A oni do toho šoupnou zbytečnou romantiku, aby to natáhli. Nemluvě o tom, že v tom bambusovém lese to vypadá jako Matthewův návrat na ostrov... Finální scéna Hirohita s MacArthurem (opět skvělý Tommy Lee Jones), je vrcholem filmu, ale to, co k ní vede, je místy prostě nuda. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Slabších pět, ale furt pět, a to se počítá. K nedobru trochu ulepená romantika a zjednodušování, daň za širší okruh diváků. A tah na předem jasný výsledek, prostředky ber kde ber. Poměrně dobře předvedené reálie faktické i historické na malém prostoru a se zjevně nijak závratným rozpočtem. Na druhou stranu, slušné obsazení i z japonských herců. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, neotřelé téma, atraktivní prostředí poválečného Japonska a skvělé herecké výkony činí z tohoto filmu velmi příjemnou podívanou. Nicméně příběh sráží na kolena připitomělá love story a taky pitomost ústřední myšlenky (MacArthur odevzdá svou kariéru do rukou svého podřízeného, ať s ní naloží dle uvážení). Pobavila mě představa, jak asi na císařském dvoře na MacArthura čuměli, když na ně příležitostně vytasil svou buranskou fajfku z kukuřice. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Okrem Japonska prebiehalo natáčanie snímky aj na viacerých miestach na Novom Zélande. (MikaelSVK)
  • Po bitke v bare, keď generál Fellers (Matthew Fox) ide zbitý a mokrý po ulici, si môžeme všimnúť, že mu krváca tvár na oboch stranách. Keď poslednýkrát odchádza od džípu, krv na ľavej strane tváre chýba. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu je několik odkazů na seriál Ztraceni (od r. 2004), kde ztvárnil Matthew Fox hlavní roli. Příkladem je pohled z okénka v letadle v úvodu filmu, nebo bambusový les, který sehrál v souvislosti s jeho postavou důležitou roli. (lost815)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno