Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 2

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (92)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCEME SE DOZVĚDĚT, CO TADY VIKINGY, PŘED TISÍCI LETY, POTKALO.“… /// Sigurd natrefil na indicie, že by sám Indiana Jones vokamžitě sbalil kufr. Proto balí parchanty a vyrážej na archeologickou cestu, která nevede do středu Země, nýbrž k jezeru, který obývá příšera z Jurskýho parku… Dobrodružná podívaná pro rodiče a starší potomky, jenž by klidně mohla běžet v kinech a nikdo by se u toho neunudil xsmrti. Je to totiž asi tak 756x zajímavější (možná i 757x…) než ta píčovina s Kopím osudu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád příšery, co nerozlišujou národnosti a žerou se stejnou chutí jak Vikingy, tak i Rusáky. 2.) Nebál jsem se s děckama navštívit park Jurský, nevystraší nás ani hvozd Norský! 3.) Thx za titule ,,Sizok“. (S těma švédskejma to fakt nešlo!) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Perth 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná béčková rodinná báchorka na dobrou noc na základě původních legend. Bohužel si zde Norové vzali příklad z kinematografie země svobody za velkou louží a tak můžeme pozorovat těžce klíšoidní pozadí (MOŽNÉ SPOILERY: s chlapem co najde ženskou, s rozmazlenými fakany a s kariéristou pro kterého účel světí prostředky). Přesto je to dobrá jednohubka, slabší 3*. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rodinný dobrodružný film o pátrání skutečností, že na určitém území byli Vikingové. Příběh je napsaný se zaměřením pro mladé diváky a svou zábavností a dobrodružstvím umí zaujmout. Jenomže pozor na druhou polovinu snímku, který se náhle mění v děsivý ekohoror byť nekrvavý. Jestli to má být fantasy motiv, když se do děje odehrávajíc se někde v podzemí najednou vrazí monstrum všechny ohrožující, tak v tomto případě se dosti a zbytečně tlačilo na pilu. CGI efekty jsou povedené a příběh jako takový je za použití nadpřirozených prvků dramatický a vcelku i napínavý. Pro svou jednoduchost a nadhled by nadchnout mohl, ale i když to ze začátku skutečně vůbec nevypadá, pro dětské diváky to opravdu není. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Výprava za krásami pannenského severu Norska na mě jednou náhle vyskočila na YouTube se svým úhlavním zajímavým "monstrem". A tak zajímavý přerostlý hadík zajistil, abych se poprvé v životě upsal ryze norskému filmu, který nemá absolutně žádné renomé a je již téměř 5 let zatracen v hlubinách CSFD. Rodinný i dobrodružný podtext zde fungoval poměrně dobře a akce byla také dobře snesitelná. Při každém širokospektrálnějším náhledu na norskou přírodu jsem se po celý snímek úplně rozplýval a už jen zásluhou toho nemohu litovat, že jsem tuto jednoduchou jednohubku zhlédl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol celkom fajn. Príprava na hľadanie pokladu, tajomná legenda a všetko okolo nej dokázali navodiť tú správnu dobrodružnú atmosféru. Neskôr dejovej linke došiel dych a stratila svoje čaro. Na druhú stranu hadík bol celkom fajn a našlo sa tu aj trocha napätia. Škoda toho konca, zdal sa mi nedorobený a halabala odbitý. Na slabší priemer to však stačí. 55/100 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Při cestě lesem k jezeru je v pozadí vidět několik dubů. Vzhledem k tomu, že se film odehrává ve Finsku na hranicích s Ruskem, je tamní podnebí pro duby příliš chladné. To naznačuje, že scény byly natáčeny jižněji. (Johnny.ARN)
  • Když Leif (Bjørn Sundquist) požaduje, aby družina sbalila relikvie, poté, co vystřelí z pušky, uchopí ji z pravé ruky do levé, pak se na dva výstřely vrátí k pravé ruce a těsně před záběrem na něj nahoře v jeskyni opět k levé. (Johnny.ARN)
  • Ragnarok je název, kterým předkřesťanští Seveřané označovali konec svého mýtického cyklu, během něhož je vesmír zničen a následně znovu stvořen. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama