Reklama

Reklama

Návrat idiota

  • Německo Die Rückkehr des Idioten (více)
Trailer

Obsahy(1)

V komorním příběhu ze současnosti, odehrávajícím se na malém městě mezi Vánocemi a Novým rokem, se mladík František po letech strávených v blázinci vrací ke svým vzdáleným příbuzným, k lidem, kteří by mu měli být blízcí. Postupně se však zaplétá do jejich složitých vztahů, ocitá se v trapných, komických i dusivých situacích, je vystaven milostným, sourozeneckým a rodičovským konfliktům. Všechno, s čím se setkává, se ho dotýká, se všemi soucítí, a tak působí trochu jako idiot. Ale právě proto, že dosud nic nepoznal a nezažil, je schopen vnímat lidské vztahy ve své čistotě a opravdovosti správně... Ve svém druhém celovečerním filmu se režisér a scenárista Saša Gedeon soustřeďuje na tragikomický labyrint citového zmatení mladých lidí. Inspiroval se titulním hrdinou knížete Myškina z románu F. M. Dostojevského "Idiot". (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (379)

hendrich6 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné komorní drama se známými českými herci a skvělým výkonem Pavla Lišky, který se dal dost očekávat, do takovejch rolí je totiž jako stvořenej.Ale ani další herci nezůstali pozadu, škoda jen že nedostal víc prostoru Jiří Macháček.Do filmu je navíc zasazena příjemná hudba a až na trochu zbytečně nejednoznačný konec nemám v podstatě co vytknout.Pro mě je to poměrně slušné překvapení a něco přes 75 % ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Návrat idiota je tím typem filmu, který má všechny ty herecké, technické a všelijaké jiné nadstandardní kvality. Bohužel je celý snímek dost umělým konstruktem, ve kterém všichni spí se všemi (jak typické pro český film) a František, jenž strávil většinu života odtržený od společnosti, disponuje sociální inteligencí, jakou by mu záviděl nejeden akademický vzdělanec. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po filmařské a herecké stránce precizní, s obsahem je to horší. Jako verze Idiota proč ne, ani mi nevadí ten fakt, že je to spíš drama než komedie, ale stejně jsem z toho filmu měl pocit, že se to dalo všechno lépe vymyslet, zapracovat se dalo i na postavách a rozhodně to chtělo zkrátit, protože se to místy bezdůvodně vleče. Nebo to aspoň mohlo mít svižnější tempo. Návrat idiota rozhodně není špatný film a kladů podle mě má dost, ale stejně ho na víc jak silné 3* nevidím. Prostě mi to (kromě závěru) nepřišlo tak silné, jak bych očekával. Ale Gedeon talent rozhodně má a nechápu, proč ho tak zahodil - zvlášť, když Návrat idiota měl úspěch. Co vím, tak na FAMU dělá pedagogické vedení u studentských filmů, ale proč už nikdy nic nenatočil, to fakt nechápu. Lepší 3* ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velice dobré. Mám pocit, že kdyby býval Pavel Liška v následujících filmech opustil šarži outsiderovského ztroskotance, zůstala by v divákově paměti výjimečná kreace z tohoto filmu. Takhle se to tváří jako variace mnohého z mnohých, ačkoli tomu tak není. Ze zbývajících protagonistů bych upozornil na nedoceněný talent Zdeny Hadrbolcové. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Zábavné a smutné zároveň, zkrátka tragikomedie jak má být. Liška zahrál roli opravdu skvěle a ostatní herci mu úspěšně sekundovali. Není snad co bych vytknul, ale na 5 hvězdiček to úplně není. Ale myslím, že takových krásných 80% tomuto pěknému kousku od Sašy Gedeona svědčí nejvíc :) // (14.1.2016) ČT1 HD - No já vám nevím, ale koukat 2 hodiny na magora hrajícího Lišku, do toho Langmajer, který souloží s tou i s tou + ty debaty o ničem. Zkrátka mi to dnes nesedlo a na podruhé moc nebavilo. I tak ale nechávám 4 hvězdičky. 70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se v Poličce a Trutnově. Poslední záběr ve filmu byl točen na trutnovském vlakovém nádraží. (M.B)
  • Při venkovní scéně během plesu je jasně vidět použití pěnového umělého sněhu. (Dvojirakri)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Reklama

Reklama