Reklama

Reklama

Coherence

  • Velká Británie Coherence
Trailer 1

Obsahy(1)

V roku 1923 bola niekde vo Fínsku zahliadnutá kométa, ktorej vplyv vyvolal sled nezvyčajných udalostí. Jedna žena zavolala do svojho domu políciu s tým, že v budove je muž, ktorý vôbec nie je jej manželom. Keď sa ju policajný strážnik pokúšal presvedčiť o tom, že osoba v dome je skutočne jej muž, ona odvetila, že svojho manžela v predošlý deň zabila. 
Súčasnosť. Osem priateľov sa spolu po dlhom čase stretáva pri spoločnej večeri v dome jedného z nich a nad zemou opäť prelieta kométa... (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (372)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Filmy s touto tématikou mám hodně rád, takže jsem byl po prvních přicházejících záhadách hodně natěšený, co se bude dít dál. Bohužel se z toho ale stal až moc velký zamotanec, což mi trochu zkazilo zážitek. Naskytly se i divné momenty nezapadající tak úplně do nastavených "pravidel hry", nicméně atmosféra byla opravdu výborná. Asi se na to někdy podívám znovu a zkusím se tomu dostat víc pod kůži, ale momentálně se mi do toho moc nechce. Jak říkám, i přes ten zajímavý nápad mě to zase tak nevzalo. 65% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně promyšlený film, který vás donutí přemýšlet. Parta přátel během společné večeře zažije dost krušné chvíle. Během přeletu komety se začnou dít dost divné věci. Otevře se brána do paralelních světů a lidé se začnou vyměňovat. Kdo z přítomných je váš přítel a kdo k vám nepatří? Na to se snaží přijít naši hlavní hrdinové. Hlavně konec je dost zajímavý. Škoda, že se netočí víc takových filmů... Hlavně postava Emily je super. "Zkusím vydírat sám sebe." ()

Reklama

rollman1 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. O filmu jsem věděl jen nějaký nástřel děje a to bylo vše. Jedná o strašně zajímavý, temný a hlavně výborně napsaný kousek, kde se setkáváme s partou přátel a jednou kometou, která přelétá nad Zemí. Jak jistě víte, bude to mít dopad na všechny zúčastněné a tak jsme svědky hodně zajímavých situací, které jsou postupem času hezky a pochopitelně vysvětleny. Film mi dal sice ze začátku zabrat, ale později už jsem vše chápal. Pokud máte rádi takové spíše chytřejší filmy, běžte do toho. Moc akce tam není, ale příběh a zpracování je super. (Lehce řečeno, komu se líbilo +1, mohlo by se líbit tohle) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Velmi chytře promyšlená scifárna, která sice chce ve vás vyvolat zmatení, ale jediné, co ve vás vyvolá, je pocit neustále nepříjemného mrazení, kdy chcete, aby tato bláznivá noc na xtou nikdy nekončila. Výborně promyšlené charaktery, které možná chtěly ještě krapet dát na důraz, a možná by tu neškodila o něco delší stopáž. Na konci sice vůbec netušíte, o co jako jde, ale můžu říci, že ve výsledku jde o jednu z nejpříjemnějších nezávisláren, které jsem poslední dobou viděl. A to vám stačí jen jeden jediný barák a osm lidí, kteří pobíhají z jedné reality do druhé. 75% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie na poli nezávislých, nízkorozpočtových snímkov. Nič som nečakal a nakoniec som dostal veľmi komplexnú sci-fi drámu, ktorá sa zaujímavo pohráva s prírodnými fenoménmi, ktorými sa zaoberá teoretická fyzika (kto by chcel z tejto problematiky počuť aj niekoľko vedeckých názorov tak odporúčam vynikajúci dokumentárny seriál Through The Wormhole with Morgan Freeman). Dej Coherence využíva myšlienkový experiment tzv. Schrődingerovú mačku - hypotézu mnohonásobných vesmírov a pre postavy vytvára paralelné svety, v ktorých sa postupne ocitajú. Vo filme však k tomu stačí jeden dom, pár postáv a paranoidná atmosféra je na svete. Coherence sa nesnaží o zbytočný presah, stačí mu jeden rozumný nápad, v rámci možností inteligentný a hlavne dobre napísaný scenár, ktorý z postáv nerobí hlupákov a tým sa dokáže po celú dobu šikovne sa pohrávať s divákom. Uznávam, že to nebude pre všetkých, ale kto nemá problém počúvať sériu dialógov, dokáže aspoň na tých 90 minút ustavične sledovať dianie na obrazovke, aspoň málo pri tom aj porozmýšľať, ten si príde na svoje. Intenzita sa pomaličky stupňuje s každou pribúdajúcou minútou a takmer až thrillerový/hororový záver ponúkne príjemne napäté minúty, stále však s racionálne uvažujúcim konaním postáv (popravde takto sebecky by sa zachoval asi každý z nás). V tomto prípade je aj ten otvorený koniec sympaticky znepokojujúcim, takmer až šokovým momentom. Za málo peňazí, veľa muziky. CELKOVO: 4* (8/10) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Příběh se odehrává v Silicon Valley. A i když to nebylo ve filmu přímo řečeno, podle indícií si lze domyslet, že postavy pracují pro softwarové společnosti. (Kailo)
  • Postava Hugha (Hugo Armstrong) v jednu chvíli kalkuluje veškeré možné kombinace označení domů na základě hodu kostkou, počtu postav a barevných tyčinek - 6 čísel kostky pro 8 lidí, a výběr je ze 3 barev. Výsledek (6^8)*3 = 5, 038, 848 kombinací. (aniabo)
  • Kvôli nízkemu rozpočtu, ktorý činil 50 000 amerických dolárov, musel byť film natočený za 5 nocí na jedinom mieste s dialógom, ktorý bol do značnej miery improvizovaný. Natáčanie prebiehalo v dome režiséra Jamesa Warda Byrkita. (ambron)

Reklama

Reklama