Reklama

Reklama

Miss Violence

(festivalový název)
  • Řecko Miss Violence (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina je základ státu. Jaký je tedy stát, jehož základní jednotku nejde charakterizovat jinak než mlčenlivým, vyčítavým terorem, kterým otec a děda ovládají svou ženu i své děti a vnoučata? Jedenáctiletá Angeliki v den vlastních narozenin skočí z okna a film, který se od tohoto momentu odvíjí, nabízí až perverzní podívanou uzavřenou převážně do interiérů. Pomalu se odhaluje temná pravda skrývaná pod stavovským povrchem. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (51)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jedenáctiletá Angeliki slaví své 11. narozeniny, tančí na Cohenovu píseň "Dance me to the end of love", usměje se a skočí z okna. Je to důsledek nebo předzvěst něčeho? Tušíme obojí a sledujeme, co se v této skoro hermeticky uzavřené rodině děje. Vidíme jasně, že to není docela běžný chod rodiny, ale nevíme (skoro až do konce) v čem je pes zakopán. Pro diváka je důležité se s rodinkou a vzájemnými rodinými pouty seznámit co nejdříve. Tedy: dědeček, babička, jejich dcera Eleni, její děti s neznámými otci (zmíněná Angeliki, Alkmini a Filippos) a jejich teta Myrto (asi stejně stará jako Angeliki). Všechny vztahy s vnějším prostředím zprostředkovává děda, především se školou. sociálkou a ... ...Přitom není třeba se domnívat, že se takové věci dějí jen na Balkáně, prostě jen Řekové atd. jsou upřímnější a otevřenější. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Výborná a zároveň drsná posledná tretina mi nevynahradila rozťahanosť prvých dvoch. Tá mi práve prišla príliš rýchlo odbavená, čo je škoda. Už od začiatku je jasné, že sa nepozeráme na klasickú a hlavne zdravú nukleárnu rodinu, preto mi pravda nepripadala až tak šokujúco prekvapivá. ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Slabším povahám radím nejlépe přeskákat úvodní drastické scény, plné takových prasáren jako je vysedávání na gauči, rodinná večeře, utírání prachu, nakupování, výchovné rozhovory nebo čištění zubů, a přeskočit raději rovnou nakonec. Nebo se snímku snad úplně vyhnout, v rámci zachování zdravého rozumu a psychické stability. Věčnými slovy Homera Simpsona: "Nuudá!!" 2* ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Divná řecká vlna byla lákadlem na LFŠ 2018 už od začátku, co vyběhl první program. Miss Violence od začátku jasně říká, že tady není něco v pořádku, a nepotřebuje k tomu tristní dialogy nebo snad přehnané výplně. Nechá vás přemýšlet dost dlouho na to, aby vás napadaly katastrofické scénáře, stejně tak vám nabídne syrovost a surovost skutečného vysvětlení, co má tahle rodina pod pokličkou. Patriarchální obraz, který snímek nabízí, je zdrcující, a celé vaše tělo, bez ohledu na to, zda patříte k šovinističtější nebo tradičnější části populace, musí křičet nevolí. A vzhledem k tomu, že dle dalších z řecké vlny mají filmy společnou trochu ironii, nepatetické prožívání emocí a poměrně nemilé příběhy, doslova vás to pohltí, pokud na to vůbec budete mít chuť. Snímky na nedělní odpoledne to totiž rozhodně nejsou. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na úvod filmu podivná scéna usmiatej dievčiny, ktorá si to rozhodne na vlastné narodeniny skočiť kade ľahšie. A následne prvé dve tretiny filmu dosť statická nuda bez poriadneho deja... avšak to celé to lyrické divadlo bolo napokon len ľahkou predohrou pred finálnou pol hodinou, ktorá absolútne odkrýva celé pozadie podivného a strojeného správania tejto na prvý pohľad normálnej rodinky. Ale ako sa neskôr ukáže, normálne nebolo nič, a veruže absolútne nič. Akoby klasik povedal "something is rotten in the family of Angeliki". Priznám sa, že prvú hodinku filmu som považoval za stratený čas, avšak to vyvrcholenie a postupné odkrývanie všetkých okolností a osudov - to stálo naozaj zato, niečo neuveriteľné (a bohužiaľ zároveň tak reálne v dnešnom skazenom svete). Z gréckych psycho-drám ďalej odporúčam Kynodontas (aj keď to je skôr taká utopia). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pana Hnedeho mrazi z kdejakej debiliny prvoplanovo natocenej , u ktorej reziserske skusenosti su nula bodov, reziser pred tymto filmom nic nemal a hovno vie o rezii. To mna nechal tento film naprosto chladnym - jo, je tam ten silny pocit ze v strojenej rodine nie je nieco v poriadku na prvy pohlad a hned holka skace z balkona ci co to bolo na zem a zabije sa. Kvazi silny uvod je dobabrany neskusenou reziou - fakt ako rezisersky cisty priemer, mnohe sceny su natocene len aby ovatovali cely film a reziser Avranas si s mnohymi scenami nevedel rady. Herecke vykony o hovne, stred filmu tvoria len vatovo plane plky. Film , u ktoreho si zas vystudovane filmove teoretiky hladia prirodzenie a zongluju s odbornymi termity z filmovej teorie a laik - nedouk tak akurat bude neveriaco krutit hlavou nad tym a kliat jak pohan co to za ...... si zas pustil - lebo to bolo v cervenej farbe : 45 % ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Když ujetá rodina, tak jedině z Řecka. Balkánská dramatická kinematografie totiiž nemá v Evropě obdoby. Miss Violence je neskutečně smutné a citlivé dílo, které poukazuje snad na to nejhorší, co si lze představit. Doufejme, že všechny řecké rodiny nemají stejnou mentalitu jako právě tahle. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Miss Violence je osobitou společenskou alegorií. Alexandros Avranas k vyobrazení podstaty vzájemných vazeb, rádu hierarchického uspořádání a skutečného fungování soustavy společenských vztahů využívá princip rodiny. S nihilistickým odhodláním se dostává až pod povrch perverzních zásad sadomasochistického uspořádání vzájemně propojených stavů. Což v té struktuře rodiny zvyšuje účinek zvrhlé zhýralosti společensky odsouzeníhodného chování, koncept je brutální do nejmenšího detailu, svoji působnost zvyšuje pozvolně, bez patosu a psychologických nátlaků, zpovzdálí a mlčky pozoruje zdání harmonického soužití, předpoklad svobody je stržen autoritativními záchvěvy, předpoklad svobody je zneužíván pro potřeby mocenských choutek. Hlavní postavou drsné společenské alegorie je hlava rodiny (pozoruhodný Themis Panou), na první pohled řádně spořádaný a starostlivý muž. Správné chování se vypěstuje disciplínou, bez přehnaných gest, bez přehnaného běsnění, nenápadně, jistě a neodvratně. Druhým členem rodiny je mužova manželka (zajímavá Reni Pittaki), vzorně poslušná žena. Po dlouholetém útisku je vlastní vůle podlomena a ze strachu raději zavírá oči nad vší skutečností. Nejstarší jejich dcerou je Eleni (velmi zajímavá Eleni Roussinou), žena, vyrovnávající se se svou nejosobnější ztrátou. Je poslušnou členkou rodiny, uvyklou již na způsoby a principy. Mladší dcerou je Myrto (pozoruhodná Sissy Toumasi), dívka v pubertálním věku školní docházky. Ještě neztratila instinkt ke vzdoru, přesto je již pomalu smířená se skutečným stavem věcí. Důležitou postavou je Alkmini (zajímavá Kalliopi Zontanou), nejmladší Elenina dcerka. Bezstarostný věk nevinného dětství je bez předchozího varování se vším všudy uveden do běžné reality. Z dalších rolí: Elenin malý a z respektu tichý synáček Filippos (Konstantinos Athanasiades), nejstarší Elenina dcera se svým vlastním způsobem vysvobození Angeliki (Chloe Bolota), pozadí tragédie zkoumající sociální pracovníci (Kostas Antalopoulos a Maria Skoula), přátelé hlavy rodiny i jeho nejlepší zákazníci (Nikos Hatzopoulos a Minas Hatzisavvas), s nedochvilností nespokojený vedoucí firmy (Stefanos Kosmidis), či sousedka rodiny a Elenina nejlepší kamarádka (Anna Koutsaftiki). Film Miss Violence je nihilisticky ponurou společenskou alegorií. Svou metodou výjevů na principu fungování rodiny ovšem většinu diváků ohromí úplně jinak, než je prvotní idea režiséra, svým nevybíravým zobrazením extrémně zvrhlých podob vzájemných vztahů je nekompromisní. Zneužívání jako příčina společenské dysfunkce. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Na muj první řeckej film to vůbec nebylo špatný.. když se Řecko tak se mi vybaví moře, gyros a Troja, ale určitě ne filmy.. Řekové jsou asi trošku zvláštní národ, o tom neni pochyb když hned první co jsem od nich viděl byla tahle zvláštnost.. začátek dost syrovej a drsnej, ale pak přišly hluchý místa a už se nic moc nedělo.. každopádně v týhle rodině bych žít nechtěl.. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Rodinná dysfunkce v plné kráse, nebo přesněji v plné nahotě. To, proč skočila jedenáctiletá dívka z balkónu se nakonec dozvíme, ale musíme si pěkně pomalu prožít několik dní v téhle zvláštní rodině. V podstatě film bez překvapení, bez nadpřirozena, se zlověstným mlčením a s reálnou hrozbou jednoho rodinného tyrana. V Řecku si tu finanční krizi některé rodiny řeší tedy hodně po svém... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Minimalistické a realistické s postupnou gradáciou. Viete, že niečo v tej rodine nie je dobré, možno aj tušíte čo presne, no dej sa postupne odkrýva a postupne vás facká. Výborná grécka a hrozne úzkostlivá dráma. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Grecka drama,ktora je inspirovana skutocnymi udalostami z Nemecka,jedenastrocne dievca skoci z balkona na svoje narodeniny,samovrazda,ktora nema jasny dovod,atmosfera v rodine je depresivna,napata,dusna a je len otazka casu,kedy sa odhali,co sa vlastne stalo,v zavere prichadza vyvrcholenie a odhalenie tajomstva,ktore je sokujuce,takymto vy*ebanym ko*otom jednoznacne trest smrti,ale este pred tym by som urobil jednu vec a to,aby ich znasilnilo minimalne sto chlapov,jaaaj,som nasraty z toho,no nic,musim sa ukludnit,hodnotim a davam plnych pat hviezdiciek,lebo si ich zasluzi tato zalezitost,chvalim rezisera...:-) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Po tragickém začátku se dlouho zdálo, že se rodina dostává z toho šoku a život se vrací do normálních kolejí. Co je však pro tuto rodinu normální? Podle všeho zde panuje přísný, ale korektní patriarchát. Postupem času se ukázalo, že skutečnost je mnohem horší a neuvěřitelnější, než se zdálo. Trochu předvídatelný závěr jinak silného a brilantně natočeného filmu. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

