Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První ze série spaghetti westernů s bondovskou postavou elegantně oděného pistolníka a karetního hráče Sartany (Gianni Garko). Neomylný střelec s malou pistolkou tu vstupuje do boje o zlato mezi bankéři a několika gangy banditů, vedených Morganem (Klaus Kinski), generálem Mendozou (Fernando Sancho) a hlavním Sartanovým protivníkem Laskym (William Berger). Dnes již klasický film, jeden z pěti oficiálních filmů se Sartanou, jehož jméno později využilo několik režisérů. (Mariin)

(více)

Recenze (12)

bierce 

všechny recenze uživatele

Druhá část Sartanovské série, přičemž první se Sartanou jako kladným hrdinou. Sartana, v černém oděný pistolník, se zaplete do války s bezcharakterním Laskym o truhlu plnou zlata. Do této války je ale zapleteno mnohem více lidí, a nechybí ani samotný starosta městečka. Do konce filmu bude zmasakrováno hodně lidí, přičemž hlavní slovo má rotační kulomet a Sartanův čtyřhlavňový revolver....Hlavní postava, ztvárněná skvěle Giannim Garkem má úžasný, psychopatický protějšek, který si střihnul William Berger. Potěší i krátká účast Klause Kinskiho a Fernando Sancho v roli manipulovatelného generála. Dobrý, ale v celku spíše průměrný spaghetti western...ang. název: If you meet Sartana, prey for your death... ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Tak nějak začínám docházet k závěru, že Parolinimu s prvním Sabatou v pozitivním slova smyslu "ujela ruka," jelikož jeho zbylé špagety nestojí ani za prostřelený dolar. První Sartana nese opět jeho nezaměnitelný rukopis - zajímavé nápady, které jsou ovšem splácány dohromady totálně zmateným příběhem (opět jsem měl dojem, že bez titulků a v italštině, tj. bez možnosti cokoliv pochopit, by mi film paradoxně tak zmatený nepřipadal), kdy od zhruba poloviny jde vše totálně do kopru takovým způsobem, že jeden tak nějak tlačí očima čas, aby už to měl za sebou. V tomto případě to tedy alespoň přítomnost sympaťáka Garka a perfektních hnusáků Bergera a Kinského pro mě zachránila na čestnou plichtu. ()

Reklama

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Sartana, jeho jméno žilo v každém stanu, v každém pueblu, u každého táborového ohně… nebo snad ne? Po pravdě, Sartana je vlastně vyloženě městský typ hrdiny obdařeného nevšedními schopnostmi, střeleckým uměním, karbanickými dovednostmi, pozoruhodnými zbraněmi, elegantním oblečkem, nenapodobitelným stylem, humorem a hlavně charismatem jednoho z nejsympatičtějších pistolníků pod žhavým sluncem Divokého západu- Gianniho Garka. Celá série je kusem historie špaget, hrdina je sice typ vyrazím, prostřílím si cestu a vydělám si slušnou sumičku, ale jeho střízlivý náhled na problémy, humor a poznávací znamení celé série - zkorumpovanost strážců zákona a nejvýše postavených a samozřejmě nekonečný název ho dělají nenapodobitelným. „První díl série“, díky jinému režiséru tam vlatně úplně nepatřící, je takový zvláštní pokus: co udělá, když si dá Parolini superhrdinu s nadpřirozenými schopnostmi, kolem něj shromáždí skvělé matadory typu Sancha, Kinskiho či Willyho Bergera, řádně zamíchá a k tomu přidá jakýsi nepochopitlený děj. Ale když se to dá dohromady a navíc táhne-li to Gianni, není to tak špatné. O ději se mluvit nedá, záporáci nám ubývají jako mouchy a desítky dalších se objevují (zvlášť ta ženská byla perfidní rachomejtle), přičemž duchařský Sartana okolí úpěšně děsí hrajícími hodinkami a Willyho (zde extrémně děsně vypadajícího) nechává z neznámých důvodů stále na živu. Dějové zvraty, karetní přestřelky, Berger za kulometem a tak trochu jako Clint se tvářící Gianni, dohromady neurazí. Až na děsivě rušivou hudbu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Parolini evidentně na svou westernovou bábovičku použil suchý a hrubý písek, a tak je nevzhledná a rozpadá se. První Sartanův film má na první pohled minimálně základní ingredience, jenž mají správné špagety mít, nechybí charismatický hrdina, výborní padouši, prach, pot a svist vypálených kulek. Ovšem dostat se ději na kobylku dá pořádně zabrat, díkybohu mi však Garko čím dál víc připomínal Eastwooda v Pro hrst dolarů a vzhledem k tomu, že tam jsem zápletku pochopit, začalo mi alespoň trochu svítat i tady. Pokud se tedy dokážete spokojit s tím, že spousta věcí nedává smysl, dá se tahle vlastně prapodivnost v pohodě přežít a v některých žánrově dokonalých scénách (Kinski!) i užít. Vratká trojka. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

První ze série spaghetti westernů s typizovanou postavou pistolníka a karetního hráče Sartany (jméno se poprvé objevilo ve westernu Mille dollari sul nero, ale zde ještě nešlo o hrdinu tohoto typu). Poměrně složitá zápletka a jako obvykle spousta střelby a ironie; čistě kratochvilný zábavný film žánru pro diváky bez uměleckých nároků. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama