Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Spock 

všechny recenze uživatele

Druhý díl potrhlé komedie nám přináší další propletený děj. Nemůžu si pomoct, ale dvojka se mi líbila ještě o něco více než jednička. Právnička a zoolog, kteří ztroskotají se svým letadlem neznámo kde, dva pytláci, děti od Xi a v neposlední řadě dva zdatní bojovníci za svobodu, každý ovšem za svoji stranu. Umně namíchaný lektvar zábavy pro celou rodinu, který pobaví zaručeně všechny. Je dost těžké vybrat nejlepší moment, ale přikláním se pro tentokrát k akci „Jak získat pštrosí vejce snadno a rychle“. :-) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale druhú časť som vždy milovala absolútne a viac než jednotku. Videla som ju skôr ako prvú, mala ju nahratú na kazete a rada si ju púšťala. Pomedzi vatu tvoriacu príbeh sú tam vynikajúce hlody aj situačné vtipy. Vždy keď si spomeniem na tento film, mám v hlave zákerné opice, kabelku plnú kameňov, unaveného skunka, smejúce sa hyeny, dobrosrdečných Krovákov - a v neposlednom rade perfektného cyklistu so sliepkou: "Abajúa-čaújá... abajúa-čaújá... ujá-ujá..." :-) ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vidím to tak potřetí a nelze než říci, že je to příjemné, pohodové, úsměvné a roztomiloučké... A poučné - XiXaovo vyprávění o bílých a o tom, jak umí kouzlit a těmi kouzly způsobit, že věci chodí a lítají, ale jinak chytří nejsou, protože nejsou schopni v buši přežít... Jak asi hloupí musíme připadat kačkám a psům? :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ja ťa nechcem, ako zajatec stojíš úplne za hovno.“ Najväčšou záhadou na tomto filme je, že trvalo temer celé jedno desaťročie, kým vznikla dvojka. Opäť sa jej ujal Jamie Uys, duchovný otec prvej časti. Celú sériu som prvý raz videl ako dieťa raz za čas navštevujúce základnú školu v 9O. rokoch, takže na ňu mám hrejivé nostalgické spomienky. No je pravdou, že najmä na jednotku. Na dvojku, nehovoriac o ďalších dieloch, som už vtedy pozeral trochu pomedzi prsty. Preto ma prekvapilo, že keď som si dal po desaťročiach reprízu v r. 2023, dvojka sa mi pravdupovediac zdala byť kvalitnejšou, než jednotka. I ona je značne crazy, ale už nie až tak nepríjemne strešťaná, pochabá a oplašená, ako jednotka. Dejová kostra je tvorená trojicou liniek: Xixo (nenapodobiteľný N!xau) pátra po svojich deťoch, deti sú v spoločnosti pytliakov a do tretice je k dispozícii nesúrodá dvojka dvoch doktorov, pričom prvý je muž a druhý žena a prvý je doktor zoológie a druhá doktorkou práv a logicky to medzi nimi škrípe, miestami azda už až vrie. Sledujeme ich postupné zbližovanie sa, čo prekvapivo dobre funguje, lebo ako Lena Farugia, tak enormne ležérny Hans Strydom (ktorý to dáva na čosi medzi Burtom Reynoldsom a Tomom Selleckom), sú fakt podarená dvojka. Ani jeden z nich mimochodom predtým a ani potom herectvu veľa nedal, tieto úlohy sú temer ich jedinými a následne sa zo sveta filmu úplne vyparili. Podarené sú i Xixove sympatické deti, držíme im palce, spolu so svojím dobráckym a statočným otcom si nás získajú svojou bezprostrednosťou (ak som správne pochopil historky z natáčania, tak nikto z domorodých „hercov“ vlastne ani nechápal, čo sa okolo neho dialo a bol najmä sám sebou, nepodával žiadne herecké výkony). Opäť hrá dôležitú rolu špecifická africká fauna a flóra. V čele s úžasným mediarom svetlochrbtým. Viaceré scény sú fakt skvelé a originálne (pštros, bicyklista, „prepínam“). Mne sa ale aj tak najviac páčil podpríbeh dvoch znepriatelených vojakov, ktorý si zaslúžili spin-off. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Stejně jako jednička je i tohle šíleně bláznivá komedie, která popírá všchno co si o takovýhle komediích myslim a to že blázniví komedie prostě nejsou vtipný, ale tohle je naprosto dokonalý, i když jsem to viděl už po několikátý a všechny vtipy už čekám, tak se pokaždý bavim, ale přece jenom takovejhle film si plný hodnocení neazslouží, už jen proto, že lepší než jednička to rozhodně neni ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Malé letadlo, které se ve filmu objeví, je Lazair Ultraflight Sales. Pro potřeby natáčení byla jeho kabina speciálně upravena, aby se do ni vešli dva lidé. (Redix)
  • Když v čase 36:50 zoolog Marshall (Hans Strydom) dělá otvor do podlahy, protože medojed prokousl pravou pneumatiku, je otvor správně na pravé straně ve směru letu. Ale ve vzduchu v čase 38:09 a 38:44 je pak vidět, že otvor je na levé straně ve směru letu. A v čase 39:17 je pak zase vidět zpátky na pravé straně. (Stefi_836)
  • Snímek byl natočen už v roce 1985, uveden však až o 4 roky později. (KucC)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno