Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

nascendi

všechny recenze uživatele

Aj keď som Stanleyho Kubricka prepašoval do mojej desiatky najobľúbenejších režisérov, nikdy som k nemu nepociťoval nekritický obdiv a iba dvom filmom som dal plný počet hviezdičiek. Dokument, ktorý som práve dopozeral je veľmi kvalitné dielo, ktoré mi poskytlo množstvo kultivovaných a zasvätených názorov na Stanleyho a prispelo k tomu, že môj názor na jeho život a dielo je menej radikálny, než bol predtým. Neznamená to však, že začnem jeho filmom pridávať hviezdičky skôr, než ich budem opakovane vidieť. A možno ani potom. V každom prípade som rád, že o takej významnej režisérskej osobnosti niekto nakrútil dokument, ktorý zvýraznil to, čím sa odlišoval od priemerných a dobrých. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že o Stanley Kubrickovi, jeho skvělých filmech i tomto úžasném dokumentu bylo nejenom tady na csfd napsáno a vyřčeno tolik, že asi nemá cenu něco víc přidávat, neboť by to bylo jen nošení dříví do lesa. Tak snad jen něco málo: Takhle nějak si představuju, že by měl vypadat dokument - dlouhý, nenudící a co do informací zcela i když ne zdaleka vyčerpávající. Zcela souhlasím s tím, co v dokumentu řekl Martin Scorsese (kterej mimochodem mluví neuvěřitelně rychle): škoda, že Stanley nenatočil víc filmů, ale aspoň díky bohu za ty co natočil. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální dokument o géniovy světové kinematografie. Dokument je natočen velice poutavě a vypráví nám chronologicky život a dílo tohoto umělce. Z rozhovorů s jeho spolupracovníků jasně vyplývá, že filmy soudobá kritika a obecenstvo plně nedocenilo a snad ani nemohlo pochopit jeho neuvěřitelně nadčasové filmy........ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o zajímavém člověku. Každý, kdo u filmu něco znamená, sem přišel Kubricka pomyslně poplácat po zádech. Není to typický nudný výčet úspěchů a i když všichni chválí, až jim dochází dech, tak to od většiny zní upřímně. Film nenudí a pro Kubrickovi obdivovatele je to jasná volba. Osobně si sice myslím, že na post komentátora mohli dát někoho lepšího, než je Tom Cruise, ale to nic nemění na kvalitě tohohle dokumentu. Vsadím se, že každý režisér tajně doufá, že se o něm někdy natočí něco takového. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Nikdy som z réžie Stanleyho Kubricka neodpadával, ani som v nej nehľadal niečo magické. Dokonca ho ani nepovažujem za jedného z najlepších režisérov histórie. Stanleyho beriem ako solídneho režiséra - experimentátora, ktorý mal veľký talent. Jeho filmy mám rád pre ich tématickosť a špecifickosť. Ten film je vždy o niečom. Niektoré m mám radšej, iné menej. Niektoré ma zasiahli, iné len tak prešumeli. Ale každý jeden z nich vždy rád odporúčim. A čo sa týka dokumentu, tak tvorcom gratulujem. Podarilo sa im zmapovať filmovú aj životnú cestu tak, aby nenudila a pobavila. Bodajby mal každý režisér po svojej smrti takýto pekný tribute. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama