foto

Martin Short

  • nar. 26.3.1950 (67 let)
    Hamilton, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kanadsko-americký herec, komik, scénárista, zpěvák a producent Martin Hayter Short se narodil 26. března 1950 v Hamiltonu. Pochází z katolické rodiny pěti dětí, matka Olive byla houslistkou, otec irského původu Charles Patrick byl firemním managerem. Oba rodiče zemřeli, když byl ve věku adolescenta. Vystudoval Westdale Secondary School a pokračoval na McMaster University, kde v roce 1972 získal bakalářský titul v oboru sociální práce. Na cestu k herectví jej navedla příležitost zahrát si v inscenaci Godspell na divadle v Torontu. V souvislosti s přeobsazováním rolí se setkal se svou budoucí ženou Nancy Dolman. Následně byl obsazován v řadě televizních show a hrách až do roku 1979 výhradně v Kanadě. Prakticky první filmovou roli měl v televizní reklamě na obří Visa karty.

V roce 1979 vstoupil na americkou scénu v sitcomu o skupině mladých začínajících právníků na Wall Street THE ASSOCIATES. Svůj nezměrný komediální talent mohl naplno projevit v letech 1984-1985 v divácky oblíbené improvizační televizní show SCTV, původně vysílané v Kanadě, společně se spolužáky Eugenem Levym a Davem Thomasem. Navázal neméně slavnou show parodující americkou kulturu a politiku SATURDAY NIGHT LIVE. Oživil show pomocí různých charakterů, jedním z původních nejznámějších je snobský pitomec Ed Grimley. Skvěle uměl napodobovat známé celebrity, což se ukázalo odrazovým můstkem k dlouhé kariéře ve filmu a televizi.

V televizi hrál Short v několika speciálech, některé si sám napsal. Hodinový pořad kritizující Hollywood s názvem I, MARTIN SHORT, GOES HOLLYWOOD (1989) byl dokonce vydán na nosiči VHS. Série vlastních show THE MARTIN SHORT SHOW zahrnuje sitcomy, komediální skeče a zábavné diskuze. Aktuální speciál z roku 2011 pro televizi v Torontou I, MARTIN SHORT, GOES HOME je ukázkou Martinova návratu do rodiště a byl vysílán 3. dubna 2012 za účasti jeho nejbližších přátel a kolegů. Herec v roce 2011 vstoupil do sedmé sezóny seriálu JAK JSEM POZNAL VAŠI MATKU (2005) v postavě manického šéfa Marshallu Eriksenovi. V kanadské reality variace na show Eda Sullivana CANADA'S GOT TALENT (2012) zastává status rozhodčího.

Bohaté zkušenosti ve sféře zábavy zúročil ve filmových komediích TŘI AMIGOS (1986), VNITŘNÍ VESMÍR (1987), VELKOFILM (1989), HLAVA RODINY (1991) včetně pokračování, KAPITÁN RON (1992), CLIFFORD (1994) nebo jako potrhlý hormonálně řízený tiskový mluvčí Jerry Ross ve sci-fi MARS ÚTOČÍ! (1996). Na komedii JIMMY GLICK IN LALAWOOD (2004) se podílel herecky, produkčně i psaním scénáře. Svůj hlas několikrát propůjčil animovaným postavičkám, naposledy lachtanu Stephanovi v MADAGASKARU 3 (2012).

Univerzální umělec sbíral vavříny i na Broadwayi. Za hlavní role v hudební verzi filmu Neila Simona Loučím se, děvče a muzikálu Little me obdržel cenu Tony Award a nominaci na The Outer Critics Circle Awards. Také na Broadwayi vystupoval s vlastní one-man show Martin Short: Fame Becomes Me, s níž procestoval Spojené státy. Představil se opět s osvědčenými charaktery a parodiemi slavných. Zážitky z živých show i cest plánuje vepsat do monografie zahrnující jeho 40 letou kariéru v showbyznysu.

S komičkou Nancy Dolman se stali manželé v roce 1980 a žili spolu až do její smrti v roce 2010. Jejich tři děti se narodily v letech 1983 (Katherine), 1986 (Oliver) a 1989 (Henry). Dcera je ctižádostivou herečkou, starší syn režisérem a producentem. Rodina žije střídavě v kalifornském Pacific Palisades a Lake Rosseau v Ontariu. Herec má dvě hvězdy na kanadském chodníku slávy. Marty Shorty malý vzrůstem i jménem byl v roce 1994 poctěn rodnou zemí Řádem Kanady za celoživotní přínos zábavnímu průmyslu. Na otázku, proč zůstává v showbyznysu, odpověděl: „Důvody jsou dva – hypoteční strašák a potřeba být milován.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 Elliot: The Littlest Reindeer
2016 Hairspray Live! (TV film)
2014 Canadian Screen Awards 2014 (TV film)
Skrytá vada
2013 Legenda Země Oz: Dorotka se vrací
2012 Frankenweenie: Domácí mazlíček
I, Martin Short, Goes Home (TV film)
Madagaskar 3
2011 Hoodwinked Too! Hood vs. Evil
2008 Kronika rodu Spiderwicků
Modrý slon
2006 Santa Claus 3: Úniková klauzule
2004 Barbie Princezna a švadlenka
Jimmy Glick v Lalawoodu
2003 101 dalmatinů II: Flíčkova londýnská dobrodružství
2002 CinéMagique
Planeta pokladů
2001 Holka jako lusk
Jimmy Neutron
Žabí princ v New Yorku (TV film)
1999 Alenka v říši divů (TV film)
Úspěšný Mumford
1998 Akbar's Adventure Tours
Merlin (TV film)
Princ Egyptský
1997 Stačí si přát
Z džungle do džungle
1996 Mars útočí!
1995 Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?
Oblázek a tučňák
1994 Clifford
1993 Nejde o peníze (TV film)
Příběh dinosaura
1992 Kapitán Ron
Martin & Lewis: Their Golden Age of Comedy (TV film)
1991 Hlava rodiny
Samé štěstí
1989 Andrea Martin... Together Again (TV film)
I, Martin Short, Goes Hollywood (TV film)
Making of Me, The
Tři uprchlíci
Velkofilm
1987 Čestné slovo
Really Weird Tales (TV film)
Vnitřní vesmír
1986 Dave Thomas: The Incredible Time Travels of Henry Osgood (TV film)
Tři amigos
1983 Sunset Limousine (TV film)
1979 Family Man, The (TV film)
Lost and Found

TV seriály

2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Goes to the Doctor! (S01E04)
2014 Mulaney (TV seriál)
Working the Engels (TV seriál)
2012 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Zapálený včelař (S07E15)
2011 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Exkurze (S07E05)
Holá pravda (S07E02)
Tráva (TV seriál)
Pomíjivost věcí (S07E06)
Maso jíme jen rukama (S07E05)
Otvor v jejím nikábu (S07E04)
2010 The Cat in the Hat Knows a Lot About That! (TV seriál)
2009 Just for Laughs (TV seriál)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1994 Martin Short Show, The (TV seriál)
1988 Completely Mental Misadventures of Ed Grimley, The (TV seriál)
1982 Miss Peach of the Kelly School (TV seriál)
1980 I'm a Big Girl Now (TV seriál)
1979 Associates, The (TV seriál)
1976 For the Record (TV seriál)
1972 Cucumber (TV seriál)
David Steinberg Show, The (TV seriál)
Right On (TV seriál)

Dokumentární

2015 Being Canadian
Live From New York!
Night of Too Many Stars: America Comes Together for Autism Programs (TV film)
2014 Misery Loves Comedy
2007 America the Beautiful
Making Trouble
2003 Life of Laughter: Remembering John Ritter, A (TV film)
2001 Making of 'Jimmy Neutron', The (TV film)
Stanley Kubrick: Život v obrazech
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Junket Whore
1997 Gilda Radner: The E! True Hollywood Story (TV film)
Three Stooges Greatest Hits, The (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
Spinal Tap Reunion: The 25th Anniversary London Sell-Out, A (koncert)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Canada's Got Talent (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
The Marriage Ref (TV pořad)
2006 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
2003 Real Time with Bill Maher (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
100 Years of Hope and Humor (TV pořad)
2002 Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Chevy Chase (TV pořad)
NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
2001 Primetime Glick (TV pořad)
The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 Martin Short Show, The (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Best of John Candy on SCTV, The (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
What Makes You Laugh? (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
Night of 100 Stars III (TV pořad)
1988 Best of SCTV, The (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
1985 Canadian Conspiracy, The (TV pořad)
Martin Short: Concert for the North Americas (TV pořad)
1983 SCTV Channel (TV pořad)
1981 SCTV Network 90 (TV pořad)
1976 Second City TV (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2009 Just for Laughs (TV seriál)

TV pořady

1988 Best of SCTV, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace