Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zdrcující filmová výpověď, v níž není prostor pro velká slova ani patos hrdinů. Melville neheroizuje odboj proti nacistům počtem zachráněných obětí ani zářezy na pažbě v podobě zlikvidovaných nepřátel. Ani se nesnaží diváka všemi prostředky přesvědčit o zrůdnosti nacistického systému. Jen nenápadně a neustále přikládá pod kotel.. Příběh odbojáře Gerbiera a jeho souputníků se totiž neúprosně a s chladnou odměřeností vydává do slepých uliček, odkud není návratu. Beznaděj však nemá žádný dovysvětlující dovětek, jen je vám sdělena. Už to asi nechci vidět. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Melvillův majstrštyk. Snímek popisující činnost francouzského odboje za nacistické okupace. Vynikající scénář podpořen faktem, že vše je na motivy skutečných událostí, parádní ponurá atmosféra, brilantní kamera, citlivá Melvillova režie a opravdu důstojné herecké výkony v čele s Lino Venturou jako šéfem francouzského odboje a Simone Signoret jako Mathildou. Snímek vás od prvních minut drží neustále v napětí, ale to co přijde v závěru, vám vyrazí dech. Film bez nijakých zbytečných přikrášlení, plynoucí pomalu, ale o to jistěji k velkému finále. Tleskám a vzdávám hold! ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama z okupované Francie. Pohled na francouzský odboj z první řady, který vedle tíživé atmosféry nabízí také nepříjemné vyobrazení vypočítavosti, chladnokrevnosti a nemilosrdnosti doby válečné. Prostě každej stejně jednou umře, jen někteří však se vztyčenou hlavou, klidně z rukou přítele, hlavně pro národ. Spokojenost. 80% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ve všech zemích okupovaných Německem během 2. světové války, byla životnost odbojářů pracujících v ilegalitě mizivá. Z těch, kdo v odboji začínali na začátku války se jejího konce dožil málokdo. Byli stavěni před často neřešitelná dilemata, nuceni volit mezi řešením špatným a ještě horším, osobní pocity a vztahy musely jít stranou. O tom všem vypráví "Armáda stínů" a bez zbytečných efektů, ale o to působivěji vzdává těmto statečným lidem hold. K neobyčejně realistickému dojmu z filmu přispívá civilní herecký projev aktérů, kvalitní scénář, hudba a především výborná Melvillova režije. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Francouzský odboj za druhé světové války syrově realisticky, bez patosu, bez efektů, bez siláctví. Dokonalá práce se zvukem (zvony v pozadí, zvířata na farmě, kroky na ulici, projíždějící auta, šum moře...) i s kamerou (jak v aranži scény, nasvícení, tak podání přírody, města i ročních období). Neskutečná práce s detaily (přilepené brýle). Dokonalé, přitom uměřené herecké výkony. Postupné skládání každodenní mozaiky až k drsnému konci. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • André Dewavrin, vedoucí tajné služby de Gaullových Svobodných francouzů z doby okupace Francie, zde hraje sám sebe. (chamonix)
  • Předlohou k filmu byl román Josepha Kessela a režisérovy vlastní zážitky z odbojové činnosti ve druhé světové válce. Postavy jsou zbaveny romantizujícího heroismu, mají strach a chybují. (šubelinka)
  • Protože Melville upravoval film ještě po jeho dokončení, některé záběry z pochodu Němců po Champ-Élyséées se ztratily. Chybějící filmová políčka byla obnovena až při digitálním restaurování v roce 2005 z jiného zdroje. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama