Reklama

Reklama

Svědek

  • Francie Garde à vue (více)
Z natáčení

Obsahy(1)

Jerome Martinaud je právníkem v malém francouzském městě. Těsně před silvestrem jsou ve městě nalezena těla dvou znásilněných a zavražděných dívek, důkazy – i když jen nepřímé – směřují k Martinaudovi. Vyšetřování vede jeho přítel, inspektor Gallien, a výslechy jsou dlouhé. Všechny indicie ukazují na Martinauda, ale jsou tu ještě svědecké výpovědi a jemné předivo vztahů, tajemství a křivd, které se stále více zaplétá... Film Svědek vychází z literární předlohy "Brainwash" od spisovatele Johna Wainwrighta, pro filmový scénář ji adaptoval režisér Claude Miller ve spolupráci s Michelem Audiardem. Příběh, odehrávající se na minimálním prostoru, je hereckým koncertem velkých osobností francouzského filmu Lina Ventury, Michela Serraulta a krásné Romy Schneiderové. Film měl ve Francii premiéru v září 1981 a v následujícím roce dominoval udílení cen francouzských Césarů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (154)

classic 

všechny recenze uživatele

3 krát S ako strih,scenár a Serrault a L.V. ako Lino Ventura,toto si silné stránky tohoto detektívneho snímku o dvoch,vlastne aj troch mužoch,ktorí sú na Silvestra na policajnej stanici,kde zo svedka sa urobí hlavný podozrivý,ktorého vypočúva dobrý policajt a zlý policajt... Snímok sa dobre pozerá,to beriem na zreteľ,ale pôsobil na mňa ako knižka,ktorá ma k dispozícii pár prekvapení a zvratov,ktoré mi pripadali v tomto podaní neuveriteľné,nepravdepodobné,či pomsta krásnej svedkovej ženy v podaní Romy Schneider,v tejto koláži sa pripravte na zaujímavé dianie. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Pánové za velkou louží, zkuste prosím vymyslet a natočit takovýto dech beroucí film bez veškerých efektů, bez hudby (nepočítám začátek a závěr s hudbou Georgese Deleura), v minimálním prostoru jednoho komisařství, pěkně pomalu… Cože vám chybí? Dokonale vystavěný příběh? Herci, kteří hrají, jakoby to bylo vše úplně skutečné? Co byste udělali z jedné silvestrovské noci? Zjednodušeně řečeno tady vzniklo komorní krimidrama s vybroušenými dialogy a skvělým herectvím všech zúčastněných. Naprosto dokonalé a nezapomenutelné! Lino Ventura bez mrknutí brvy dokonalý, sekundující Michel Serrault stejně tak dokonalý a Romy Schneider ještě více dokonalá, věrohodná a krásnější než kdy jindy. Takovýmto filmům patří má úcta a obdiv! A že používám často adjektivum dokonalý? Jak se mu mám vyhnout, když je to veskrze dokonalý film? ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Kromě nahoře uvedených žánrů na mě Svědek zapůsobil i silně psychologickým dojmem. Vždyť to napětí a frustrace z právníkovy osoby přímo čišelo. Když k tomu připočítám zarputilý výslech inspektora Galliena, který chtěl mermomocí dopadnout vraha dvou holčiček, tak není ani divu, že Jerome zareagoval takovým způsobem, jak jsme mohli vidět. Střet dvou hereckých es byl perfektní a Romy Schneider k dokonalé atmosféře ještě přispěla tajemně zahalenou aurou právníkovy manželky. Na minimálním prostoru je to maximální a nezapomenutelný zážitek. Když bych ale měla jít s pravdou úplně ven, tak se přiznám, že atmosféra v Přiznání byla z mého subjektivního hlediska přece jen o chlup hustější. Ovšem sledovat Lina je jako být v nějaké světoznámé galerii, kde jen tiše obdivujete dokonalé tahy štětce mistra malíře. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdepak, stará dobrá Francie, ta nezklame. Dva mistři se zkrátka posadili za stůl a stejně tak, jako kdyby usedli ke klavírům, rozehráli koncert, který bere dech. Pět bezpochybných hvězd.__P.S. Škoda "levnoknižního" DVD, které sice nabízí (starý dobrý) český dabing i původní znění, ale na české titulky už jaksi zapomnělo.__P.P.S. A teď si pustit remake s pány Genem H. a Morganem F. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Od začátku je jasné, že to obviněný nemohl udělat, i když proti němu postupně přibývají důkazy o jeho vině, i když se přizná, neb - něco v případě nehraje... Logika je v pravý filmový čas odkryta, a podobný film, rovněž fr. jsem z těch časů viděl, jen vše bylo obráceno, a nakonec jen detektiv věděl, kdo je vrah... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie začalo 27. januára 1981 a skončilo 13. marca 1981. Celá snímka bola natočená v štúdiu (s výnimkou jednej sekvencie v hoteli) a v chronologickom poradí. (Arsenal83)
  • Claude Miller vzpomíná, že se při natáčení bál dvou hereckých es, která obsadil do hlavních rolí. Jeho strach umocňovala scéna, jež byla postavena na stupínku a obehnána provazy, takže připomínala ring. (Snorlax)

Reklama

Reklama