O co se ve filmu bude jednat pro mne překvapivé nebylo, očekávala jsem to od prvních okamžiků. Psychoteror snímkem prostupuje obstojně, úchylná atmosféra byla trochu ,,nadoraz". Mrazivý snímek bez hudby s minimem dialogů. Jednotlivé postavy v příběhu však neměly pro mne žádnou barevnost, je mi jasné, že už zítra nebudu vědět, o čem to bylo. ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Drama až na dřeň. Začátek takový divný, samé náznaky čehosi shnilého, ale vlastně je to samá idylka... Ale postupně ke konci to do vás napálí na plný obrátky. Po skončení se vám nechce věřit, ale... Výborná minimalistická kamera, která ukazuje spíš náznaky a vám jede fantazie. ()

lusa 

všechny recenze uživatele

TY MOJ SMÚTOK!!!!!! Totálny mentálny masaker, z ktorého budem mať žalúdok podvihnutý do konca októbra.. FUJ! Od začiatku som tušila, že tam niečo nehrá, dezorientovane som rozoberala čo, nakomplet vtiahnutá do deja.. Posledná tretina odpovie na všetko. Za koľkými zavretými dverami sa toto, v rôznych variáciách, môže reálne diať? Fakt znepokojivé.. 4* ()

koblenzer53 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo docela silné kafe..ze začátku hned jasné, že nejspíše není vše tak, jak by mělo být. Je až mrazivé, že se tohle opravdu děje... ()

Reklama

Reklama