Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (119)

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Docela sranda, to se musí nechat - minimálně svým slovně nevybíravým stylem. Jinak mi to přišlo takové neohraničené - alespoň ten začátek tedy. Motiv Batemanova jednání se dozvíme až někdy v druhé třetině filmu a popravdě že by šlo o převratnou věc .. ale co, hlavně že se člověk zasmál. Nutno ještě dodat, že Bateman i reportérka mi byli oba dva sympatičtí. 6/10 ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl film, ke kterému by název tak sedl. Bad Words si opravdu nehrají na nějakou hravou komedii pro děti, byť se odehrávají v prostředí soutěže ve spellingu. Dialogy jsou tu ale skvěle napsané, Jason Bateman je tak zvláštní postavou, že i přes jeho ne-zrovna-milé chování mu začnete časem fandit. No a malý Slumdog je super. Přesto hlavně začátek filmu, než se začne něco opravdu dít, je lehce nudný. 6/10 ()

Reklama

redwik 

všechny recenze uživatele

Oceňujem skvelý námet. Jason Bateman sa postupne prebojuváva do mojej TOP10, a aj vďaka postave Guya Trilbyho ho mám zase o kúsok radšej. Na filme som sa zasmial viac ako som čakal, dĺžka perfektne sadla (keby to malo dve hodiny alebo viac, už by to bolo príliš), a aj keď sa viac hodí do skupiny filmov trojhviezdičkových, ja hodnotím o trochu lepšie. Už len kvôli tomu, že ma film milo prekvapil a v danej chvíli, keď som film pozeral, som dúfal v presne niečo takéto. Jason Bateman - Guy Trilby /:/ Kathryn Hahn - Jenny Widgeon /:/ Rohan Chand - Chaitanya Chopra /:/ Philip Baker Hall - Dr. Bowman /:/ Allison Janney - Dr. Bernice Deagan /:/ Rachael Harris - Eric Tai's Mother ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Coby režisér je Jason Bateman kvalitní rutinér, coby dramaturg vybral hodně bizarní příběh a sám sebe obsadil do hlavní role velmi netypicky. Opustil svoji obvyklou škatulku hodných chlapíků, aby předvedl, že dokáže podat i poměrně nepříjemného maníka, zjevně trpícího kromě geniality také emoční nevyrovnaností a nedospělostí. Guy je sociopat, který je většinou na facku, ale taky k politování a sem tam dokonce i k pomilování. ___ Hlavní hrdina posedle a přitom neochvějně pokračuje v hláskovací soutěží bez ohledu na všeobecné opovržení a urážky, které vzbuzuje coby čtyřicátník soutěžící se školáky. Je evidentní, že Guy je nešťastný, svět lidských emocí je pro něj strašidelným labyrintem a on na něj nereaguje dětinsky, ale rovnou jako dítě. Vzdorovité, vzteklé, kopající kolem sebe a neohlížející se na následky. ____ Jeho na odiv vystavované opovrhování světem a záměrná uzavřenost, ale začnou pozvolna roztávat, když si vytvoří zvláštní vztah s osamělou novinářkou a tvrdošíjně optimistickým chlapcem, se kterým soutěží. Ti dva se spolu baví jako vrstevníci, protože i když je Guy čtyřicátník, pořád je ještě kluk, který možná poprvé v životě dostal příležitost vyblbnout se se stejně starým (emočně) kamarádem. _____ I když Guyův motiv pro účast v soutěži je zprvu chladně vykalkulovaný (a já ten důvod beru), nakonec se pro něj stala soutěž lekcí, kterou potřeboval. Konečně dospěl a může jít dál. ---- MOTIV mi připomněl moji oblíbenou scénu ze Simpsonových, když dospělý Homer vyhraje školní soutěž na vylepšení jaderné elektrárny, a když přebírá hlavní cenu, někdo z publika zakřičí: "Ale ta soutěž byla pro děti!" a Lenny na to: "Jo, a Homer jim to natřel!" /9. 2. 15./ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Základní školu jsem zvládl bez opakování jediného ročníku, takže jsem všemi obdivovaný intelektuál, kterému je naprosto k ničemu, že umí odhláskovat slovo "nejkulaťoulinkatější" maximálně se třemi chybami. Kdybych však byl méně geniální, základku bych nezvládl a někde v okolí by se konala nějaká podobná soutěž v hláskování, tak bych na ni taky vyrazil. Vždyť, co je zábavnějšího, než se vytahovat nad školáky a kazit náladu jejich rodičům? Asi nic a tento snímek určitě ne, protože i mě při jeho sledování bliklo hlavou 1.354 nápadů na to, jak by se mohl stát mnohem vtipnějším. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Film měl nesoutěžní premiéru na filmovém festivalu v Torontu 2013. (Terva)
  • Ve filmu jsou v soutěži použita například slova "Floccinaucinihilipilification", což lze přeložit jako "bezcenný zvyk" nebo "bezcenná činnost", nebo "slubberdegullion", které znamená "bezcenný člověk", "opilý" nebo "alkoholik". (Terva)
  • Jason Bateman uvedl, že pozorně sledoval kariéru ostatních herců, kteří se dali na režisérství, například Bena Afflecka, George Clooneho. Režírovat film pro něj byla výzva a chtěl najít rovnováhu v herectví a režírování. (Mitin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno