Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (37)

Trailer 1

Recenze (133)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jak to tady čtu, tak se některým z vás nelíbí, že je ten tragický příběh předkládán tendenčně. V takovém případě ale hodnotíte americkou realitu z evropského -a tedy nepoučeného, neadekvátního- pohledu. Myslím, že by vám měly změnit perspektivu už jen novinové titulky "Čtvrtinu všech vězňů na světě zadržují v USA", "USA mají druhý největší podíl vězňů na počet obyvatel". ... Pokud vás to zaujalo, doporučuju ještě tenhle článek; po jeho přečtení už se zaručeně nebudete zabývat tím, jestli filmaři vykreslili zrovna tohohle černocha z Fruitvale věrohodně, nebo ne. Americký policejně-soudní aparát totiž vyrábí podobně nespravedlivých příběhů tuny. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesouhlasím s názorem, že se tlačí na pilu, jak hledět na rasovou problematiku. Žádné násilné vnucování pohádky o napravení padlého jsem nezaznamenala ani vteřinu. Naopak byl nám předložen skutečný obraz rasismu, jaký platí v Americe dneška. Není nic nového, že je stále na pořadu dne, viz barevná pracoviště, nemocnice, komunity atd., ale je rozdíl rasismus tiše snášet nebo hlasitě tolerovat anebo jít mu naproti zneužitím pravomoci veřejného činitele. Takhle právnicky bych definovala hlavní myšlenku snímku. Mimochodem smutné ale bez slz, i když se klučina (velmi mladý) ve svém životě plácal jak uměl, přesto měl naději na slušný život. Kdyby alespoň bylo učiněno spravedlnosti zadost, což nebylo a nebude. ()

Reklama

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Přemrštěně vysoké hodnocení. 69% je skutečně moc. Je to film bez atmosféry, který nevypráví vůbec o ničem. A přesto, že ten konec je smutný a je mi Oscara líto, tak si nemyslím, že byl jeho příběh natolik inspirativní, aby z něj vznikl takhle úspěšný snímek. Michael B. Jordan je dobrý, ale nijak zajímavý. Melonie Diaz mě bavila trošku více a Chad M. Murray a Keevin Durand neměli velikou roli (bohužel). Zajímavé okamžiky by se daly stlačit do 30ti minut a ničemu by to neuškodilo, ba naopak. Slabší 2*. Nehodnotí se lidský osud, ale film! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

A safra další za každou cenu dojímavá story o chudákovi černochovi co v tý zlý Americe dostal co proto. Takže sorry, že se nad tím nerozpláču. Jediný co oceňuji je to docela realistický ztvárnění Amerických polišů který budou asi solidní partička vypatlanců co se v duchu hesla pomáhat a chránit nezastaví před ničím.35% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tragický konec Oscara Granta je smutný, a takové věci by se neměly dít. Jenže tahle hraná rekonstrukce je do značné míry manipulativní, a to přesně nemám rád. Takže Afroameričané si společně popláčou, zanadávají a půjdou rozpoutat vzpomínkové nepokoje, já jen pokrčím rameny a za chvíli zapomenu. Jinak tedy herci přesvědčiví, a režisér evidentně věděl, co a proč dělá, jen tohle prostě není film pro mne. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Snímek obdržel dotacina ve výší 100 000 amerických dolarů od filmové školy San Francisko Film Society a dalších 100 000 dolarů od Nadace Kennetha Rainina. První částka padla na produkci, druhá na post-produkci. (Dr Lizal)
  • Aby producenti filmu neprekročili stanovený rozpočet, tak sa herečka Octavia Spencer vzdala svojho honoráru. (MikaelSVK)

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama