Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé, hl. z toho pohledu, že člověk pozná zákulisí bodybuilding soutěží a především pozná osobnost A. Schwarzeneggera. Své soupeře porážel jak svou neuvěřitelnou postavou tak vyčůraností (viz: "Sometimes I give bad advice") a neochvějnou vírou v sebe sama, která místy přerůstala až v aroganci. Člověka ani nepřekvapuje, že to Arnold dotáhl tak daleko...(minimálně o dost dál než Lou Feriggno, který v dokumentu působí jako by utekl ze zvláštní školy:-). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkně vousatý dokument ze 70.let o svérázné subkultuře dnes nazvané "meateater". Když maskulinní protagonista říká, že někomu vadí, že nemá žádnou víru, u mě nemá pravdu. Z kategorie kamarád ho jen přesunu do kategorie známý. Ta historka Schwarzeneggera jak poradil konkurentovi na pódiu křičet je vtipná. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Arnold je ve světě akčního filmu stejný držák jako Jaromír Jágr na zaoceánském ledě. Oba ve svém oboru zaznamenali nejrůznější změny a tlaky, vyrovnali se s různými trendy i moderním „stylem hry“. A oba dodnes dokonale baví a fascinují své publikum. Arnold je osobnost. Má úsměvná gesta, vytříbený smysl pro humor, sebejisté vystupování, desítky rolí, za které by jiní herci zabíjeli. Ale před všemi těmi „I´ll be back“ nebo „Došla ti pára, Bennette?“ byl sakra důležitý díl Arnoldova života: sportovní, kulturistický, znovu sakra úspěšný. A tady je nám nabídnutý na zlatém podnose, vtipně, svižně, zajímavě, takže stačí sednout před televizi a sledovat chlapíky (samozřejmě zveličuji), kterak se obdivně prohlíží v zrcadle. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes mi volala matka a i když je soutěž až zítra, řekl jsem jí, že jsem vyhrál. Ať nemá starosti. A taky, že vyhrál. Už zase. Neznám na světě jinou osobnost, která by měla takové sebevědomí, inteligenci a víru ve vlastní schopnosti, jako Arnold Schwarzenegger. Jedinečný dokument, který nám dovolí nahlédnout do zákulisí kulturistiky a soutěže Mr. Olympia 1975, kde se Arnie loučil se sportovní profesionální kariérou. A i když tady občas působí trošku nafoukaně, nelze o jeho úspěších ani na vteřinu pochybovat. P.S. Zajímavé jsou i bonusy na DVD, kde je například snímek (takový film o filmu), ve kterém se hlavní představitelé Pumping Irona po čtvrtstoletí opět sejdou. O Arnoldovi zde mluví v superlativech i známé osobnosti ze světa filmu, jako např. James Cameron, John McTiernan, Dwayne Johnson, John Milius, Clint Eastwood či Sylvester Stallone. Vynikající podívaná. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem sníval o vlivných lidech, o diktátorech a tak, o lidech, kteří jsou známí i dlouho po své smrti, třeba jako Ježíš. Bodybuilding je podle něho nejlepší sport na světě, osobně hlasuju pro fotbal a nemyslim si, že by si Messi musel vymýšlet historky o tom, jak kvůli tréningu nepřišel ani na otcův pohřeb, ale kulturistika potřebovala zviditelnit, stejně tak Arnold, protože dneska je zatraceně těžký stát se diktátorem, možná ještě těžší než mesiášem. Zaplať pánbůh za americkou ústavu, díky níž se nedočkáme Herr Schwarzeneggera u kormidla, ona i ta Kalifornie potřebovala oddlužit že jo. Jinak informační hodnota dokumentu se rovná zhruba Arnoldovu intelektu, o kulturistice se mnoho nedovíme, o Arnoldovi jakbysmet. Celým dokumentem se akorát táhnou velkohubý zenový kecy (zdravim Gimpa) a když se po stopadesáté opět objevil detail na ta naolejovaná monstra s výrazem, který mívám občas v sobotu ráno na záchodě, moje rádoby intelektuálně vyprofilované ego málem puklo studem. Kde sou ty časy, kdy si naši tatínci poměřovali přirození? ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)
  • Filmem se krátce mihne Arnoldův kulturistický mentor Joe Weider, jak aranžuje Arnolda a pár krásek v bikinách při fotografování. (lekr)
  • Můžeme si všimnout, že v době natáčení tohoto dokumentu ještě Arnold Schwarzenegger neprodělal kosmetické úpravy. V jeho pozdějších snímcích tak již nenajdeme mateřské znaménko na pravé straně dolní čelisti ani mezeru mezi dvěma předními zuby. (cheyene)

Reklama

Reklama