Reklama

Reklama

Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 040)

castor 

všechny recenze uživatele

Zlaté Hunger Games. Vědecko-fantastická zábava pro mládež se rozpíná nesympatickými směry. Z post-twilightovské éry pro teenagery se nám už několikrát udělalo solidně zle, tady se dá hovořit o lehce dospělé látce. Mladí hošani netuší, co se s nimi děje a už jsou v robinzonovském prostranství obehnaném ohromnou betonovou stěnou. Skupina nesourodých mladíků vytvořila poměrně fungující komunitu, bojí se, pěstují, přežívají, umírají, ctí pravidla. Labyrint, který na prostranství ústí, je zřejmě jedinou cestou ven. Ono velké tajemství mě nelákalo, otázky jsou bez odpovědí, citová vazba na postavy chybí, že je v téhle grupě život drsný, jsem necítil, stejně jako tíživou atmosféru. Nepulsovalo to, nevěřil jsem. Objevit se mezi bandou náctiletých bruneta s tváří Kayi Scodelario, nedospala by bez poskvrny. Akce nestrhne, palce držet nenutí, nohy jí navíc podráží zmatená kamera i střih. Místy přesto působivé, to bych zase tvůrcům křivdil, dvojka mě ovšem i tak neláká/nezajímá. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Rozjezd na louce je zajímavý a labyrint budí respekt. Předloha je však jednoduchá potrava pro teens, takže čekání na zázraky by bylo naivní. Jakmile se totiž vyvalí pavouci, kteří dají vzpomenout na Harryho Pottera a Pána Prstenů, tak už to začne drhnout, ale těžkopádný pokus o pointu navnadí na pokračování. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Relatívne nový žáner Young Adult sci-fi/fantasy , ktorému doteraz kraľovali Enderova hra, druhé Hunger Games, štvrtý a piaty Twillight ( čo je dosť smutné) má nového kráľa. A prevyšuje ich tak veľmi, že je ho možné už brať takmer ako regulérny film ( samozrejme popcornový). V ramci žánru s prihliadnutím na konkureciu jasná desina a ako normálny film silných 6/10 (takže férovo budem priemerovať). Veľmi, veľmi milé prekvapenie, teším sa na dvojku a ešte viac na to čo Wes Ball natočí ďalšie.Fakt som aj napriek dobrým ohlasom nečakal, že to bude takto napínavé, miestami fakt dobre natočené ( rejžo musí milovať Votrelca....ehm, Newt smile emoticon ) a na konci aj pôsobivé a prekvapivé - bál som sa že pointa ako býva zlým zvykom to celé pokazí a ono nie. 8/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Začalo to celkom sľubne, ale od istého momentu som nemyslel na nič iné len na to, aký magor by takýto neuveriteľne obrovský a finančne náročný kolos staval a prečo. Vôbec to nedávalo zmysel a záver s otvoreným a debilným koncom to celé ešte umocnil. Neviem čo to prišlo teraz do módy, natočiť film, ktorý vám nedá vôbec nič, aby sme potom čakali 1-2 alebo 3 roky na nejaké pokračovanie, ktoré vám pravdepodobne tiež nedá nič. Zatiaľ bezvýznamných 40% a nie som si istý či mám záujrm vidieť pokračovanie. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem napsat, že tohle měl někdo natočit před všema Hunger Gamesama, Divergentama a splaškou dalších pohádek pro poďobané, protože Maze Runner není nic jiného, než učebnice kopírování. Jénže... To by mi nejdřív někdo musel na konci vysvětlit, proč jsem se vlastně dvě hodiny koukal na oddíl Plenkožroutů, kterak marně loví Bludišťáka. Jestli se páni kopíristi budou s důvodem obtěžovat aspoň ve dvojce, pak bude výstižnější, když až pod Runnera 2 napíšu, že "tohle měl někdo natočit..." (New Plymouth, NZ) ()

Galerie (167)

Zajímavosti (20)

  • Výroba a autorizovaná distribúcia filmu podporili viac ako 13 000 pracovných miest. (Laslo)
  • Režisér Wes Ball a predstavitelia Fox Studios sa pôvodne stretli kvôli nakrúcaniu celovečernej verzie jeho krátkometrážneho filmu Ruin (2012). Ponúkli mu však možnosť režírovať Labyrint: Útek a on ju prijal. (Laslo)
  • Dylan O'Brien roli Thomase málem nezískal. Režisér Wes Ball tvrdil, že je Dylanův účes "příliš MTV". Když ale dostal fotku, na které herec neměl nagelované vlasy, změnil názor obsadil jej. (IvcaSammet)

Související novinky

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Třetí Labyrint se odkládá na neurčito

Třetí Labyrint se odkládá na neurčito

01.05.2016

Zranění Dylana O'Briena, tahouna filmové ságy Labyrint, jsou závažnější než se původně myslelo. O'Brien se zranil 17. března, když ho na natáčení třetího dílu srazilo auto, studio 20th Century Fox… (více)

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama